A fogmosás kétségkívül fontos része a reggeli készülődésnek – nem mellesleg a szív egészségét is támogatja –, de a statisztikák szerint a felnőttek közel 70%-a mindenekelőtt a kávéra szavaz. Ráadásul közülük a legtöbben inkább otthon készítik el a napi feketéjüket.
Ám ha a kávét elsősorban energialöketként fogyasztjuk, nem árt odafigyelnünk arra, milyen típust választunk. Egy új tanulmány, amely a Food Science & Nutrition című orvosi szaklapban jelent meg, arra utal, hogy bizonyos kávéfajták kedvezőtlen hatással lehetnek szemünk egészségére.
Vezető ok a 60 év felettiek körében
A kínai szakértőkből álló kutatócsoport – többségében szemészeti szakemberek – korábbi tanulmányok adatait elemezve vizsgálta a kávéfogyasztás, a genetikai hajlam és az időskori makuladegeneráció (AMD) közötti lehetséges összefüggéseket. Az időskori makuladegeneráció a retina egy részének, a központi látásért felelős makulának a károsodását jelenti. A betegség következtében
a központi látás elhomályosodhat, vagy akár teljesen el is tűnhet,
miközben a perifériás (oldalsó) látás általában megmarad. Az Amerikai Makuladegenerációs Alapítvány szerint ez a látásromlás a 60 év feletti felnőttek körében vezető, visszafordíthatatlan betegség.

Egy friss kutatás szerint az instant kávé fogyasztása akár hétszeresére növelheti a száraz makuladegeneráció kockázatát, különösen genetikai hajlam esetén (Fotó: Getty Images)
A kutatók több mint 500 ezer résztvevő adatait elemezték, különös figyelmet fordítva az 50 év feletti felnőttekre, akik száraz vagy nedves típusú időskori makuladegenerációval (AMD) élnek. A száraz a leggyakoribb forma, amely jellemzően lassan romló látásvesztéssel jár, és ritkán vezet teljes központi vaksághoz. Ezzel szemben a nedves AMD súlyosabb, gyors látásromlást okozhat, amely akár teljes központi látásvesztéshez is vezethet. Fontos tudni, hogy a száraz AMD idővel nedvessé alakulhat át.
Hétszer nagyobb az esély a kialakulásra
A kutatás eredményei szerint genetikai kapcsolat mutatható ki az instant kávéfogyasztás és a száraz makuladegeneráció között. Az adatok alapján azoknál, akik rendszeresen instant kávét fogyasztanak, akár hétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a szembetegség. Fontos azonban kiemelni, hogy az összefüggést csak a száraz AMD esetében találták, a nedves típusnál nem.
Kapcsolódó: Ha ekkor iszod a kávédat, meghosszabbíthatod az életed
A kutatók más típusú kávéfogyasztást – például őrölt, koffeinmentes vagy általános kávéfogyasztást – is vizsgáltak, de ezek esetében nem találtak jelentős kapcsolatot a betegség kialakulásának kockázatával.
Kerüljük az instant kávét, ha genetikai hajlamunk van
„A kávéfogyasztás és az időskori makuladegeneráció kapcsolatának vizsgálata segíthet feltárni az étrend és a szembetegségek közötti esetleges ok-okozati összefüggéseket” – írták a tanulmány szerzői.
A kutatók abban is reménykednek, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá. „Az orvosok genetikai kockázati profil alapján tanácsot adhatnak a betegeknek az instant kávé csökkentésére, így célzottabban lehet megelőzni a száraz makuladegeneráció kialakulását” – írták a tanulmányban.
Ha tehát a családunkban előfordult már ilyen betegség, érdemes lehet elgondolkodni az instant kávé lecserélésén – például frissen őrölt vagy filterkávéra.
Kapcsolódó: Kávéval szoktad bevenni a vitaminokat? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell!
Kiemelt kép: Getty Images