fájó láb boka ízület

Kínoz a köszvény? Ezek a legjobb ételek ízületi gyulladás ellen!

A köszvény egyre több 50 feletti nőt és férfit érint, bár utóbbiak között nagyobb a köszvényes ízületi gyulladás aránya, a nőknek sem árt a megelőzés. Szerencsére a jó étrenddel a gyulladás is hatékonyan csökkenthető.

A köszvény egy gyakori ízületi betegség, amelyről még mindig keveset tudnak az érintettek. A köszvényes ízületi gyulladást a szervezetben felhalmozódó húgysav okozza. Amikor a vér húgysavszintje tartósan magas, apró kristályok képződhetnek az ízületekben, amelyek heves fájdalmat, duzzanatot és gyulladást váltanak ki.

Leggyakrabban a nagylábujj ízületét érinti, de bármely más ízületben is kialakulhat.

A gyulladásos periódusok hirtelen, gyakran éjszaka jelentkeznek, és rendkívül kellemetlenek lehetnek.

A köszvény miért a királyok betegsége?

A köszvényt régen a „királyok betegségének” nevezték a gazdag, vöröshúsban és borban bővelkedő étrend miatt, de ma már bárkit érinthet, hiszen húst naponta akár többször is fogyaszunk. Különösen azoknak veszélyes sok hús enni, akik hajlamosak a magas húgysavszint kialakulására – ezt laborviszgálattal érdemes évente ellenőriztetni.

Megfelelő étrenddel, életmódbeli változtatásokkal és orvosi kezeléssel azonban a gyulladás megelőzhető és a betegség kordában tartható. Íme néhány étkezési ötlet, amely segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében.

A mediterrán csoda: olívaolaj

Az olívaolaj köszvény esetén ismert jótékony hatású, vagyis a mediterrán étrend nagy segítségre lehet azoknak, akiket sokszor kínoz az ízületi gyulladás.

mediterrán diéta olívaolaj saláta

Az olívaolaj mindig jó választás akár főzünk, akár salátát készítünk (Fotó: Getty Images)

A mediterrán étrend alapanyaga, az olívaolaj erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy ötéves, átfogó spanyol kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, alacsonyabb a húgysavszint a vérben. Az ajánlott mennyiség legalább napi négy evőkanál (kb. 50 g).

Így tudod könnyen rendszeresíteni az olívaolajat az étrendedben:

  • Használj olívaolajat főzéshez akár bő olajra, akár pár cseppre van szükséged.
  • Locsold meg vele a zöldségeket, akár nyersen, akár tepsiben sütve készíted.
  • Szokj át az olajspray-re, hogy a saláta nem tocsogjon az olajban, csak gusztusosan bevonja a zöldségeket.
  • Cseréld le a vajat, margarint olívaolajra a süteményreceptekben is.
  • Válassza az extra szűz olívaolajat a maximális hatás érdekében.

Az olívaolajnak rengeteg előnyös hatása van, a gyulladáscsökkentés csak az egyik a sok közül. Érdemes átszokni erre a zsíradékra, hiszen az emésztésre (a bélflórára) is jó hatással van, valamint a bőr állapotát is javítja, hiszen tele van antioxidánsokkal. 

Kapcsolódó: Ne hagyd magad becsapni – Ilyen az igazán jó olívaolaj!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó