Friss kutatásból derül ki, hogy sokak kedvenc italkombinációja agykárosodást okozhat!
  • Nyári melegben fontos a hidratálás, de nem mindegy, mit iszunk.
  • Sokan szeretnek meginni egy-két italt munka után, esti feszültségoldó gyanánt. Az alkohol önmagában sem a legjobb ötlet ilyenkor, de van valami, amivel nagyon nem kellene keverni.
  • A veszélyes mixet leginkább a fiatalok fogyasztják.

A nyár nemcsak a strandolások, napozások és – mint ezekben a napokban – a forróságtól való elcsigázottság időszaka, de a bulizásé is. Javában dübörög a fesztiválszezon, de még csak sátorba se kell költözni, sőt a szabadságot kell kivárni: egy teljesen egyszerű kedd estén, a városban is minden sarkon vár bennünket egy-egy hangulatos hely, ahol kiereszthetjük a fáradt gőzt, és ahol valamilyen alkoholos itallal oldhatjuk a feszültséget.

A nyári melegben való alkoholfogyasztás egyébként sem életbiztosítás, de van egy olyan italkombináció, amit különösen jó volna elkerülni. Nemcsak ilyentájt, de egész évben. Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy az alkohol és az energiaitalok kombinálása maradandó agykárosodást okozhat, különösen a tinédzserkorú fogyasztók körében. 

Alkohol és koffein

A különböző energiaitalos koktélok hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, és sokan különösen ebben az időszakban szeretik fogyasztani őket, arra gondolva, hogy az energiaitalban található koffein segít, hogy az alkoholtól ne álmosodjanak el túlságosan. A logika érthető, ugyanis az alkoholnak és a koffeinnek valóban egymással ellentétes hatásai vannak, és éppen ez okozza a bajt.

mindful drinking tudatos alkoholfogyasztás ivás

Van, amikor jó ötletnek tűnik mindent mindennel összekeverni: az alkohol és energiaital kombinációja viszont nem gyerekjáték (Fotó: Getty Images)

Az alkohol tulajdonképpen egy depresszáns, amely lelassítja az agy és a központi idegrendszer működését. Fogyasztása oldja a gátlásokat, növeli a reakcióidőt, és koordinációs problémákat is okoz.

Emellett dehidratál, és hosszú távon káros hatással van a májra, szívre és más szervekre is. Az energiaitalok ezzel szemben, főleg koffeintartalmuknál fogva fokozzák az éberséget, emelik a pulzust és a vérnyomást, és rövid távon javítják a fizikai és mentális teljesítőképességet is, hosszabb távon viszont gyomor- és szívproblémákat okozhatnak. Az, hogy a két hatóanyag egymással ellentétes hatást vált ki,

nemcsak rövid távon terheli meg a szervezetet, de hosszabb távú, maradandó károsodást is okozhat egy friss kutatás szerint.

Kutatás, alkohol, koffein

Egy olasz egyetem most megjelent kutatása szerint az alkohol és a koffein együttesen igen káros, ráadásul maradandó hatást gyakorol az agyra. Kutatók patkányokon vizsgálták a szer együttes alkalmazásának hatásait, és arra jutottak, hogy a két szer együttes fogyasztása a memória hosszú távú és jelentős károsodásával jár, mivel rombolja az idegsejtek közötti információátvitelt.

A kutatók alkohol és koffein együttes adagolása után különféle, a memóriát vizsgáló feladatokat adtak a patkányoknak. Az állatok azon csoportja, amelyik kapott ebből a kombinációból, a későbbi memóriateszteken jelentősen alulteljesített a kontrollcsoporthoz képest. A kutatók a most napvilágot látott eredmények mellett (korábbi kutatások eredményeire is támaszkodva) feltételezik azt is, hogy ez a káros hatás jelentősebb, ha fiatalabb, kamaszkorú fogyasztók szervezetéről van szó.

Egy 2016-os, az Indiana állambeli Purdue Egyetemen végzett kutatás pedig arra jutott, hogy

a magas koffeintartalmú alkoholos italok fogyasztása a kokainhoz hasonló változásokat vált ki a serdülők agyában.

Ennek következményei pedig a felnőttkorban is fennmaradnak, mivel megváltozik agyukban a jutalmazó anyagok kezelésének képessége.

Egyéb veszélyei is vannak

A káros hatások és az alkohol és koffein együttes fogyasztásához köthető veszélyek itt még nem érnek véget, a két hatóanyag együttes fogyasztása ugyanis számos más módon veszélybe sodorhatja a fogyasztókat. Az alkohol és koffein keverése például azt eredményezi, hogy mivel kevésbé érezzük magunkat nyomottnak, lassúnak a koffein fogyasztása miatt, több alkoholt iszunk, mint amit koffein bevitele nélkül vennék magunkhoz.

Ez akár alkoholmérgezéshez is vezethet, mivel nem érzékeljük időben, hogy berúgtunk. Mindez nem tréfadolog: egy 2010-es tanulmány szerint azok a fiatalok, akik energiaitalokat kevertek alkohollal, négyszer nagyobb eséllyel fogyasztottak túlzott mennyiségű alkoholt. Sőt: kockázatkereső viselkedést is mutattak:

kétszer nagyobb eséllyel szálltak be egy részeg sofőr autójába, mint azok, akik csak alkoholt fogyasztottak.

Egy másik tanulmány kimutatta azt is, hogy az ilyen kombinációk fogyasztói nagyobb eséllyel kerültek kórházba alkoholmérgezés miatt. Az alkohol és a koffein együttes fogyasztása emellett jelentős terhelést jelenthet a szívre és az érrendszerre, ami szívritmuszavarokhoz, magas vérnyomáshoz, és akár szívinfarktushoz is vezethet.

A két anyag együttes fogyasztása továbbá fokozza egymás vízhajtó/dehidratáló hatását is, a dehidratáció pedig (amellett, hogy nyáridőben különösen veszélyes) súlyosbíthatja az alkoholmérgezés tüneteit, és hosszabb távon negatív hatással lehet a vesefunkcióra és az elektrolit-egyensúlyra is. Az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztása emellett

növelheti a szorongás, a pánikrohamok, és egyéb mentális egészségügyi problémák kockázatát,

a stimulánsok és depresszánsok együttes hatása ugyanis megzavarhatja az agy normális működését, és különösen veszélyes lehet azok számára, akik egyébként is hajlamosak a pszichés zavarokra.

alkoholizmus

Szakétők szerint a különféle ír kávék, a likőrökkel, konyakkal, brandykkel dúsított kávés italok, a ginnel turbózott eszpresszó tonik szintén nagyon károsak lehetnek (Fotó: Getty Images)

Hosszú távú hatások

Az alkohol és a koffeintartalmú energiaitalok együttes fogyasztása hosszú távon nemcsak az agyat, de az egész szervezetet károsítja. Fokozza a krónikus májkárosodás (például májzsugor) kialakulásának esélyét, emellett pedig olyan szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is növeli, mint például a stroke. Nem elhanyagolhatók a pszichés hatások sem, a koffein és alkohol együttes fogyasztásának ugyanis szorongás és alvászavar is a következménye lehet.

Igazságtalan volna persze alkohol és koffein kölcsönhatását csak az alkohol és az energiaitalok kombinálása kapcsán felvetni, mivel számos más olyan koktél és italkeverék létezik, amiben szintén koffein kerül az alkohol mellé. A különféle ír kávék, a likőrökkel, konyakkal, brandykkel dúsított kávés italok, a ginnel turbózott eszpresszó tonik pontosan ugyanezeket a kockázatokat rejtik magukban, ezért érdemes kerülni ezeket is.

Elővigyázatosság

Amellett, hogy figyelünk rá, ne keverjük egymással az alkohol- illetve koffeintartalmú italokat, jó, ha külön-külön is óvatosak vagyunk ezekkel, pláne nyári melegben, amikor a hőség egyébként is jelentősen igénybe veszi az egész keringési rendszert. A kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás, és a kávé vagy más koffeintartalmú italok mértékletes élvezete része lehet egy kiegyensúlyozott életmódnak, ugyanakkor ezek teljes elhagyása is megfontolandó lehet.

Érdemes időről időre kicsit kívülről, objektíven felülvizsgálni alkoholfogyasztási szokásainkat vagy a különféle élénkítő szerekhez való viszonyunkat, és ha úgy látjuk, nem mi irányítunk, visszavenni a fogyasztásból. Amilyen rémesen lehangoló mások szájából ilyesmit hallani, annyira megtapasztaljuk előbb-utóbb magunk is: az a társaság, ahol alkohol, vagy pörgető szerek nélkül nem érezzük igazán jól magunkat, vagy ahol nem tudják elfogadni, ha mi nem iszunk, nagy valószínűséggel nem a mi társaságunk.

És azt tudtad, hogy nem arról ismerhető fel az alkoholista, hogy mennyit iszik?

Kiemelt kép: Getty Images