középkorú nő hőhullám legyezés menopauza

Kiderült, ez az étrend jelentősen csökkentheti a menopauza okozta hőhullámokat

Az orvosok gyakran ajánlják a növényi alapú táplálkozást, különösen a rák- és szívbetegségek kockázatának csökkentésére, a testsúly megtartására és az általános egészség javítására. Egy új kutatás szerint azonban ez az étrend a menopauza alatt jelentkező hőhullámokat is mérsékelheti.

A kutatást májusban publikálták a Menopause című folyóiratban, melyhez 84 nőt kértek meg, hogy 12 hétig kövessenek alacsony zsírtartalmú vegán étrendet, vagy tartsák meg megszokott, növényi és állati eredetű ételeket vegyesen tartalmazó étrendjüket. Bár a vizsgálat viszonylag kis létszámú volt, a vegán étrendet követők súlyos hőhullámai 12 hét alatt 92%-kal csökkentek, emellett átlagosan körülbelül 4 kg-ot fogytak.

Most akkor mindenki legyen vegán?

A szakértők szerint nem árthat,  ha növényi alapú étrendre váltunk, ugyanakkor azt javasolják, inkább a növényi ételek fogyasztására koncentráljunk, és ne aggódjunk túl sokat a szigorú vegánság miatt.

„Tudjuk, hogy a növényi alapú étrendnek számos egészségügyi előnye van, ám ez a tanulmány azt is mutatja, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a hőhullámokat” – mondta Dr. Susan Haas, nőgyógyászati osztályvezető a HuffPostnak adott interjúban. A legújabb Menopause-tanulmány egyébként egy 2023-as kutatást egészít ki, amely szintén azt mutatta, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását. 

Étkezéssel a változókori hőhullámok ellen

Az új vizsgálat másodlagos elemzést is végzett, hogy kiderüljön, vajon a nagy mennyiségű feldolgozott növényi étel fogyasztása hasonló eredményeket hoz-e. „Ez azért jelentős, mert megkérdőjelezi azt a feltételezést, miszerint a növényi alapú étrendnek tisztának vagy minimálisan feldolgozottnak kell lennie ahhoz, hogy igazán hatékony legyen” – tette hozzá Dr. Katie Jo Light, a Texas A&M Egyetem orvosi karának klinikai adjunktusa.

menopauza hőhullámok csökkentése növényi étrend

A növényi alapú étrend, akár részben, akár teljesen vegán formában, segíthet a menopauza során a hőhullámok csökkentésében, a testsúly kontrollálásában és az anyagcsere támogatásában (Fotó: Getty Images)

Más kutatások szerint a feldolgozott ételek számos egészségügyi problémához vezethetnek, például 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, alvászavarokhoz és elhízáshoz. Ugyanakkor az új tanulmány szerint a nők még akkor is fogytak, ha feldolgozott vegán ételeket fogyasztottak, ami arra utal, hogy a valódi hatást a több növényi és kevesebb állati zsír fogyasztása eredményezi.

Ne démonizáljuk a szóját!

A tanulmány kiemeli a szója szerepét is, megcáfolva ezzel a mítoszt, miszerint a szója káros alapanyag lehet változókorban. Az olyan szójatermékek, mint például a tofu, a szójaital és az edamame szójabab mind magas növényi fehérjetartalmú, sőt, fitoösztrogéneket is tartalmaz, amelyek az ösztrogénhez hasonlóan hatnak a szervezetben, így hozzájárulhatnak a hőhullámok csökkentéséhez.

Kapcsolódó: Ezt isszák a kínai nők a változókor tüneteinek enyhítésére

Ezen felül a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalmuknak köszönhetően egyaránt teltségérzetet biztosítanak. „A súlygyarapodás gyakori a menopauza idején, és a növényi étrend segíthet csökkenteni a testtömeget, miközben egyéb anyagcsere-előnyökkel is jár” – mondta Dr. Haas.

Nem kell teljesen lemondani az állati termékekről

Nem létezik mindenki számára egyforma étrend, a növényi alapú megközelítés azonban segíthet a hormonok, a testsúly és más változókori tünetek csillapításában, miközben nem szükséges teljesen lemondani az állati termékekről. A gyakran hangoztatott mediterrán étrend például, amely halat, baromfit, tejtermékeket és sok zöldséget tartalmaz, szintén kedvező lehet a menopauza idején.

Vegán étrend esetén különösen fontos a B12-vitamin, kalcium, cink, D-vitamin, omega-3 zsírsavak és elegendő fehérje biztosítása.

Emellett a megfelelő testmozgás is elengedhetetlen az izomtömeg megőrzéséhez. És hogy hogyan fogj bele? Adj több gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéshez, cseréld le fokozatosan a húsos ételeket hüvelyesekre, válts növényi tejekre, és töltsd meg a tányérod felét zöldségekkel. A könnyebb betarthatóság érdekében használhatsz fagyasztott zöldséget, konzerv babot vagy akár kész gabonákat is.

Kapcsolódó: Pokoli éjszakák – 50 felett ezt az 5 esti szokást érdemes bevezetni

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó