görögdinnye

Meglepő mellékhatásokkal járhat a túl sok görögdinnye

Kedvenc nyári csemegéink egyike különös kockázatot rejt magában, ha túlzásba visszük a fogyasztását.

Sokan nem tudnak ellenállni egy lédús szelet görögdinnyének a forró nyári napokon, és ezzel nincs is semmi baj. Szeretjük a dinnyét, hiszen finom, hűsít, hidratál és tele van tápanyagokkal. De vajon lehet belőle túl sokat enni?

A Cleveland Clinic szerint a görögdinnye magas FODMAP-tartalma (ezek nehezen emészthető szénhidrátok) emésztési problémákat okozhat azoknál, akik érzékenyebbek, például az irritábilis bél szindrómában szenvedők körében.

Bár a dinnye sok szempontból egészséges, az egyoldalú, „dinnye diétákkal” – melyek nyáron különösen népszerűek – könnyen több kárt okozhatunk magunknak, mint hasznot.

Kapcsolódó: Így vásárold meg a legfinomabb görögdinnyét

„Napi két adag görögdinnye teljesen biztonságos, de az egyfajta ételre épülő diéta nem biztosítja a szervezet számára a szükséges tápanyagokat” – mondta el az Independent magazinnak Lara Whitson dietetikus.

görögdinnye szeletek

Bármennyire is szeretjük, érdemes a görögdinnye mellett más gyümölcsöt is enni (Fotó: Canva)

Migrént is okozhat

Emellett a görögdinnye magas tiramin-tartalma – ami megtalálható érlelt sajtokban, feldolgozott húsokban és fermentált ételekben is – migrént válthat ki az arra hajlamosaknál. A Mayo Klinika figyelmeztet, hogy bizonyos antidepresszánsok szedése mellett a tiraminban gazdag étrend veszélyes vérnyomás-emelkedést okozhat.

A gyümölcs allergiás reakciókat is kiválthat.

Aki például érzékeny a fűfélékre, reakciót tapasztalhat görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, paradicsom vagy narancs fogyasztása után is.

Szintén számít a dinnye természetes cukortartalma. Egyetlen szeletben akár 17 gramm cukor is lehet, ez több, mint például az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsökben.

Ezért a szakértők szerint a cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük a mennyiségre. „Bár nagyon nehéz túladagolni, a dinnye mégis sok cukrot tartalmaz. Ha fehérjével vagy zsírral együtt fogyasztjuk, az segíthet csökkenteni a vércukorra gyakorolt hatást” – nyilatkozta Jessica Plowman, táplálkozási szakértő a The Healthy magazinnak.

Kapcsolódó: Nyeltél már le dinnyemagot? Ez történik a szervezetedben, miután megeszed őket

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó