- Mennyi mindenre használhatjuk az alufóliát?
- És milyen esetben kerüljük el inkább jó messzire?
- Mutatjuk, mire fontos figyelni!
Az alufólia univerzális konyhai eszköz, szinte végtelen felhasználási móddal. Csak hogy néhány praktikus dolgot említsünk: nagyobb golyóvá gyúrva könnyen eltávolíthatjuk vele a grillrácsra vagy az öntöttvas készletekre tapadt ételmaradékot. Sőt, a kertben is hasznunkra válhat – fényvisszaverő tulajdonságai miatt távol tartja a kéretlen vendégeket, akik kárt tennének a termésben.
De becsomagolhatjuk vele a kanapé lábát is, és máris könnyebb mozdíthatjuk el a bútort anélkül, hogy megkarcolnánk a padlót. Emellett az alufólia hővisszaverő képessége a házimunkában is jól jöhet: ha egy réteget a vasalódeszkára, a ruhák alá helyezünk, a visszaverődő hőnek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban tűnnek el a gyűrődések.
És ha épp nincs otthon tölcsérünk, az sem gond: alufóliából pillanatok alatt hajtogathatunk egyet, amivel könnyedén átönthetjük egyik üvegből a másikba a folyadékokat – és ami a legjobb, hogy még mosogatni sem kell utána.
Ezért nem ajánlott alufóliába csomagolni a maradékot
Az alufóliát legtöbben az ételmaradékok elcsomagolására használjuk, ami a szakértők szerint viszont közel sem annyira jó ötlet. Mutatjuk, mire figyeljünk!
1. A savas ételek kockázatosak lehetnek
Ahogyan a neve is sugallja, az alufólia körülbelül 98,5%-ban alumíniumból készül. A gyártás során vékonyra préselik, és hogy ellenállóbb legyen, kisebb mennyiségben vassal és szilíciummal is kombinálják. A savas ételek – mint például a paradicsom, az ecet vagy a citrusfélék – korrodálhatják az alumíniumot, vagyis a savas összetevők olyan kémiai reakciót eredményezhetnek, ami hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Az alufólia praktikus, de nem minden esetben biztonságos (fotó: Getty Images)
Az alumínium ismert neurotoxin, és bár a tudomány jelenlegi állása szerint az alufóliába csomagolt étel önmagában nem jelent komoly veszélyt, a savas fogások esetében azonban jobb, ha óvatosan járunk el. Ha a fólia érinti az ételt, különösen melegen és hosszabb ideig, az alumínium kioldódásának esélye is megugrik – figyelmeztet az EatingWell cikkében dr. Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem professzora.
Akár csomagolnánk vele, akár sütéshez, grillezéshez használnánk, mindenképp érdemes tehát elkerülni, ha a készülő étel savas alapanyagokat is tartalmaz.
De ez még nem minden.
2. Az alufólia nem zár légmentesen
Bár könnyű ráhajtani az edényre, az alufólia valójában nem garantálja a légmentes zárást. Az apró réseken bejutó levegő pedig különösen kedvez bizonyos baktériumok szaporodásának, beleértve a Staphylococcust és a spórás Bacillus cereust is. Ezek a kórokozók ráadásul a hőkezelést is képesek túlélni, így a felmelegítés sem feltétlenül semlegesíti őket.
3. Óvatosan a burgonyával!
Talán meglepő, de az alufóliába csomagolt sült burgonya kifejezetten kockázatos lehet. A Clostridium botulinum – ami a legsúlyosabb ételmérgezés, a botolizmus baktériuma – minimális oxigén mellett is képes szaporodni, épp ezért a fóliával történő csomagolással kedvező feltételeket teremthetünk a számára.
Kapcsolódó: Tehetünk alufóliát az air fryerbe? Íme az összes fontos tudnivaló
A krumpli héja ráadásul természetes módon szennyezett lehet, így a baktérium jelenléte is nagyobb eséllyel fordulhat elő. A megtisztított burgonyahéjat frissen, sütés után biztonságos elfogyasztani, de az alufóliában tárolt, másnapos sült burgonya már kockázatos lehet.
4. Az alufólia felgyorsíthajta a romlást
Az alufólia több hőt tart meg, mint a műanyag fólia, ami különösen hasznos tulajdonság a konyhában. Ám tároláskor viszont épp ellenkezőleg sülhet el a dolog. Ha a még meleg vagy langyos ételre közvetlenül alufóliát teszünk, könnyen hőt zárhatunk alá, amivel a romlásért felelő baktériumoknak kedvezünk. Amennyiben mégis alufóliát használnánk, csak olyan ételeket csomagoljunk vele, amelyek már teljesen kihűltek, vagy eleve hidegek voltak.
Mit használjunk alufólia helyett?
A nem megfelelő tárolási módszerek élelmiszer-mérgezéshez vezethetnek. A legbiztosabb megoldás, ha a hűtendő maradékokat légmentesen zárható ételdobozokba tesszük, amelyek biztos, hogy véletlenül sem lépnek reakcióba a savas ételekkel, és amelyek minden más alapanyag számára is optimális körülményeket biztosítanak a tároláshoz.
Ha a konyhában helyettesítenénk valami mással az alufóliát, célnak megfelelően használhatunk helyette sütőpapírt, méhviaszos kendőt, újrafelhasználható szilikon tasakot, frissen tartó szilikon fedőt vagy szilikon sütőlapot.
Ez is érdekelhet: Ideges leszel, amikor beszakad az alufólia? Itt a megoldás!
Kiemelt kép: Getty Images