Nehéz egy világ körüli koncertturnét környezetbaráttá tenni, de a Coldplay együttes igyekszik. Amikor a zenekar bejelentette a legújabb, Music of the Spheres című albuma népszerűsítő turnéját, egy sor környezetvédelmi ígéretet tettek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a karbonlábnyomukat.

Chris Martinék törekvései a honlapjuk szerint három alapelv köré épülnek. A Reduce (Csökkenteni) alapelv célja, hogy csökkentsék a fogyasztásukat, újrahasznosítsanak amennyire csak lehet, és 50 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid kibocsátásukat. A Reinvent (Újra feltalálni) alapelv lényege, hogy támogatják az új zöld technológiákat és fenntartható, szuperalacsony káros anyag kibocsátású turnémódszereket vezetnek be. A Restore (Megőrizni) alapelv célja, hogy a turnét a lehető legelőnyösebbé tegyék a környezet szempontjából természet- és technológiaalapú projektek finanszírozásával, valamint a turné által termelt szén-dioxid mennyiségénél lényegesen több szén-dioxid levezetésével.

Chris Martin, a Coldplay énekese a „Music of the Spheres” turné dallasi állomásán 2022. május 6-án (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for Atlantic Records )

Komoly program, szórakoztató megvalósítás

Az Associated Press ott járt a Coldplay turnéjának legutóbbi állomásán az arizonai Glendale-ben, hogy megnézzen néhányat az új zöld technológiák közül.

A zenekar koncertjeinek díszletében mostantól kinetikus táncparkett és álló kerékpárok is szerepelnek, amelyek a tömegben lévő rajongók energiáját közvetlenül a show különböző elemeit működtető akkumulátorokba tudják vezetni.

„Nem akarjuk ezt túlságosan komolyra venni. Ez a dolog nagyon jó móka is – mondta a Coldplay basszusgitárosa, Guy Berryman az Associated Pressnek. – Úgy fog a dolog jól beágyazódni, ha az emberek nem egyfajta terhes felelősségként, hanem inkább lehetőségként tekintenek rá, hogy valami szórakoztatót csináljanak”.

És ha mindez nem lenne elég, a zenekar azt is vállalta, hogy több millió új fát ültet és véd meg – többek között minden eladott jegy után egyet.

Kiemelt kép: Getty Images