Régóta kutatjuk a hosszú élet titkát, és mindig kiderül, hogy nem egy csodaelixír a megoldás, hanem sok tényező együtt hat ránk kedvezően. Egy friss, nagyszabású kutatás szerint az egyik népszerű reggeli szokásunk is hatással lehet arra, milyen hosszan élünk.
Az édes is lehet egészséges
A kínai Anhui Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói csaknem 186 ezer brit ember étkezési szokásait vizsgálták meg – különösen azt, mit esznek reggelente. A tanulmány, amely a Nutrition Journal hasábjain jelent meg, meglepő összefüggést tárt fel: azok, akik rendszeresen szárított gyümölcsöt adtak a reggeli gabonához – például müzlihez vagy zabkásához –, 18 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, és 11 százalékkal csökkent náluk a rák okozta halálozás kockázata.
Kapcsolódó: Ha unod a tojást, ezek a legjobb fehérjedús reggelik
A szárított gyümölcsök, legyen szó mazsoláról, datolyáról, aszalt sárgabarackról vagy épp szilváról, természetes forrásai számos fontos tápanyagnak: rostoknak, káliumnak, vasnak, magnéziumnak. Ezek az anyagok nemcsak az emésztésünk, hanem a szív- és érrendszer működése, illetve az immunrendszer szempontjából is kiemelkedőek. A szárítás során a gyümölcsök beltartalma koncentrálódik – és bár például a C-vitamin mennyisége csökkenhet, a legtöbb ásványi anyag megmarad.

A szárított gyümölcsök számos tápanyag természetes forrásai (Fotó: Getty Images)
A cukrozott müzlit hagyjuk a polcon
A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy
nemcsak az számít, mit adunk hozzá a reggelihez, hanem az is, mit választunk alapnak.
Míg a natúr müzli, korpapehely és a mérsékelt zabkása fogyasztása pozitív hatással járt, addig a cukrozott vagy „ropogós” gabonapelyhek rendszeres fogyasztása épp ellentétes eredményeket mutatott: ezeknél nőtt a szív- és daganatos megbetegedések kockázata.
Válasszunk hozzáadott cukor nélküli, természetes összetevőkből álló termékeket, és bátran kombináljuk azokat egy marék szárított gyümölccsel.
Nem szükséges tehát azonnal teljesen átalakítani az étkezésünk minden részletét. Már azzal is sokat tehetünk magunkért, ha az édesített müzli helyett áttérünk egy natúrabb változatra, mellé pedig naponta egy maréknyi szárított gyümölcsöt választunk. Ha nem vagyunk tejérzékenyek, érdemes tejjel vagy növényi itallal kiegészíteni, mert a kutatás szerint ez is kedvezően befolyásolta a vizsgált résztvevők egészségi állapotát.
Kapcsolódó: Ez a reggeli szokás viszont lassíthatja a fogyást, ha nem figyelsz rá
Kiemelt kép: Getty Images