sok kávé pincér kezében bögrék felszolgál

Ez a kávéfajta ronthat a látásodon – kutatók szerint hétszeres kockázatot jelent

A reggeli rutin szinte elképzelhetetlen egy gőzölgő csésze kávé nélkül – de lehet, hogy a szemünk egészsége múlik azon, milyen típust választunk.

A fogmosás kétségkívül fontos része a reggeli készülődésnek – nem mellesleg a szív egészségét is támogatja –, de a statisztikák szerint a felnőttek közel 70%-a mindenekelőtt a kávéra szavaz. Ráadásul közülük a legtöbben inkább otthon készítik el a napi feketéjüket.

Ám ha a kávét elsősorban energialöketként fogyasztjuk, nem árt odafigyelnünk arra, milyen típust választunk. Egy új tanulmány, amely a Food Science & Nutrition című orvosi szaklapban jelent meg, arra utal, hogy bizonyos kávéfajták kedvezőtlen hatással lehetnek szemünk egészségére.

Vezető ok a 60 év felettiek körében

A kínai szakértőkből álló kutatócsoport – többségében szemészeti szakemberek – korábbi tanulmányok adatait elemezve vizsgálta a kávéfogyasztás, a genetikai hajlam és az időskori makuladegeneráció (AMD) közötti lehetséges összefüggéseket. Az időskori makuladegeneráció a retina egy részének, a központi látásért felelős makulának a károsodását jelenti. A betegség következtében

a központi látás elhomályosodhat, vagy akár teljesen el is tűnhet,

miközben a perifériás (oldalsó) látás általában megmarad. Az Amerikai Makuladegenerációs Alapítvány szerint ez a látásromlás a 60 év feletti felnőttek körében vezető, visszafordíthatatlan betegség.

látásromlás kávéfajta új kutatás egészség

Egy friss kutatás szerint az instant kávé fogyasztása akár hétszeresére növelheti a száraz makuladegeneráció kockázatát, különösen genetikai hajlam esetén (Fotó: Getty Images)

A kutatók több mint 500 ezer résztvevő adatait elemezték, különös figyelmet fordítva az 50 év feletti felnőttekre, akik száraz vagy nedves típusú időskori makuladegenerációval (AMD) élnek. A száraz a leggyakoribb forma, amely jellemzően lassan romló látásvesztéssel jár, és ritkán vezet teljes központi vaksághoz. Ezzel szemben a nedves AMD súlyosabb, gyors látásromlást okozhat, amely akár teljes központi látásvesztéshez is vezethet. Fontos tudni, hogy a száraz AMD idővel nedvessé alakulhat át.

Hétszer nagyobb az esély a kialakulásra

A kutatás eredményei szerint genetikai kapcsolat mutatható ki az instant kávéfogyasztás és a száraz makuladegeneráció között. Az adatok alapján azoknál, akik rendszeresen instant kávét fogyasztanak, akár hétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a szembetegség. Fontos azonban kiemelni, hogy az összefüggést csak a száraz AMD esetében találták, a nedves típusnál nem.

Kapcsolódó: Ha ekkor iszod a kávédat, meghosszabbíthatod az életed

A kutatók más típusú kávéfogyasztást – például őrölt, koffeinmentes vagy általános kávéfogyasztást – is vizsgáltak, de ezek esetében nem találtak jelentős kapcsolatot a betegség kialakulásának kockázatával.

Kerüljük az instant kávét, ha genetikai hajlamunk van 

„A kávéfogyasztás és az időskori makuladegeneráció kapcsolatának vizsgálata segíthet feltárni az étrend és a szembetegségek közötti esetleges ok-okozati összefüggéseket” – írták a tanulmány szerzői.

A kutatók abban is reménykednek, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá. „Az orvosok genetikai kockázati profil alapján tanácsot adhatnak a betegeknek az instant kávé csökkentésére, így célzottabban lehet megelőzni a száraz makuladegeneráció kialakulását” – írták a tanulmányban.

Ha tehát a családunkban előfordult már ilyen betegség, érdemes lehet elgondolkodni az instant kávé lecserélésén – például frissen őrölt vagy filterkávéra.

Kapcsolódó: Kávéval szoktad bevenni a vitaminokat? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó