Ha sétáltál már el termelői piac mézespultja előtt, biztosan láttál már üvegbe vagy zsacskóba csomagolt, a méz mindenféle árnyalatában: sárgában, borostyánban, barnában pompázó kis bogyócskákat.
Ezek a kis szabálytalan bogyók (amiket sokszor tévesen virágporként azonosítanak) méhpollen szemek. A méhpollent a mézelő méhek táplálkozási célra állítják elő, részben valóban virágporból, de nektárral és méhváladékkal keverve. A méhpollent az ókortól kezdve használják egészségmegőrző tulajdonságai miatt.
A méhpollen számos tápanyagot, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, antioxidánsokat és természetes antibiotikumokat tartalmaz. Összesen több mint 250 biológiailag aktív anyag van benne, és számos tanulmány ígéretes eredményeket mutatott ki vele kapcsolatban. Noha a legtöbb bizonyíték laboratóriumi és állatkísérletekből származik, ezért további humán vizsgálatok szükségesek a méhpempő hatásainak jobb megértéséhez, a régóta fennálló használaton alapuló tapasztalatok nagyon pozitívak.
9 dolog, amiért érdemes lenne méhpollent fogyasztani
Noha természetesen a méhpollen sem csodaszer, érdemes lehet az étrend részévé tenni. Fontos! Bizonyos embereknek – például pollenallergiásoknak, méhcsípésre érzékenyeknek, vérhígítót szedőknek, várandós vagy szoptató nőknek, valamint kisgyerekeknek – kerülniük kell a méhpollen fogyasztását, vagy mindenképpen kezelőorvosukkal kell egyeztetniük, mielőtt méhpollen-kúrába kezdenek. Mutatjuk a méhpollen előnyeit!
1. A méhpollen csupa tápanyag
A méhpollen fehérjéket, szénhidrátokat, egészséges zsiradékot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Pontos összetétele a növényi forrástól és az évszaktól is függ – a tavaszi és nyári pollen jelentősen eltérhet aminosav-összetételében az őszitől.
2. A méhpollen antioxidáns
Flavonoidokat, karotinoidokat és más antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezek a szabad gyökök egyébként felelősek lehetnek a sejtkárosodásért, amely hozzájárulhat olyan krónikus betegségekhez, mint a rák vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A méheknek rengeteget köszönhetünk. A méhpollen csak az egyik (Fotó: Getty Images)
3. Védi a szívet
A magas vérzsír- és koleszterinszint a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Állatkísérletek szerint a méhpollen kivonatai segíthetnek csökkenteni az LDL (azaz a „rossz”) koleszterin szintjét és megakadályozhatják a lipidek oxidációját is. Utóbbi érelmeszesedéshez és szívbetegségekhez vezethet, ezért a méhpollen szívvédő hatással bír.
4. A méhpollen támogatja a májat
A máj kulcsszerepet játszik a méreganyagok lebontásában és eltávolításában. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a méhpollen védelmet nyújthat a májkárosodással szemben, elősegítheti a máj regenerációját, és segíthet a májbetegségek, például a hepatitis vagy a zsírmáj kezelésében.
5. Csökkenti a gyulladást
A méhpollent az ókorban elsősorban a gyulladások és duzzanatok csökkentésére használták. Egyes vizsgálatok szerint a méhpollen gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez hasonló hatást fejthet ki, mivel azokhoz hasonló, de természetes vegyületeket tartalmaz.
6. A méhpollen erősíti az immunrendszert
A méhpollen antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a fertőzések elleni védekezésben. Kutatások kimutatták, hogy a méhpollen képes elpusztítani káros baktériumokat, például az E. coli vagy a Salmonella bizonyos törzseit, ezáltal csökkentve a betegségek kialakulásának esélyét.

A méhpollen is a méhészetekből kerül az asztalunkra (Fotó: Getty Images)
7. Segíti a sebgyógyulást
A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok révén a méhpollen támogathatja a sebgyógyulást, különösen égési sérülések és vágások esetén. Egyes tanulmányok szerint hatékonysága ebben a tekintetben is összehasonlítható a patikai készítményekkel, de kevesebb mellékhatással jár. Antimikrobiális tulajdonságai révén megelőzheti a fertőzéseket, amelyek lassíthatnák a gyógyulási folyamatokat.
8. A méhpollen rákmegelőző lehet
Laboratóriumi vizsgálatok során a méhpollen kivonatai gátolták egyes rákos sejtek növekedését, különösen a prosztata-, vastagbél- és leukémiás daganatok esetében. Bizonyos növényi forrásokból származó méhpollen egyúttal antiösztrogén tulajdonságokat is mutathat, amelyek csökkenthetik a hormonfüggő daganatok, például az emlő- vagy prosztatarák kialakulásának kockázatát.
9. Enyhíti a menopauza tüneteit
A menopauza kellemetlen tünetei, például hőhullámok, hangulatingadozások és alvászavarok sok nő életminőségét rontják. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a méhpollen csökkentheti ezeknek a tüneteknek az intenzitását, különösen, ha más méhészeti termékekkel, például méhpempővel kombinálják.
A méhpollen granulátum vagy étrend-kiegészítő formájában érhető el: joghurtba, smoothie-ba vagy müzlibe is kényelmesen belekeverhető. Nem kell azonban túlzásba vinni, egy-egy mokkáskanál bőven elég naponta!
Kapcsolódó: Ebben a cikkben a méhek egy másik ajándékáról írtunk.
Kiemelt kép: Getty Images