- Az erős paprika nemcsak pikáns ízt ad az ételnek, hanem kutatások szerint a szervezetünkre is jó hatással van.
- De vajon okozhat gyomorfekélyt a kapszaicin? Mi a helyzet reflux esetén?
- És mivel csillapítsuk a csípő érzést? Ne vízzel!
Az ősszel együtt beköszönt a comfort food időszaka is, legyen szó magyaros, mexikói vagy távol-keleti fogásról. Mindegy, hogy hegyes erőst szeletelünk bele a húslevesbe, vagy por formában szórjuk a chili con carnéba, a csípős paprika jól fogy. Nem véletlenül: a chili vagy erős paprika nemcsak felmelegíti a testet, hanem az étkezéseinket is izgalmasabbá varázsolja, pikáns ízt ad az ételeknek.
De vajon tényleg egészséges, ha rendszeresen megszalad a csípős paprika? Mire jó pontosan a kapszaicin, és mi a helyzet a refluxosokkal vagy érzékeny gyomrúakkal?
Miért különleges az erős paprika?
Az erős paprika különlegességét a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti, amely a hőérzetért felelős receptorainkhoz kapcsolódva égető érzést vált ki. Ez a „tüzes” hatás azonban több, mint puszta ízélmény: kutatások szerint a kapszaicin serkenti az anyagcserét, támogatja a zsírsejteket az energiafelhasználásban, és segíthet a testsúlykontrollban. Ezért sok fogyókúrás étrendben is ajánlott fűszerként használni. De ezen kívül is vannak jó hatásai.

Szeretjük a csípős ételeket, de vajon mit tesz a kapszaicin az egészségünkkel? (Fotó: Getty Images)
Az erős paprika, vagyis a kapszaicin jótékony hatásai
Emellett a kapszaicin fokozza a nyál- és gyomornedv-termelést, így segíti az emésztést, serkenti a vérkeringést, és természetes fájdalomcsillapítóként is működik. Nem véletlen, hogy sportkrémekben, narancsbőr elleni készítményekben is gyakran megtaláljuk. Na de vegyük is sorra akkor, hogy mire jó!
- Metabolizmus és fogyás támogatása: a kapszaicin fokozza a hőtermelést, serkenti az anyagcserét és segíti a zsírbontást. A kapszaicin a zsírsejtekben található TRPV1 receptorokat stimulálja, arra ösztönözve a zsírsejteket, hogy elégessék az energiát a tárolás helyett.
- Immunerősítés: C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, rendszeres és mértékletes fogyasztás mellett fokozhatja a szervezet ellenálló képességét, enyhítheti a megfázás tüneteit.
- Szív- és érrendszer támogatása: a kapszaicin hozzájárulhat a vérkeringés javításához, a koleszterinszint csökkentéséhez, és akár a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszhat.
- Májvédelem: kutatások szerint a kapszaicin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segíthet a máj regenerációjában, sőt, májkárosodás után is támogathatja a szerv működését.
- Fájdalomcsillapítás és bőrápolás: krémekben, masszázsolajokban is használják, hiszen vérbőséget okoz, így segíti a salaktalanítást, és csökkentheti az izom- vagy ízületi fájdalmat. Ugyanakkor a friss paprika közvetlenül a bőrre kenve irritációt okozhat, ezért csak speciális készítményekben érdemes alkalmazni.
Mennyi az ideális mennyiség?
Bár a csípős paprika számos előnnyel bír, a kulcs az arányosság. A szakértők szerint napi 1-2 darab közepes méretű erős paprika elfogyasztása már elegendő lehet ahhoz, hogy élvezzük a kapszaicin pozitív hatásait. Ennél nagyobb mennyiség azonban irritálhatja a gyomrot.
Kapcsolódó: Ezek a magyarok kedvenc ételei
Csípős paprika vs. gyomorbántalmak – Mire figyeljen, aki refluxos?
Bár az erős paprika számos jótékony hatással bír, nem mindenkinek való. Akik refluxban, gyomorhurutban vagy fekélyben szenvednek, azoknál a csípős ételek fokozhatják a kellemetlen tüneteket, például a gyomorégést vagy a savas felböfögést. Az érzékeny gyomrúak inkább kerüljék, vagy csak kis mennyiségben próbálják ki.
Okozhatnak fekélyt a túl csípős ételek?
Sokan úgy gondolják, hogy a túl sok csípős étel okozza a gyomorfekélyt – pedig a tudomány szerint ez tévhit. A UChicago Medicine oldalán dr. Edwin McDonald, gasztroenterológus orvos ír arról, hogy a csípős fogásokat gyakran hibáztatják a betegek, miközben a fekély valódi okai sokszor egészen mások: például a túlzott ibuprofen-fogyasztás vagy a Helicobacter pylori baktérium, amely világszerte az egyik leggyakoribb kiváltó tényező.
Érdekességként említi, hogy a kapszaicin éppen ellenkező hatást gyakorolhat: tanulmányok szerint gátolja a gyomorsav-termelést, és akár a fekélyek megelőzésében is szerepe lehet, különösen azoknál, akik rendszeresen szednek gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Az biztos, hogy magunkon ne kezdjünk kísérletezni, mindenképpen konzultáljunk gasztroenterológussal!
Túl csípős az étel? Hagyd a vizet, így csillapítsd!
Sokan ösztönösen egy pohár vízhez nyúlnak, ha túlzottan „tüzesre” sikerül a falat – ám a kapszaicin, amely mint írtuk, az erős paprika csípősségéért felel, nem oldódik vízben. Éppen ezért a víz csak szétteríti a csípősséget a szájban, nem pedig csillapítja. A kulcs tehát, hogy olyan dologgal kísérjük, amiben oldódik a vegyület. És hogy miben oldódik? Zsírban és alkoholban.
Ha túl erősnek bizonyult egy falat, a legjobb, ha tejtermékekkel (tej, joghurt, tejföl) próbálkozunk. Segíthet még egy falat kenyér, rizs vagy akár egy korty olajos étel, amelyek szintén enyhítik az égető érzést.
Kapcsolódó: 5 „gyógyító” étel, amivel a top séfek kúrálják magukat
Kiemelt kép: Getty Images