„Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus” – tartja a mondás. Nem véletlenül. Amit este eszünk, az nemcsak emésztésünkre, de egész éjszakai pihenésünkre, így pedig az előttünk álló napra is komoly hatással van, és hosszú évezredek tapasztalata, hogy a kevesebb este is több.
Csakhogy az sem mindegy, mit eszünk!
A rosszul megválasztott vacsora nyugtalan, felületes alváshoz, gyomorpanaszokhoz vagy akár éjszakai felébredésekhez is vezethet. Éppen ezért fontos tudatosan átgondolni, hogy mi kerül a tányérra lefekvés előtt.
Három olyan ételt mutatunk, amiket inkább ne válassz, amikor a vacsorát tervezed, és azt is megmutatjuk, mit érdemes fogyasztani, ha valami hasonlóra vágysz.
Zsíros sajtok és nehéz tejtermékek
A magas zsírtartalmú sajtok (például a camembert, a cheddar vagy épp a brie) jelentősen lelassítják az emésztést, emellett teltségérzetet és gyomorpanaszokat is okozhatnak. Ezen kívül természetes tiramintartalmuk miatt az idegrendszeri aktivitást is fokozhatják, ami megnehezíti az elalvást. Hasonlóan negatív hatású lehet a tejszínes, vajas fogások esti fogyasztása is.
Ezt válasszuk helyette: könnyű túró- vagy épp cottage cheese alapú vacsorák, natúr joghurt, vagy kevésbé zsíros fehérjeforrások.

A sajtok isteniek, de vacsorára inkább válasszunk mást (Fotó: Getty Images)
Erősen fűszeres, csípős ételek
A csípős vagy túl fűszeres ételek – például a fokhagymás, borsos, chilis fogások – fokozzák a gyomorsav termelődését, ami könnyen vezethet refluxos tünetekhez vagy gyomorégéshez. Emellett ezek az ételek megemelhetik a testhőmérsékletet és zavarhatják az alvási ciklust is.
Ezt válasszuk helyette: enyhén fűszerezett zöldségek, grillezett sovány húsok és gabonaköretek.
Étcsokoládé és koffeintartalmú édességek
Az étcsokoládé – különösen a magas kakaótartalmú változatok – nemcsak cukrot tartalmaznak, hanem koffeint és teobromint is. Ezek az anyagok serkentik az idegrendszert, csökkentik az álmosságot, és akár több órával késleltethetik az elalvást.
Ezt válasszuk helyette: egy kevés banán, zabkása vagy magvak – ezek természetes módon segíthetik a nyugodt alvást.
Ha az már megvan, hogy mit és mennyit együnk, vegyük figyelembe, hogy nemcsak az étel típusa, hanem a vacsora időzítése is számít. Lefekvés előtt legalább 2–3 órával érdemes befejezni a vacsorát, hogy az emésztés ne zavarja meg az alvást.
Sőt: nem tilos vacsora után sétálni is egyet, hogy ezzel is serkentsük az emésztést.
Kapcsolódó: A hosszú élet titka is a megfelelő vacsora.
Kiemelt kép: Getty Images