palackozott víz ásványvíz

Azt gondolod, a palackozott víz nem romolhat meg? Akkor tévedsz!

A víz megromolhat? Meg bizony, de nem feltétlenül úgy, ahogy gondolod!

Ha máskor nem is, a Covid-világjárvány ideje alatt biztosan te is rengeteg palackozott vizet halmoztál fel, és nem is nézted meg, mikor jár le a szavatossága. Pedig a palackozott ásványvíznek is van lejárata, hiszen elég veszélyes anyagok szabadulnak fel a folyadékban az idő során.

A palackozott ásvány- vagy forrásvízre általában 18 hónapos vagy kétéves szavatossági időt írnak, ám ez a dátum valójában nem magára a vízre, hanem a palackra vonatkozik.

Ezért veszélyes a lejárt víz

Ha nem bontod fel, a palackozott víz két évig megőrzi ízét és minőségét, viszont maga a palack nem biztonságos. Ezidő alatt ugyanis káros mikroműanyagok milliói szabadulnak fel, és ennek komoly rákkeltő hatása lehet. Ezeket a mikroműanyagokat már tudományos kísérletek és klinikai tesztek a bélrákkal, agykárosodással és meddőséggel is összefüggésbe hozták.

Kapcsolódó: Így csökkentheted a mikroműanyagok bevitelét

Bár a Natural Hydration Council szerint a víz a lejárat után is biztonságosan fogyasztható, más kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a mikroműanyagok már a gyártás pillanatától jelen lehetnek benne, és ahogy a műanyag öregszik, számuk egyre nő.

A mikroműanyagok átka

A mikroműanyagok apró, akár két mikrométeres műanyagrészecskék – vagyis a milliméter ezredrészének töredékei, amelyeket nem tud a szervezetünk teljes mértékben kiüríteni. Már a Nők Lapja oldalán is többször írtunk arról, hogy ezek a sokszor nanoméretű plasztikdarabok hogyan veszélyeztetik az egészségünket.

A mikroműanyagok kerülhetnek a szervezetünkbe a rossz vágódeszkákról, a konyhai eszközökről, az uszonnás dobozokból, a rossz minőség kulacsokból is, és már tudjuk, hogy a palackozott víz is árthat.

palackozott víz ásványvíz hidratálás

Inkább használjunk üveg vagy fémpalackot (Fotó: Getty Images)

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy mikroműanyagok megtalálhatók az emberi tüdőben, a méhlepényben, az anyatejben és még a vérben is.

Komoly aggodalmat kelt, hogy a műanyagok könnyen bejutnak a szerveztünkbe, viszont távozni nem tudnak.

„Ezek a részecskék növelik bizonyos ráktípusok kialakulását, bizonyítottan csökkentik a spermaszámot, valamint olyan állapotokat okozhatnak, mint az ADHD és az autizmus. Tudjuk, hogy ezek a szintetikus vegyi anyagok jelen vannak a környezetben, és a hétköznapi plasztik eszközeinken keresztül jutnak a szervezetünkbe” – állítja Dr. Sherri Mason, a WHO-val egyik kutatója.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ezek neurotoxikus hatásúak, krónikus gyulladást okozhatnak, és felboríthatják a hormonháztartást és az anyagcserét. Egy új kutatás, amelyet Sara Sajedi, a kanadai Concordia Egyetem környezetvédelmi szakértője vezetett, kimutatta: azok az emberek, akik rendszeresen palackozott vizet isznak – amik még el sem jártak – évente mintegy 900 000 mikroműanyag-részecskével többet fogyasztanak, mint akik csapvizet isznak.

A PET-palack lassan, de biztosan bomlik

A szakértők azt is megjegyzik, hogy a lejárt palackozott víz íze és szaga is megváltozhat, mivel a műanyag – a polietilén-tereftalát (PET) – idővel lebomlik, persze nem jótékonyan, ahogy egy szerves anyag, hanem így, hogy közben mérgez.

Bár a PET nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, mint a ftalátok vagy a BPA, a palackok minősége mégis gyorsabban romlik, ha meleg helyen, napfényben vagy vegyszerek közelében tárolják őket, ami befolyásolhatja a víz ízét és biztonságosságát is.

Mindez azután került ismét előtérbe, hogy egy friss ausztrál kutatás kimutatta: az élelmiszercsomagolásokból származó mikroműanyagok károsíthatják a bélrendszert, és növelhetik a bélrák és a depresszió kockázatát.

Kapcsolódó: Ez a jel elárulja, ha le kellene cserélni a műanyag ételhordó dobozaidat

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó