Általánossá vált, hogy az emberek nagy hányada alkohollal csillapítja a szorongást, ez azonban hosszú távon megbosszulja magát.

Muszáj innom valamit – hangzik az ismerős mondat egy érzelmileg túlfűtött helyzetben. Már megint megalázott a főnök, nem lehet bírni a gyerekkel, otthon egyre vághatóbb lett a csend, az apád csak nem hagy békén a kocsival, újabb esőerdőnek annyi, mind meghalunk. Estig lehet sorolni az események listáját, amelyektől meghatározhatatlan nyomást érzünk a mellkasunkban egy átlagos szerda estén.

Azonnal jön a jutalomérzés

Edzeni már nincs kedvünk, a telefonhíváshoz késő van, a sorozat csak üres képek egymásutánja a képernyőn. Egy pohár bor, sör, egy korty tömény természetes gyógyírnak tűnik ezekben a nehéz pillanatokban, amikor a düh, a kétségbeesés vagy a tehetetlenség érzése tesped ránk.

Az alkohol hatása azonnali, aktiválódik a jutalomközpont, kezdünk lenyugodni, és már nem tűnik olyan szörnyű helynek a világ. Hamarosan elszáll a méreg, elillannak a gátlások és a tehetetlenség helyét újszerű tettvágy veszi át. Milyen egyszerűen működik, igaz? Nem véletlenül töltik sokan így a szerda estéjüket. Meg a csütörtököt, pénteken pedig már kezdődik a hétvége, jöhetnek a társasági programok, a nevetés, majd a fejfájás.

Úgy tűnik, az alkohol minden esetben jó válasz lehet, akár szomorúak vagyunk, akár boldogok, és már reklámozni se kell, hisz megtesszük azt mi magunk. Egy jóízű beszélgetéskor, két frissítő rozékorty között kinek jut eszébe az Egészségügyi Világszervezet intése, ami szerint az alkohol a karcinogének (rákkeltő anyagok) első csoportjába tartozik?

Mindenről az emancipáció tehet?

Az Egyesült Államokban például a reklámokat teszik felelőssé a jelenségért. Minden a cigarettával és a nők felszabadításával kezdődött. Feltűntek azok a plakátok, ahol gyönyörű, magabiztosságot sugárzó nők, kezükben cigarettával készen állnak arra, hogy meghódítsák a világot. Végre nem kellett elbújni a ház mögött egy cigire, hogy a férj meg ne tudja.

Hasonló utat járt be az alkohol. A gyártók felismerték a piaci rést, és onnantól kezdve nem volt megállás.

A boltokat elárasztották a gyümölcslével kevert boros italok, mára pedig ott tartunk, hogy a termékekkel külön megcélozzák az elgyötört anyákat, és erre brandet is építenek. Szegény anyu, hát nem megérdemel egy fél üvegnyi feltöltődést a több órányi gyereküvöltés után?

Ehhez most már plakátok se kellenek, hiszen két kézzel szállítjuk az életérzést a közösségi médiában, és úgy lájkoljuk az alkoholos tartalmakat, mintha nem lenne holnap.

Kiderül, mely államokban isszák a legtöbb alkoholt a nők: meglepőek az adatok!

Az alkohol jobban kiüti a nőket

Nem is lesz túl sok holnap, ha így haladunk az ivással. Az alkoholfogyasztás nőkre gyakorolt hatásai kimutathatóan súlyosabbak, mint a férfiak esetében. A női test több zsírt és kevesebb vizet tartalmaz, mint a férfi test. Mivel a zsír nem szívja fel az alkoholt, a nők esetében nagyobb az alkoholfelszívódás, mint a férfiaknál. A kisebb gyomorméret miatt az alkohol hamarabb jut el a véráramba is, az alkohol hatása tehát nem csupán gyorsabb, de hosszabb ideig tart a férfiakéhoz képest.

A menstruációs ciklus alatt még magasabb az alkohol felszívódás, terhesség alatt pedig a magzatra gyakorolt káros hatást nem lehet eléggé hangsúlyozni. A tartós alkoholfogyasztás komoly máj-, szív- és agykárosodáshoz vezethet, nem beszélve a mellrák kialakulásának kockázatáról.

alkohol-depresszio-stressz

A nők alkoholfogyasztásának hatásai sokkal durvábbak, mint gondolnánk (Fotó: Getty Images)

Miért iszik a nő?

A húszas évek féktelen határátlépéseit követően a harmincas, negyvenes nők alkoholfogyasztása jóval rétegzettebb képet mutat társasalmi státusztól és egyéni élethelyzettől függően. Ám a szünet, a kikapcsolódás vágya valamennyi motiváció mögött megtalálható. Nagyon leegyszerűsítve: a munka nyűgéből és az otthoni kötelezettségekből való kiszakadás vágya a közös pont minden nőnél, a lazítás pedig visszatérés a gondtalan fiatalságba.

A spontán, egyszerű fiatalságba, amikor még nem kellett felelősséget vállalni (annyira) a határidőkért, a vacsoráért, egy korábban vadidegen férfi ingéért vagy egy mindenhol káoszt és koszt hagyó háromévesért. Ilyenkor végtelenül egyszerűnek tűnik egy ártatlan pohár chardonnay, egy könnyed aperol vagy egy felszódázott tömény.

Ha azonban az ivás megküzdési stratégiává válik, egyszer csak azt vesszük észre, hogy mankóként használjuk az italt a megterhelő szituációkban.

De ahelyett, hogy csökkentenénk a stresszreakciókat és megakadályoznánk a negatív érzelmek elhatalmasodását, még mélyebbre taszítjuk magunkat az érzelmi hullámvasúton.

Rosszabb lesz, mint előtte

Az átmeneti tünetenyhítés ugyanis – bár segítségnek tűnik – nem tudja megoldani a problémákat. Néhány percre vagy órára elfeledkezhetünk a csalódásról, gyászról, traumáról, szorongásról, ám amikor elmúlik az alkohol hatása, a valóság könyörtelenebb lehet, mint amilyen korábban volt.

A stresszhelyzetekben adott reakciók sokat elárulnak rólunk. Kiderül, hogy mihez nyúlunk először, mit gondolunk a saját erőnkről és a külvilág befolyásolásáról. Amennyiben a megküzdési stratégiánk az alkoholra korlátozódik, nem csupán a fizikai következményekkel kell szembenéznünk. A mentális hatások listája sem kifejezetten vonzó:

  • memória- és koncentrációzavarok
  • még több stressz
  • megbirkózásra való képtelenség
  • fokozott szorongás, depresszió

Az alkohollal kapcsolatos betegségek, zavarok széles skálán mozognak, de mindenképpen intő jel, ha az ivás nagyobb részt hasít ki az életünkből, mint a születésnapi koccintás vagy a normális kereteken belüli, alkalmi alkoholfogyasztás. Aki már bizonyos tevékenységeket, helyzeteket vagy napszakokat elképzelni se tud alkohol nélkül, akinek nehézséget okoz megállni egy pohárnál vagy letagadja, hogy valójában hármat ivott, mindenképpen forduljon profi szakemberhez, csoporthoz, és kérjen segítséget.

Váltsunk megküzdési stratégiát!

Miért mondanánk le a nyaralás alatti, jóleső koktélról vagy a grillezésnél elfogyasztott fröccsről? Egyszer-egyszer az egészséges szervezet képes megküzdeni egy-két pohár itallal, hisz egész nap mást se tesz, mint próbálja csökkenteni a rossz döntéseink hatását.

A túlzott vagy szélsőséges alkoholfogyasztás helyett próbáljunk ki valami kevésbé megterhelő módszert.

Egészséges életvitel

Jó alvás, tápanyagdús táplálkozás, rendszeres mozgás. Mintha immúnisak lennénk ezekre a szavakra. Akárhányszor leírják, elmondják, bólogatunk és folytatjuk az önpusztító életmódot. Pedig az egészséges életmódra való törekvéssel nem csupán az orvosi receptektől szabadulhatunk meg, hanem a stressztől, izomfájdalomtól vagy gyulladástól is.

Séta

Menj sétálni, attól kitisztul a gondolkodásod – amennyire ismert, olyan igaz ez a közhely. Meg kell próbálni kilépni a stresszes helyzetből, ha csak pár percre tudunk kiszakadni, már akkor se tűnik lehetetlennek a megoldás, amint visszalépünk. De egy hosszabb séta csodákat tehet. Amellett, hogy a környezet látványa elviszi a fókuszt a problémáról, új megközelítést kaphatunk, ami esetleg segíthet feloldani a helyzetet.

alkohol-depresszio-stressz

Kiváló stresszlevezető a séta és a háziállat, a kettő kombinációja pedig tökéletes (Fotó: Getty Images)

Kutyázzunk-macskázzunk

Vagy ami van otthon. Kutatások kimutatták, hogy az állatokkal való időtöltés csökkenti a szervezet kortizol szintjét. Ahogy csökken a stresszhormon, úgy nő a stresszcsökkentő hormon, például az oxitocin szintje. Akinek volt már állata, egy tanulmányra sincs szüksége ahhoz, hogy tudja, milyen megnyugtató és jótékony hatású, ha foglalkozunk az otthoni kedvencünkkel.

Társaság

Akit nem vár otthon két, négy vagy nyolclábú barátja, nyugodtan tárcsázza a barátokat, unokatestvéreket, azokat az embereket, akikkel szeret beszélgetni, időt tölteni és az nem féltetlenül jár masszív alkoholizálással. A támogató környezet ereje sok mindenen átsegítheti az embert.

Lassú légzés és mozgás

A mély, tudatos légzés a szervezet egyik legjobb válasza stresszhelyzetben. És mivel egyfolytában lélegzünk, bármikor le tudjuk magukat nyugtatni. Stressz hatására szapora és felületes lesz a légzés, hiszen a testünk küzdj vagy menekülj üzemmódba kapcsol, de a lassú és mély légzés megtörheti a kört. Egy próbát mindenképpen megér.

A mozgás pozitív hatásainak internetes szakirodalma olyan bőséges, hogy aki nem talál magának megfelelő mozgásformát, az bizonyára az űrben él. Aki a súlyzó helyett eddig az alkoholos üvegeket emelgette, persze ne akarjon rögtön edzői babérokra törni. Fokozatosan, apró célkitűzésekkel haladjunk előre.

Számos lehetőség áll még a rendelkezésünkre ezeken kívül a naplóírástól elkezdve a könyvolvasáson át a mindfulness gyakorlatokig, a lényeg, hogy építsük be ezeket a mindennapi rutinunkba. Nem csupán a szervezetünk lesz hálás, de a gyerekünk, a házastársunk és a barátaink is. A kutyánkról nem is beszélve.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk arról, hogy miről ismerszik fel az alkoholista.

Kiemelt kép: Getty Images