életmódváltó beszámoló 1

Csak elkezdeni nehéz? – Így haladnak a cél felé életmódváltóink

A Nők Lapja életmódváltó program résztvevőinek első beszámolóját olvashatjuk.

Életmódváltóink a program kezdete után öt héttel megírták az első beszámolóikat. Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy alig egy hónap mégis mire elég, itt a remek bizonyíték, hogy nagyon sok mindenre. Versenyzőink elbeszéléséből az is kiderül, hogy a visszafogottabb, de átgondolt étkezés és a sokkal több mozgás azonnal érezteti a hatását.

Dr. Györgyné Pécsi Magdolna

életmódváltó dr. Györgyné Pécsi MagdolnaKét hét alatt beállt egy rutin a mindennapjaimban. Reggel ébredés után ágyban fetrengés helyett elmegyek gyalogolni (7-10 ezer lépés), a telefont nem kapcsolom be, semmiféle házimunkába nem kezdek bele. Korán reggel gyaloglás a friss levegőn, csobogó patak mellett, madárfüttyben, csodálatos! Sikerült átállnom a napi négyszeri étkezésre, kilenckor reggeli, délben ebéd, háromkor egy kocka chilis étcsoki, ötkor vacsora. Érdekes, hogy már tavaly szerettem volna bevezetni ezt a 8+16 órás böjtöt, de nem sikerült, most meg minden erőfeszítés nélkül, automatikusan beállt. Egyszerűen hihetetlen, hogy nem vagyok mindig éhes, nem halok meg egy kis sütikéért. Este úgy fekszem le, hogy jóleső éhségérzetem van. Erre a kifejezésemre sokan furcsán tekintenek, de nem tudom másképp megfogalmazni.
A családom örömmel fogadta a változásokat, a férjem azt eszi, amit elé teszek, legfeljebb megkérdezi, hogy mi ez és egy kis kolbásszal feltuningolja. Már egy pulzusmérőt is beszerzett nekem a mozgáshoz, és a kisebbik lányomnak is tetszik a napi négyszeri étkezés a sok zöldséggel. Nagyon jól érzem magam testileg, lelkileg, szellemileg. Sokkal energikusabb vagyok, többet bírok, bár eddig sem volt kevés, amit csináltam. Négy hét után látványos a karcsúsodás, a vádlim szálkásodott, a combom simább lett, és ami a legfontosabb: a hasam laposabb. A bőröm élettelibb, gondolom a sok zöldségnek és levegőnek köszönhetően. Az arcom is soványabb lett, ami nyilván azzal is együtt jár így hatvanhoz közel, hogy az apróbb ráncok előbújtak, annak ellenére, hogy lelkesen kenegetem és rollerezem.

Buschman Éva

Először is szólnom kell arról a háláról, amit a lelkemben érzek. Hálás vagyok magamnak, hogy pályáztam a programra, hálás vagyok a „stábnak”, és hogy olyan csapattársaim vannak, akiknek a közreműködésével, a tapasztalatok megosztásával sokkal könnyebben megyek azon az úton. Az életmódváltás nálam a bevásárlási szokásaim terén a legszembetűnőbb. A butikokban a ruhák között mindig szívesebben nézelődtem, mint az élelmiszerboltokban, most ez megváltozott. Több gyümölcs, zöldség, saláta került az étrendembe és nagyon figyelek a napi folyadékbevitelre. Nézem az egészséges recepteket, most ez tölti ki a napjaimat, hogy gyűjtök és újítok a konyhában. Más összetevőkből készítettem például a család nagy kedvencét a hortobágyi húsos palacsintát, de egy egyszerű sonkás pirítós mellé is sok paradicsomot, paprikát fogyasztok.
Az a tervem, hogy minden hét elején megtervezem az előttem álló napokat, hogy fokozatosan érjek el eredményt, és ne akarjak egyszerre mindent, illetve néha azért se ítéljem el magam, ha „bűnözök” kicsit, amikor épp annak van itt a helye, ideje. Nem nassolok a számítógép előtt ülve sem, korábban mindig majszoltam valami „stresszoldót”, hogy jobban menjen a munka. Ezt több hete teljesen elhagytam.

Kustor Tünde

Amikor a bemutatkozó napon a kis lépésekről (pl: 2,8 %-os tej helyett 1,5 %-os) beszélgettünk Yilmaz-Borsodi Beáta dietetikussal, azt gondoltam, hogy rendben, ez mind szép és jó, ha valaki fél év alatt két kilót szeretne fogyni. De én jóval többet szeretnék! Aztán valami átfordult, és onnantól változott a megközelítésem: oké, hogy sokat szeretnék veszíteni a súlyomból, de bizony szeretném az apró lépések két kiló mínuszát is. Ennek jegyében léptem az életmódváltás útjára. A kis lépéseket három nagy változtatással toldottam meg: az energiaital teljes elhagyása, a kóla teljes elhagyása és a korábbi, akár napi hat kávé helyett most már a napi maximum három adag.

Még csak az út elején járunk, de hatalmas öröm, hogy az alvásminőségem már ezen rövid idő alatt is sokkal-sokkal jobb lett, és ez az energikusságomra is jótékony hatással van. A párommal, Andrással új kategóriát vezettünk be az eddigi úszás, séta-kocogás mellé; ez pedig az élmény-aktivitás, amikor a mozgást élmény hozzákapcsolásával gazdagítjuk. Áprilisi élmény-aktivitásunk egy túra volt a Bakonyban (kb. 16 kilométer) Csesznek várának érintésével.

Somlyai Katalin

Az első öt hét vegyesen telt, kisebb kilengésekkel tudtam elindulni az úton. Négy kilót fogytam, de ez még sajnos nem jelentkezik úgy, hogy karcsúsodást látnék a tükörben, azonban, ami késik, nem múlik. Az édesség és kalóriamegvonás hatására inkább fáradt voltam az első két hétben, de most már sokkal jobb a közérzetem. Eleinte nehéz volt, jó lenne egy csodaszer akkor, amikor tényleg rám tör a cukor utáni vágy. Tudatosan próbáltam elkerülni a nassolást, amikor a szokásos stresszhelyzetek jelentkeztek, ittam több pohár vizet, vagy más módon próbáltam meg kizökkenteni magam a negatív helyzetből. Sajnos főzni hétköznap továbbra sem tudok, nagyon sok a munkám, több helyre megyek délután, de sok salátát eszem halkonzervekkel és ha az irodába kell mennem, ott is mindig van mód arra, hogy egészséges ételeket fogyasszak. Este hat után próbálok már nem enni, csak vizet inni. A család abszolút támogató, és amikor tortát sütöttem nekik, vagy ajándékba, nehéz volt megállni, hogy ne egyek belőle, de sikerült. A sport terén még lehetnék aktívabb, a múlt héten két úszás és egy torna volt, ezen a héten már háromszor csináltam végig a tornát és hétvégén ismét két úszást tervezek, ha ez megvalósul, akkor úgy érzem majd, hogy eleget mozogtam. Ez nagyon fontos nekem, mert a munkám során egész nap ülök.

Tigyi Kata

Fontos volt tudatosítanom, hogy honnan indulok, hová tartok és hogy mik a köztes és a végső céljaim. Szégyellem leírni, de irgalmatlanul kevés vizet ittam az életmódváltásom előtt (kb. 1 liter tiszta vizet fogyasztottam 3-4 nap alatt). Most az ártézi kútról hordom a vizet, és 2,5 litert iszom meg naponta. Korábban a reggeli kávé után csak délben ettem mindent, ami belefér. Mostanra sikerült egy nyugodtabb, laza reggelit beiktatnom, délben pedig az okostányér módszerrel étkezem. Az esti étkezést úgy alakítom, hogy előre elkészítem a tányéromra a vacsorámat és szépen megrágva lassan megeszem. A cukorfogyasztásomat minimalizáltam, a tésztát, krumplit mellőzőm, a zöldség- és gyümölcsfogyasztásom viszont megnövekedett, elkezdtem kívánni a répa, cékla rágcsit, joghurtos mártogatóval nagyon szeretem. Köretként párolva fogyasztom a cukkinit, répát, céklát, brokkolit. A kedvenc bevásárlási helyszínem a zöldségpiac, nálunk szombaton van nagy piac, olyankor hajnalban, mikor a nap már kukucskál, felkelek, fogom a kosárkámat és kisétálok a piacra. Jolika nénitől zsenge fehér retket veszek; Klári nénitől uborkát, paradicsomot; Zoli bácsitól krumplit, zöldhagymát. Amellett hogy finomak is, azt érzem, hogy a szívük egy darabja is benne van a gondosan nevelgetett zöldségeikben.

