- A egyes ételekben található higany hajhullást okoz.
- A hajbeültető sebész még egy gyulladást okozó élelmiszerről tiltja le a pácienseit.
- Hajerősítő hatású, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételeket is ajánl az orvos.
Legyen szó hormonális változás, vitaminhiány vagy betegség okozta hajhullásról, mindenki szeretné megakadályozni, vagy legalábbis lelassítani a folyamatot, ahogy csak lehet. De hiába járunk méregdrága hajkezelésekre, szedjük marokszám a szépségvitaminokat és használunk speciális samponokat, ha a legnagyobb hajritkító veszélyforrás ott van rendszeresen a tányérunkon!
Vigyázni kell a higannyal!
Egy hajspecialista szerint az étrendünk is jelentősen hozzájárulhat a hajhulláshoz. Dr. Mehmet Erdogan, a Smile Hair Clinic társalapítója és hajbeültető sebésze szerint a mindennapos tonhalfogyasztás – például egy szimpla tonhalas szendvics vagy tonhalsaláta – miatt veszélyesen magas higanyszint kerülhet a szervezetbe, ami károsítja a hajhagymákat.
„Egy 2019-es brit tanulmány szerint egy 43 éves nő hajhullását a tonhallal bevitt túlzott higany okozta” – mondta Dr. Erdogan. A szakorvos szerint már napi egy tonhalas szendvics is akár 7,8-szorosára emelheti a higanybevitelt.
Ez pedig nemcsak hajhulláshoz, de idegrendszeri és vesekárosodáshoz is vezethet.

A tonhal és minden olyan tengeri hal fogyasztása hajhullást okoz, ami higannyal szennyezett tengeri táplálékot evett (Fotó: Getty Images)
A brit Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (FSA) kutatásai szerint a tonhalban azért halmozódik fel a higany, mert a hal mérgezett zsákmányállatokat fogyaszt. A tonhalban a higanyszint jóval magasabb, mint sok más halfajban.
Kapcsolódó: Hullik a hajad? Így állíthatod meg a folyamatot hajerősítő módszerekkel!
Az FSA azt tanácsolja, hogy a várandós nők hetente legfeljebb négy konzerv tonhalat fogyasszanak – de Dr. Erdogan szerint a haj egészsége szempontjából mindenkire érvényes a mértékletesség.
Ráadásul nem csak a tonhal jelent veszélyt a dús hajkoronára, a sebész más halfélék túlzott fogyasztására is figyelmeztetett.
„A halolajban gazdag élelmiszerek – mint például a lazac, a szardínia vagy az ajóka – túlzott fogyasztása hajhullást okozhat” – mondta.
Egy 2022-es egérkísérlet szerint a három hónapig tartó, magas zsírtartalmú, halolajban gazdag étrend jelentős szőrhullatást eredményezett az állatoknál.
Dr. Erdogan hangsúlyozta: a mérsékelt, heti két alkalommal történő halfogyasztás még biztonságos, de a túlzottan halalapú étrend hosszú távon káros lehet.
Mi okoz még hajhullást?
Sajnos nemcsak a magas higanytartalmú halételek okoznak hajhullást. Akik megküzdöttek a dús hajért, azoknak új étrendet érdemes összeállítani. „A magas cukortartalmú ételek gyulladást okozhatnak a hajhagymákban, és anyagcsere-változásokat idézhetnek elő bennük” – magyarázta Dr. Erdogan.
Egy 2022-es kutatásban 1000 férfit vizsgáltak, és kiderült, hogy akik túl sok cukros ételt és italt fogyasztottak, jóval nagyobb arányban tapasztaltak hajhullást, mint azok, akik alacsonyabb cukorbevitellel éltek.
Hajbarát diéta
Szerencsére a hajbeültető orvos arra is kitért, mit érdemes enni, ha szeretnénk vigyázni a hajunkra.
Az olajos magok (diófélék), a lenmag, a spenót és a tengeri alga mind erősíti a hajhagymákat.
„A tojássárgája kiváló forrása a fehérjének, a biotinnak és a D-vitaminnak – ezek mind elengedhetetlenek a haj növekedéséhez és egészségéhez – mondta dr. Erdogan. – A hajhagymák főként keratinból állnak, amit a tojás tartalmaz, de a biotin segít abban, hogy a szervezet képes legyen saját maga is előállítani a keratint. A tápanyaghiány – különösen a vas, a C- és A-vitamin, valamint a folsav – megelőzése érdekében a spenót is remek kiegészítő lehet az étrendben.”
Kapcsolódó: Ezt teheted a női kopaszodás, hajhullás ellen
Kiemelt kép: Getty Images