változókor mangó

Ez a szívvédő gyümölcs lehet a nők titkos fegyvere menopauza után

Szinte már az a kérdés, a változókor melyik szervünket nem gyengíti? Nos, a szív- és érrendszer egészségére sajnos minden klimaxon átesett nőnek fokozottan figyelnie kell, de szerencsére van egy isteni gyümölcs, ami a segítségünkre lehet ebben.

A változókor nemcsak hormonális, hanem szív- és érrendszeri problémákkal is járhat a nők számára, ugyanis a vérnyomás és a koleszterinszint emelkedése gyakori probléma ebben az életszakaszban.

Egy friss kutatás szerint azonban egy trópusi gyümölcs, a mangó napi fogyasztása segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat. A mangó nemcsak isteni és tápláló manna, de olyan természetes összetevőket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez.

Mangó mindenek felett

Az American Nutrition Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mangófogyasztás jelentős hatással van a szív- és anyagcsere folyamatokra, különösen a változókoron átesett nőknél.

A kutatás bebizonyította, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint is csökkent napi mangófogyasztás mellett.

A kutatást a Kaliforniai Egyetemen végezték, aminek keretében olyan változókorban lévő nőket vizsgáltak, akik napi 330 gramm mangót fogyasztottak két héten keresztül. A résztvevők testtömegindexe túlsúlyos vagy elhízott kategóriába esett, de általánosságban egészségesek voltak. A kutatók a mikroérhálózat működését és a szív- és anyagcsere-egészség biomarkereit vizsgálták.

Kapcsolódó: Egy étrend, ami enyhítheti a változókor tüneteit

„Két hét mangófogyasztás után több vérnyomásérték is szignifikánsan csökkent az egészséges menopauzán átesett nőknél – írták a kutatók. – A vércukor- és inzulinválaszok is mérséklődtek a mangó fogyasztása után.”

változókor mangó

Ehetjük a mangót natúran, turmixban vagy puding tetején (Fotó: Getty Images)

A mangó antioxidáns-bomba

A tanulmány egy kis létszámú kiegészítő vizsgálattal is bővült, amely összehasonlította a mangót egy hasonló kalóriatartalmú fehér kenyérrel. Mindkét esetben emelkedett a vércukorszint egy órával az elfogyasztás után, de a mangónál ez az emelkedés lényegesen kisebb volt, mint a kenyérnél. Az inzulinszint szintén megemelkedett mindkét csoportnál, de a kenyér esetében továbbra is magas maradt, míg a mangónál hamarabb visszaesett.

Ez arra utalhat, hogy a mangó lassítja a glükóz felszívódását és anyagcseréjét – írták a kutatók.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat rövid időtartama korlátozza az eredmények általánosíthatóságát, ezért hosszabb távú kutatásokra van szükség, amelyek a valós életben megszokott mangóbevitelt is figyelembe veszik.

Dr. Lauri Wright, okleveles dietetikus, a Dél-Floridai Egyetem közegészségügyi tanszékének táplálkozástudományi igazgatója  megerősítette, hogy az antioxidánsban gazdag gyümölcsök hasznosak lehetnek az egészség szempontjából.

„Ez a kis létszámú, de izgalmas tanulmány azt sugallja, hogy a mangó – amit már eddig is dicsértek antioxidáns- és rosttartalma miatt – támogathatja az érrendszer egészségét a változókor után, hiszen már napi két adag után is javult az érfalak működése és csökkent a koleszterinszint” – nyilatkozta a szakértő a Fox News Digitalnak.

A mangó különleges fitonutriens-kombinációt tartalmaz, például mangiferint és kvercetint, amelyek csökkenthetik az oxidatív stresszt és a gyulladást – ezek mind hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.

Kapcsolódó: Változókori agyköd? Talán csak ez az ásványi anyag hiányzik a szervezetedből

Kiemelt kép: Getty Images