Ezért szeretjük annyira a húslevest, a paprikás csirkét és a rántott húst

Miért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk. És ehhez még csak bele sem kell kóstolnunk azokba a fogásokba, amelyek gyermekkorunkban gyakran kerültek az asztalra – elég megérezni az illatukat.

Az amerikaiak többségének a mac and cheese és a húsgombócos spagetti, az oroszoknak a pirog és a pelmenyi, a görögöknek a muszaka, a briteknek a pásztorpite – ezek a világ legismertebb „comfort foodjai”. A kifejezés itthon még kevéssé ismert, és önálló szavunk sincs rá, pedig az Egyesült Államokban már több évtizede használják.

1966-ban egy floridai lap újságírója azt írta: amikor a felnőtt emberek érzelmi stresszt élnek át, szívesen fogyasztanak olyan ételeket, amelyek a gyermekkorukat idézik fel, ezeket a fogásokat akár comfort foodnak is lehetne nevezni. Néhány évvel később a világhírű színésznő, énekesnő, Liza Minnelli használta újra ezt a kifejezést, amikor kedvenc ételeiről és édesanyja főzés iránti szeretetéről mesélt egy interjúban.

Házias finomságok

A comfort food jellemzően laktató, házias fogás, amely gyermekkorunkban gyakran került az asztalra, és emiatt nosztalgikus vagy érzelmi értéket jelent egy egyén számára. Pszichológusok szerint ezek az ételek pozitív emlékeket, az otthon, a biztonság, az összetartozás és a melegség érzését idézik fel bennünk – ehhez elég megérezni az illatukat. A comfort food hatását tovább erősíti, hogy

Európában és Észak-Amerikában jellemzően szénhidrátban gazdag ételekről van szó, amelyek hatására a szervezetben átmenetileg megnő a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szintje.

Az utóbbi években egyébként is a hagyományos, autentikus ételek reneszánszát éljük – ezt nem csak az éttermek étlapjain lehet tetten érni, számos sztárséf tette újra népszerűvé azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől vagy nagyszüleiktől tanultak. És persze otthon is egyre többen próbálkoznak hagyományos receptekkel, ezen a koronavírus-járvány és a „maradj otthon” időszak csak tovább erősített.

Fotó: NobiliCasa

Mik a magyarok kedvencei?

Van, akinek a nagymama töltött káposztája, másnak a kakaós-cukros tejbegríz, a tyúkhúsleves vagy éppen a rántott hús idézi fel a gyermekkort. Egy 2021-es szavazás eredménye alapján a legnépszerűbb magyar ételek szinte mind a comfort food körébe tartoznak. A legtöbben a húslevest tartják legnagyobb kedvencüknek, de a top tízbe bekerült a bableves, a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a rántott hús és a gulyásleves is. Íme az első tíz helyezett:

  1. Húsleves
  2. Bableves
  3. Rántott hús
  4. Lecsó
  5. Csirkepaprikás
  6. Töltött káposzta
  7. Brassói aprópecsenye
  8. Halászlé
  9. Gulyásleves
  10. Palacsinta

Ma már persze tudatosabban étkezünk, ezért egyre többen próbálják úgy megidézni gyermekkoruk ízeit, hogy egészségesebb hozzávalókat használnak – például növényi olajokra cserélik az állati zsiradékot, teljes kiőrlésű lisztre a fehérlisztet, és csökkentik a só mennyiségét is. Rengeteg újraértelmezett recept közül válogathatnak azok is, akik vegetáriánusok, vegán, tej- vagy gluténmentes étrendet követnek, de szeretnének időnként gulyáslevest vagy éppen tejbegrízt készíteni.

magyaros ételek edények serpenyő római tál öntött vas tál tepsi

1. Zománcozott füles tepsi, 36cm, 6 990 FT (Vasedény) 2. Perfect Home római agyagtál, 4l, 9690 Ft (Vasedény) 3. Berlinger House, Emerald Collection palacsintasütő, 25 cm, 8790 Ft, (shop.berlingerhaus.com)

Az elmúlt években a konyhai technológia is sokat fejlődött, számos újítás könnyíti meg az otthoni főzést, így már közel sem tűnik olyan bonyolultnak és hosszadalmasnak a hagyományos töltött káposzta, a rántott hús, a kocsonya vagy a tyúkhúsleves elkészítése. Az intelligens háztartási gépek – például a multifunkciós sütők vagy a konyhai robotgépek – megjelenése a kevésbé gyakorlott szakácsok kedvét is meghozta a főzéshez, a népszerű receptoldalak, a közösségi oldalak és a különböző appok ráadásul bőséges inspirációval szolgálnak a régi-új receptek és a különböző főzési technikák felfedezéséhez.

Kiemelt kép: Getty Images