Sokan nem tudnak ellenállni egy lédús szelet görögdinnyének a forró nyári napokon, és ezzel nincs is semmi baj. Szeretjük a dinnyét, hiszen finom, hűsít, hidratál és tele van tápanyagokkal. De vajon lehet belőle túl sokat enni?
A Cleveland Clinic szerint a görögdinnye magas FODMAP-tartalma (ezek nehezen emészthető szénhidrátok) emésztési problémákat okozhat azoknál, akik érzékenyebbek, például az irritábilis bél szindrómában szenvedők körében.
Bár a dinnye sok szempontból egészséges, az egyoldalú, „dinnye diétákkal” – melyek nyáron különösen népszerűek – könnyen több kárt okozhatunk magunknak, mint hasznot.
Kapcsolódó: Így vásárold meg a legfinomabb görögdinnyét
„Napi két adag görögdinnye teljesen biztonságos, de az egyfajta ételre épülő diéta nem biztosítja a szervezet számára a szükséges tápanyagokat” – mondta el az Independent magazinnak Lara Whitson dietetikus.

Bármennyire is szeretjük, érdemes a görögdinnye mellett más gyümölcsöt is enni (Fotó: Canva)
Migrént is okozhat
Emellett a görögdinnye magas tiramin-tartalma – ami megtalálható érlelt sajtokban, feldolgozott húsokban és fermentált ételekben is – migrént válthat ki az arra hajlamosaknál. A Mayo Klinika figyelmeztet, hogy bizonyos antidepresszánsok szedése mellett a tiraminban gazdag étrend veszélyes vérnyomás-emelkedést okozhat.
A gyümölcs allergiás reakciókat is kiválthat.
Aki például érzékeny a fűfélékre, reakciót tapasztalhat görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, paradicsom vagy narancs fogyasztása után is.
Szintén számít a dinnye természetes cukortartalma. Egyetlen szeletben akár 17 gramm cukor is lehet, ez több, mint például az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsökben.
Ezért a szakértők szerint a cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük a mennyiségre. „Bár nagyon nehéz túladagolni, a dinnye mégis sok cukrot tartalmaz. Ha fehérjével vagy zsírral együtt fogyasztjuk, az segíthet csökkenteni a vércukorra gyakorolt hatást” – nyilatkozta Jessica Plowman, táplálkozási szakértő a The Healthy magazinnak.
Kapcsolódó: Nyeltél már le dinnyemagot? Ez történik a szervezetedben, miután megeszed őket
Kiemelt kép: Canva