Régóta él a vélekedés, miszerint a legtöbb zöldség fagyasztva már elveszíti tápanyagtartalma nagy részét, és csak a friss alapanyagok számítanak igazán egészségesnek. De mi az igazság valójában?
Miért lehet a fagyasztott olykor egészségesebb?
„Amint a zöldséget leszedik, a tápanyagtartalma azonnal csökkenni kezd” – magyarázta Cassandra Padula Burke regisztrált dietetikus a Real Simple magazinnak. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségeket a legtápanyagdúsabb állapotban szedik le, majd azonnal le is fagyasztják, így a vitaminok és ásványi anyagok a lehető legjobb minőségben megmaradnak.
A nem szezonális zöldségek gyakran napokig, akár hetekig is utaznak, mire a boltok polcaira kerülnek, miközben fokozatosan veszítenek tápértékükből. Ezzel szemben a fagyasztott változatok nemcsak hosszabb ideig elállnak, de olcsóbbak is, különösen szezonon kívül.
Kapcsolódó: Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem mossuk meg, pedig kellene.
Ráadásul elő vannak készítve, így csak ki kell venni a fagyasztóból, és már főzhetők is, ami jelentősen megkönnyíti a mindennapi étkezést. Természetesen mindig érdemes törekedni arra, hogy szezonális, friss zöldségekkel gazdagítsuk étrendünket, de a változatos fagyasztott zöldségek otthon is nagy segítséget nyújthatnak, amikor gyors, tápláló ételekre van szükségünk.
Olcsóbb és egészségesebb – 6 zöldség, ket jobb fagyasztva fogyasztani:




Télen sem kell zöldségek nélkül maradni!
Íme néhány cikk, ami érdekelhet téli vitaminpótlás témakörében:
- 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
- Hogy télen nehéz elég zöldséget enni? Vitamindús receptekkel cáfoljuk a tévhitet!
- Hiánybetegségek a téli időszakban: ezekre figyeljünk, hogy elkerüljük őket
- Ne feledkezz meg az igazi tél superfood zöldségeről sem!
Kiemelt kép: Getty Images