- Az erjesztett, vagyis fermentált ételek támogatják a bélmikrobiom egészségét, gyulladáscsökkentő hatásuk van, és segítik a tápanyagok felszívódását.
- Fontos, hogy ne a cukros, mesterséges ízesítésű változatokat válasszuk.
- Már napi egy kisebb adag is hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyához.
A bélflóra állapota nemcsak az emésztést, hanem az immunrendszert is befolyásolja. A szakértők szerint az erjesztett ételek rendszeres fogyasztása javítja a közérzetet, ráadásul könnyen beilleszthető a mindennapokba.
A kulcs tehát a bélmikrobiom egészsége. Ha ez rendben van lassabban öregszünk, és rövid távon is egészségesek maradhatunk. Fontos tudni, hogy nem minden erjesztett étel és ital egészséges. A cukrozott joghurtok, az ízesített kefirek vagy a tartósítószerekkel teli kombuchák akár el is vehetnek a fermentált ételek jótékony hatásából.
Az erjesztett ételek előnye
A bélflóra állapota nagyban befolyásolja, hogyan működik az emésztés. Az erjesztett ételek segítik a jótékony baktériumok szaporodását, csökkentik a gyulladást, és javíthatják a tápanyagok felszívódását.
Ez is érdekelhet: Prebiotikumok és probiotikumok – melyik mire jó?
A fermentáció egyfajta „előemésztés”. A hasznos baktériumok lebontják a fehérjéket és a szénhidrátokat, így a tápanyagok könnyebben hasznosulnak a szervezetben. A szakértők szerint a rendszeresség a titok. Már napi egy kisebb adag is elegendő lehet ahhoz, hogy támogassa a bélflórát.
Íme 8 fermentált étel, amivel sokat tehetsz az egészségedért!




Egy 2021-es kutatás kimutatta, hogy ha minden nap fogyasztunk valamilyen fermentált ételt, már hat hét alatt javíthatja a bélflóra sokszínűségét, és csökkentheti a gyulladásos markereket.
Kapcsolódó: A bélrendszer szervezetünk érzékeny indikátora. Íme 5 tünet, ami problémát jelezhet!
Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images