Koppenhágát választották a világ legfenntarthatóbb városának

27 000 embert kérdeztek meg, hogy megtalálják a Föld legzöldebb városát.

2021-ben a fenntarthatóságnak nagyobb szerepe van, mint valaha, ezért is volt kíváncsi a Time Out a zöld-kérdésre. Koppenhága – a szavazatok 57%-át kapta – magasan húzott el többi világváros előtt, de sokan szavaztak Amszterdamra is.

Az elmúlt évtizedben Koppenhága a fenntarthatóság szinonimájává vált, akárcsak a rød pølse (a dánok nagy kedvence ez az élénkvörös kolbász, amit leginkább hot dogként fogyasztanak) vagy Mads Mikkelsen színész, akiért az egész világ rajong. Európa legzöldebb városa rengeteg erőfeszítést tett és tesz mind a mai napig, hogy ne csak szép és tiszta, de 2025-re szén-dioxid-semleges várossá is váljon.

Ez adta a lendületet olyan nevezetesség felépítésére, mint például a CopenHill sportközpont egy újrahasznosító üzem tetején, amely több tízezer lakás, illetve üzem energiáját biztosítja.

A 41.000 négyzetméteres területen 100 ember síelhet egyszerre, de a világ legmagasabb mászófala is itt kapott helyet, nem beszélve a pazar kilátásról.

És, hogy a dánok bebizonyítsák, hogy nem csak a levegőbe beszélnek, még a klasszikus hajókirándulást is környezetbaráttá tették: a város GoBoat hajóit napkollektor üzemelteti, és jó pár óráig bírják szusszal a város kikötője körül.

Bringával a város körül

A megkérdezett lakosok 94%-a különösen fontosnak tartja, hogy Koppenhágában rengeteg természet közeli sétára, kirándulásra van lehetőség a városon belül. Kedvenc kirándulóhelyek közé tartoznak a botanikus kertek és a 4,6 kilométeres Amager Strandpark (nyilvános tengerparti park), amelyek tökéletesek piknikezésre, amit a helyiek egyszerűen imádnak.

A koppenhágai lakosok 60%-a egyszerre zöldnek, illetve rendkívül praktikusnak is nevezte városát, mivel világszerte kiváló kerékpáros infrastruktúrájának köszönhetően szinte az egész város körbejárható két keréken.

Fotó: Getty Images

Koppenhágában számos városi gazdaság is működik, lehetőséget adva a lakosoknak arra, hogy zöldítsék az életüket, támogassák a közösségi kezdeményezéseket és ösztönözzék a biodiverzitást a dán fővárosban. És nem csak zöldségeket termesztenek a városban: a kikötőkben olyan regeneráló növényeket termesztenek, mint a hínár. Ezek felszívják a tengeri tápanyagokat, megkötik a CO2-t, és új víz alatti élőhelyeket hoznak létre még több tengeri élőlény számára.

Minden, ami használt

Az építőipar megújítása sem maradhat ki a számításból Koppenhágában, hiszen ebből az ágazatból származik a globális széndioxid-kibocsátás 40%-a, illetve az innen kikerülő hulladék telíti a hulladéklerakók 30%-át, ezzel az ágazat a világ egyik legnagyobb szennyezője. Koppenhágában az építőipari- és építészeti cégek az innovációikat a fenntarthatóságnak rendelik alá.

A Lendager Group, a körkörösségre összpontosító építésziroda jelenleg azon dolgozik, hogy elhagyott lakásokból származó anyagokból építsenek új otthonokat, ami által 29%-kal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezen kívül a dánok körében nagy divatja van a használtruha kereskedéseknek, piacoknak, hogy így a ruhaipar is minél kevesebb hulladékot termeljen. A koppenhágai emberek őszintén bíznak abban, hogy a „zöld divat” világszerte ragadós lesz, gondolva a következő generációkra, illetve az egész bolygóra.

Kiemelt kép: Getty Images