A változás bennem van, lüktet, tele vagyok tervekkel, ötletekkel. Negatív tulajdonságom a türelmetlenség, a változást mindig azonnal akartam. Odafigyelek erre, és ha jön a gondolat elfogadom és igyekszem elengedni. Cserélem más gondolatra, elképzelem, hogy jól nézek ki, és energikus vagyok. Sokszor hálát adok, egyenlőre gondolat formájában teszem ezt, magamban, ilyenkor az életemet teljesen más színben tudom szemlélni.

Dr. Podzimek Zsuzsanna

Testileg és lelkileg is sokkal jobban érzem magam, mióta odafigyelek az egészséges életmódra. A program kezdete óta három kilót fogytam, nyár végéig további ötöt szeretnék, de ami még fontosabb: nem lihegek tüdőmet kiköpve a lépcsőn felfelé és nem pihegek étkezések után, mint egy tömött kacsa, mert pont annyit eszem, amennyivel nem telek degeszre.
Nagy szerencsénk van, hogy a program akkor kezdődött, amikor egyre több – a közelben termő – gyümölcsből-zöldségből válogathatunk. Eddig idegenkedtem az édes reggelitől, de most bevezettem a zabkását rengeteg szezonális gyümölccsel, amit felváltva fogyasztok növényi alapanyagú kencékkel, ezeket pur-pur kenyérre teszem, és rengeteg zöldséget eszem hozzá. Új szlogenünk van a kolléganőkkel: „Nekünk a karalábé az új rétes, a répa az új túrós palacsinta.” Változtattam az étkezéseim tempóján, és lassabban fogyasztom el az eddigieknél kisebb porciómat.
Több csodálatos utazáson is voltam az elmúlt pár hétben, a családdal és barátokkal, ezek alatt nagyjából sikerült tartanom az „okostányéros” étkezési paramétereket, de egy-egy lager típusú sör Berlinben, vagy egy jeges kávé a Comói-tó partján belefért.A főzés során odafigyelek arra, hogy a gyerekek számára is vonzó ételeket készítsek, ezekkel többnyire sikert aratok, az enchilládát (aminek receptjét a Nők Lapja Konyhában olvastam) már többször követelték. A család és a barátok aktív támogatása mellett folytatom a programot, akik kóstolgatják az új ízeket, sétálnak velem, és elfogadják, ha meleg vacsora helyett éppen tornázom, vagy gyalogolok.

Vályi Kati

Féltem, hogy képes leszek-e változtatni, képes leszek-e megújulni, de eddig jobban megy, mint gondoltam és a legjobb, hogy élvezem is! A legfontosabb változás, hogy tudatosan készítem, illetve választom meg, hogy mit eszem.

Már nem a pékségbe szaladok be a napközbeni ennivalóimért, hanem elkészítem a reggelit, tízórait és ha úgy adódik az ebédemet is, és ezeket viszem magammal.

Odafigyelek az okostányér tanácsaira, többségében a napi ötszöri étkezést betartom. Biztos vagyok benne, hogy nyár végére ezek napi rutinná válnak. Úgy gondolom, ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy jól váltsunk, mivel annyi, de annyi egészséges és friss finomság terem ilyenkor. Mivel egyedül élek, senki nem szól bele, hogy miket eszem, a barátok szurkolnak és segítenek, a hétvégén a gyerekek pedig nagyon támogatók. Mivel ők már egy ideje egészségesen táplálkoznak, remek, kipróbált recepteket és ételeket kapok tőlük. Nekem a nassolás volt az egyik legnagyobb kihívás; korábban mindig volt nálam csokika, kekszike, vagy valami rágcsálnivaló és természetesen ezeket útközben, munka közben el is fogyasztottam. Azt gondoltam, hogy erről tuti nem tudok leszokni és láss csodát, könnyebben ment, mint reméltem, teljesen leálltam. A szülinapomon megettem egy szelet nem mentes tortát, ez teljesen tudatos volt és úgy gondolom, ennyi belefér és ezután is bele fog férni, de az őrült csokoládéevés már nem fog visszatérni.

Fischli Szilvia

Hogy hogy érzem magam? Nos, most kicsit fáradtan, mert rendezem a növényeimet az évszaknak megfelelően és miután rengeteg virágom van, ez nagy munka. Az életmódom sokban változott, járok tornázni egy nagyon jó kis terembe Vácon, ahová csak nők járnak, hetente kétszer-háromszor megyek, és egyszer egy héten tollasozom is, amit szintén nagyon szeretek. Az étkezésemen is alapjaiban változtattam, igaz, még sok mindennel csak kísérletezek, de szerintem kialakul. Tudatosan több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok és kenyérből is csak a teljes kiőrlésűt eszem, abból is keveset. Bár még nem túl látványos a változás, azért már lement pár kiló.

Dékány Mónika

Áprilisban sikerült lefogynom 4 kg-ot, jelenleg 90 kiló vagyok! Jobban érzem magam, jobban beleférek a ruháimba, ennek nagyon örülök! Odafigyelek az étrendemre, tornázom, kerülöm a stresszt, igyekszem többet pihenni. Kisebb adagokat eszem, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, főleg nyersen. Sajnos a környezetemben többször megjelennek édességek, pizza, rántott dolgok, ezekből csak egy harapást szoktam megengedni magamnak, remélem, később még ennyire sem fogok elcsábulni. A gyermekeim nagyon pozitívan állnak az új szokásaimhoz, ételekhez.

Szeretnék még a jövőben többet sétálni, kerékpározni a jó levegőn, a természetben, nem csak az edzőteremben. Elolvastam a Jobbat enni, jobban élni című könyvet. Nagyon tetszett, mindennel egyet tudok érteni, össze is foglaltam a számomra legfontosabbakat. Sajnos nálam mindhárom mérgező ok – helytelen étrend, mozgáshiány, rossz alvásminőség – megtalálható volt, ezért alapjaiban kellett változtatnom az életmódomon! Felállítottam a szabályokat a táplálkozás, a mozgás és az alvás terén is, igyekszem mindegyikre nagyon figyelni.

Farkas Erika

Izgalmas útra léptem, nagyon fontos volt számomra, hogy tisztában legyek a bennem zajló folyamatokkal. Eddig arra koncentráltam, hogy glutén- és laktózmentesen étkezzek, de az inzulin rezisztencia miatt nem biztos, hogy elég a laktózmentes étkezés, valószínűleg a tehéntej mentes diétát kell tartanom. Nem újdonság számomra, hogy odafigyeljek arra, mit eszem, de ezt az utat én élvezem. Számomra most az egy könnyebbség, hogy a vőlegényemmel – igen, nekem ezt is hozta a május – pillanatnyilag ketten vagyunk a háztartásban, a gyerekek már kirepültek, így nem kell mindig többfelé figyelnem. Ami nekem nehezen megy, az a kalóriaszámolás, ezért most azt a módszert választom, hogy kevesebbet eszem, mint amennyit egyébként a tányéromra tennék. Ez minden étkezésemre igaz.

Összességében véve úgy érzem, még rengeteget kell tanulnom, de az úton járni jó, és élvezem minden pillanatát. Nem állítom, hogy nem várom az áttörést, amikor már magam is látom a súlycsökkenést, de még nem vagyok türelmetlen. Köszönhetően a pajzsmirigy gyógyszernek és a rossz ételek szinte teljes kiiktatásának, 1,5-2 kg-mal tartósan kevesebbet mutat a mérleg. Úgy gondolom, ez még nem súlyveszteség, csak a bélben lévő lerakódások ürültek ki, de a létezés mint olyan, már most sokkal könnyebb.

Ha te is kedvet kaptál az életmódváltáshoz, kövesd Életmódváltó rovatunkat a hasznos tippekért, tanácsokért, inspirációért!