Pedig a kutatások szerint itt lapulnak a legveszélyesebb baktériumok, amelyek akár komoly betegségeket is okozhatnak.
Nem, nem a zöldségtartó
Bármilyen meglepő, nem a hűtőd mélyén bujkáló régi szalámi vagy a zöldséges rekeszben felejtett fonnyadt uborka a legnagyobb fertőzésforrás. Hanem a hűtőajtó fogantyúja.
Egy 2022-es tanulmány szerint a hűtő kilincs a második legszennyezettebb konyhai felület, közvetlenül a mosogató után. Gondolj csak bele: hányszor nyitod ki a hűtőt főzés közben, miközben épp nyers húsokkal vagy zöldségekkel foglalkoztál? A kezedről minden átkerül a fogantyúra, így például az E. coli, szalmonella, listeria és társaik.
Kapcsolódó: Halálos lehet ez a gyakori konyhai szokásunk
Mi kerülhet a hűtő kilincsére?
Tulajdonképpen bármilyen mikroba rákerülhet, de egyesek veszélyesebbek, mint gondolnánk.
- E. coli: például a nyers marhahúsról kerülhet át a konyhai felületre, és a súlyos hasmenéstől a vesekárosodásig sok mindent okozhat.
- Szalmonella, campylobacter, listeria: elsősorban a nyers csirkéből származnak, és életveszélyes fertőzést is okozhatnak.
- Staphylococcus aureus és klebsiella: szintén gyakran megtalálhatóak ezen a látszólag ártalmatlan felületen.

Fontos, hogy rendszeresen megtisztítsuk a hűtő fogantyúját is (Fotó: Canva)
És ez még nem minden, hiszen a fogantyú nemcsak az ételkészítés során szennyeződik.
A gyerekek maszatos kezei, a háziállatok vagy a kintről behozott por és kosz mind hozzájárul ahhoz, hogy a kilincs baktériumgyűjtő hellyé váljon.
Mivel mindent megfogunk, a fertőzés körforgása nagyon egyszerű: kéztől a kézig, kéztől az ételig, ételtől a szájig. Elég tehát, ha például hűtőnyitás után bekapsz egy szőlőszemet vagy kiveszel egy szelet sajtot, és máris könnyedén a szervezetedbe juttathatod a kórokozókat. Évente rengeteg légzőszervi megbetegedés vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés történik a nem megfelelő higiénia miatt.
Nem elég a heti egy takarítás
Akkor mégis hányszor kellene a konyhában fertőtleníteni? A rossz hír, hogy a baktériumok napokig életben maradnak a különböző felületeken. A szalmonella akár 32 órán át túlél, az influenza vírus pedig egy teljes napig is aktív maradhat a műanyag kilincsen.
A jó hír: a megoldás egyszerű, ha szokássá teszünk egy szimpla mozdulatsort. Minden ételkészítés után érdemes fertőtlenítő kendővel áttörölni a hűtő és a fagyasztó fogantyúját. Hetente egyszer pedig alaposan mosd át a felületeket fertőtlenítőszerrel.
És itt jön a legfontosabb tanács: felejtsd el a konyhai szivacsot, ami az egyik legkoszosabb tárgy a lakásban, tele milliónyi baktériummal. Viszont, ami a legfontosabb: a rendszeres kézmosás! A szakértők szerint a legtöbb ételmérgezés megelőzhető lenne egy egyszerű, szappanos kézmosással.
Kapcsolódó: Ételmérgezés vagy vírus? Így ismerheted fel a különbséget
Kiemelt kép: Canva