gyomorpanaszok kímélő étrend táplálkozás irritábilis bél szindróma bélrendszer diéta egészség

Puffadás, görcsök? Egyre többen választják ezt a jótékony gyomorkímélő étrendet

Egy friss tanulmány szerint ez az étrend enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Az emésztési panaszok rengeteg embert érintenek. Az Egyesült Államokban közel 38 millió felnőtt küzd ilyen jellegű problémákkal – itthon ez a szám 700 ezer és 1,2 millió fő közé tehető. Míg egyeseknél a panaszok csak időszakosan jelentkeznek – például egy fűszeres étel vagy egy stresszes nap hatására –, mások számára a kellemetlen tünetek az irritábilis bél szindróma (IBS) miatt már a mindennapok részévé váltak.

A szénhidrátokra koncentrál, de nem úgy, ahogy gondoljuk

A Cleveland Clinic szerint az irritábilis bél szindróma (IBS) az emésztőrendszert érintő tünetegyüttes, amely hasi görcsökkel, puffadással, gázképződéssel, hasmenéssel vagy székrekedéssel járhat. Európában az érintettek aránya átlagosan 9%, Magyarországon pedig a felnőtt lakosság 10-15%-a küzd a betegség valamilyen formájával.

Habár az irritábilis bél szindrómának nincs univerzális, mindenki számára egyformán hatékony kezelése, többféle életmódbeli és étrendi megközelítés is segíthet a tünetek enyhítésében.

Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett low-FODMAP diéta, amely az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott,

nemrég pedig egy szaúd-arábiai kutatócsoport is részletesen megvizsgálta a hatékonyságát IBS-ben szenvedő felnőttek körében.

A King Abdulaziz Egyetem kutatói – a Scientific Reports májusi számában közölt tanulmányukban – a low-FODMAP étrend hatását vizsgálták 18 és 45 év közötti, enyhe vagy súlyos irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő felnőtteknél. A résztvevők a felmérés során tartós hasmenést vagy hasmenés és székrekedés váltakozását tapasztalták.

gyomorpanaszok kímélő étrend táplálkozás irritábilis bél szindróma bélrendszer diéta egészség

A diéta első szakaszában a magas FODMAP-tartalmú élelmiszereket alacsony alternatívákra kell cserélni: például alma helyett eperre, tej helyett mandulatejre, kenyér helyett zabra, hüvelyesek helyett tojásra (Fotó: Getty Images)

A „FODMAP” mozaikszó olyan rövid szénláncú szénhidrátokat jelöl, amelyek a vékonybélben csak korlátozottan szívódnak fel. A vastagbélbe kerülve ezek az anyagok erjedésnek indulnak, gázképződést és vízbeáramlást idéznek elő, ami puffadást, hasi görcsöket, valamint hasmenést vagy székrekedést válthat ki, különösen irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.

A low-FODMAP diéta során a páciens ideiglenesen kiiktatja étrendjéből ezeket a nehezen emészthető szénhidrátokat, lehetőséget adva ezzel a bélrendszer regenerálódására és a bélflóra egyensúlyának helyreállására.

Fokozatosan visszavezethetők a tiltólistás ételek

A Cleveland Clinic szerint az étrend első szakaszában kerülni kell a magas FODMAP-tartalmú élelmiszereket – például az almát, a tejet, a búza- vagy rozskenyeret, illetve a hüvelyeseket –, és helyettük alacsony FODMAP-tartalmú alternatívák, mint az eper, a mandula- vagy szójatej, a zab és a tojás kerülnek előtérbe. Ezt követően fokozatosan, egyenként visszavezethetők a korábban mellőzött élelmiszerek, hogy megfigyelhessük, milyen reakciót váltanak ki a szervezetből.

A vizsgálatban 45 normál testtömegű felnőtt vett részt, akik nem szedtek gyógyszert, antibiotikumot vagy táplálékkiegészítőt. Állapotukat kérdőíveken, interjúkon, online beszélgetéseken és WhatsApp-csoporton keresztül követték nyomon. Az étrend két szakaszból állt. Az első, hathetes megszorítási fázisban a résztvevők dietetikus iránymutatása mellett kizárták étrendjükből a magas FODMAP-tartalmú ételeket.

Kapcsolódó: Figyelmeztetnek, mielőtt nagyobb baj lenne – 5 tünet, ami vastagbélpolipra utal.

Ezt követte egy négyhetes visszavezetési szakasz, amely során fokozatosan újra bevezették az egyes FODMAP-csoportokat, hogy feltérképezzék az egyéni érzékenységeket és toleranciaszinteket. A kutatók szerint a diéta megkezdése előtt a résztvevők 82,2%-a közepes, 17,8%-a pedig súlyos tüneteket észlelt. Tíz hét elteltével azonban már 86%-uk csak közepes, míg 14%-uk enyhe tüneteket tapasztalt – ami egyértelmű javulást jelez.

Segít egészségesebb étkezési szokásokat kialakítani

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a low-FODMAP étrend jelentősen enyhítheti az IBS tüneteit, miközben segíthet az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában is. Ugyanakkor a szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy az étrend súlycsökkenést és tápanyaghiányt is okozhat, ezért mielőtt valaki önállóan belevágna, érdemes orvossal vagy dietetikussal konzultálnia.

A tanulmány zárásaként a kutatók hangsúlyozták, a jövőbeni vizsgálatok során a low-FODMAP diéta hosszú távú hatásaira érdemes fókuszálni, valamint olyan módszerekre, amelyek segíthetik az étrend következetesebb betartását.

Kapcsolódó: Már egy marék ebből a magféléből csökkentheti a bélrendszer gyulladását.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó