A változókor nemcsak hormonális, hanem szív- és érrendszeri problémákkal is járhat a nők számára, ugyanis a vérnyomás és a koleszterinszint emelkedése gyakori probléma ebben az életszakaszban.
Egy friss kutatás szerint azonban egy trópusi gyümölcs, a mangó napi fogyasztása segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat. A mangó nemcsak isteni és tápláló manna, de olyan természetes összetevőket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez.
Mangó mindenek felett
Az American Nutrition Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mangófogyasztás jelentős hatással van a szív- és anyagcsere folyamatokra, különösen a változókoron átesett nőknél.
A kutatás bebizonyította, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint is csökkent napi mangófogyasztás mellett.
A kutatást a Kaliforniai Egyetemen végezték, aminek keretében olyan változókorban lévő nőket vizsgáltak, akik napi 330 gramm mangót fogyasztottak két héten keresztül. A résztvevők testtömegindexe túlsúlyos vagy elhízott kategóriába esett, de általánosságban egészségesek voltak. A kutatók a mikroérhálózat működését és a szív- és anyagcsere-egészség biomarkereit vizsgálták.
Kapcsolódó: Egy étrend, ami enyhítheti a változókor tüneteit
„Két hét mangófogyasztás után több vérnyomásérték is szignifikánsan csökkent az egészséges menopauzán átesett nőknél – írták a kutatók. – A vércukor- és inzulinválaszok is mérséklődtek a mangó fogyasztása után.”

Ehetjük a mangót natúran, turmixban vagy puding tetején (Fotó: Getty Images)
A mangó antioxidáns-bomba
A tanulmány egy kis létszámú kiegészítő vizsgálattal is bővült, amely összehasonlította a mangót egy hasonló kalóriatartalmú fehér kenyérrel. Mindkét esetben emelkedett a vércukorszint egy órával az elfogyasztás után, de a mangónál ez az emelkedés lényegesen kisebb volt, mint a kenyérnél. Az inzulinszint szintén megemelkedett mindkét csoportnál, de a kenyér esetében továbbra is magas maradt, míg a mangónál hamarabb visszaesett.
Ez arra utalhat, hogy a mangó lassítja a glükóz felszívódását és anyagcseréjét – írták a kutatók.
Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat rövid időtartama korlátozza az eredmények általánosíthatóságát, ezért hosszabb távú kutatásokra van szükség, amelyek a valós életben megszokott mangóbevitelt is figyelembe veszik.
Dr. Lauri Wright, okleveles dietetikus, a Dél-Floridai Egyetem közegészségügyi tanszékének táplálkozástudományi igazgatója megerősítette, hogy az antioxidánsban gazdag gyümölcsök hasznosak lehetnek az egészség szempontjából.
„Ez a kis létszámú, de izgalmas tanulmány azt sugallja, hogy a mangó – amit már eddig is dicsértek antioxidáns- és rosttartalma miatt – támogathatja az érrendszer egészségét a változókor után, hiszen már napi két adag után is javult az érfalak működése és csökkent a koleszterinszint” – nyilatkozta a szakértő a Fox News Digitalnak.
A mangó különleges fitonutriens-kombinációt tartalmaz, például mangiferint és kvercetint, amelyek csökkenthetik az oxidatív stresszt és a gyulladást – ezek mind hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.
Kapcsolódó: Változókori agyköd? Talán csak ez az ásványi anyag hiányzik a szervezetedből
Kiemelt kép: Getty Images