vaksag-melanoma-barnito-tabletta

Vakságot és melanomát okozhatnak a népszerű, barnulást segítő tabletták

Orvosok szerint az úgynevezett barnítótabletta vakság és melanoma kialakulásának veszélyével fenyeget.

Futótűzként terjedt el a TikTokon néhány csodapirula híre, amelyek gyors, és nem mellesleg napfénynek való kitettség nélküli barnulással kecsegtetik a vásárlókat. Bár napjainkban még mindig divatosnak számít a bronzos bőr, az egyre intenzívebb UV-sugárzás miatt sokan ódzkodnak a napozástól. Ezért is nőhetett igen népesre a barnítókapszulák rajongóinak tábora. Orvosok azonban most rávilágítottak, hogy ezek a pirulák akár komoly veszélyeknek is kitehetik a fogyasztóikat.

Néhány felhasználó azt írta, valóságos vámpírként, a napfénytől teljesen elzárva tölti mindennapjait, de a bőre így is bronzosan fénylik a csodakapszuláknak köszönhetően. A Barbie-pirulának becézett szer azt ígéri, „belülről kifelé” barnít, valójában azonban az egyik összetevője miatt vakság és bőrrák veszélyével fenyegethet. Az astaxantint és likopint tartalmazó táplálékkiegészítők ugyanis gyakran egy kanthaxantin nevű hatóanyaggal is bírnak, ami nagy mennyiségben szedve,

amellett, hogy megterhelheti a májat, a retinában is felhalmozódhat, ezáltal pedig károsíthatja a látást.

Ezen kívül az orvosok szerint a kapszulák összetevői fényérzékenységet is okozhatnak, valamint egyfajta hamis biztonságérzetet adhatnak a használóiknak. Azaz, látván újonnan szerzett barnaságukat, azt gondolhatják, védettek a káros UV-sugarakkal szemben, de a táplálékkiegészítőknek valójában nincsen ilyen hatása. Így duplán is fenyegetheti a tabletta használóit a melanóma kialakulásának veszélye.

A szűrés melanóma esetén is életet menthet

Dr. Alexis Young, a Hackensack University Medical Center bőrgyógyásza azt tanácsolja, hiába csak túlzott mennyiségben okozhatnak gondot ezek a hatóanyagok, inkább ne alkalmazzuk együtt a szóban forgó étrend-kiegészítőket.

vaksag-melanoma-barnito-tabletta

Fotó: Getty Images

Ezen kívül pedig már csak azért sem érdemes bedőlni a csodapirulás módszernek, mert könnyen előfordulhat, hogy a kívánt bronzos szín helyett foltokban narancsos, vagy akár lilás árnyalatban fogunk pompázni tőle – tette hozzá Dr. Andrea Suarez bőrgyógyász.

@drdrayzday Astaxanthin, like other carotenoids, may impart a change in skin hue. This can vary from bronze, orange, or purplish tones, depending on background skin tone & the compound being ingested. There are safety concerns around thr use of high dose carotenoid supplementation, as there is an association with increased risk of certain cancers. Stick to sunless tanning products for now, rafher than questionable dietary supplements. #astaxanthin #tanning #naturaltanning #dermatologist @Dr Daniel Barrett ♬ original sound - Dr Dray | Dermatologist

Szintén a TikTokon figyelmeztette a világot egy másik bőrgyógyász, Dr. Mohiba Tareen, a kanthaxantin túl nagy mennyiségben történő fogyasztásának veszélyeire. Ő is elmondta, hogy ez a szer túl nagy mennyiségben izomgörcsöket, hányást és allergiás reakciókat okozhat, illetve hangsúlyozta a megfelelő fényvédelem (naptej, közvetlen napfény kerülése) fontosságát. Ezen kívül azt is kiemelte, hogy (mint bármely más szer esetében) a kanthaxantin túlzott mennyiségű fogyasztása nagyon megterhelő lehet a szervezet, különösen a lebontó szervünk, a máj számára.

@tareenderm Before you take tanning pills, listen to this! ⚠️ The active ingredient in the pills are known as Canthaxanthin, and although this ingredient is approved by the FDA, the high amount of this dosage is not. The FDA has found that by ingesting high dosages of Canthaxanthin, you may experience muscle cramps, allergic reactions, nausea, and vomiting. Embrace your natural complexion or consider a spray tan!✨ #tareendermatology #dermatology #dermatologist #tanning #tanningpills #complextion #natural #health #minnesota #roseville #maplewood #monticello #faribault ♬ Sunny - Ponder & Slip.stream

A Wright State University szemészorvosai külön tanulmányban taglalták, hogy a nagy mennyiségű kanthaxantin apró kristályos lerakódásokat okozhat a szem belsejében, amelyek károsíthatják a retina ereit, így látásromlást, vagy akár vakságot is okozhatnak. Jó hír, hogy ezek a tünetek eddig nem bizonyultak tartósnak, tehát amennyiben abbahagyjuk a kanthaxantin szedését, a látásunk is visszatérhet az eredeti állapotába.

Fő az óvatosság!

Túl nagy áldozatnak tűnik mindez némi remélt barnaságért, nem igaz? Ne feledjük, a divat folyton változik, így pláne nem érdemes akár maradandó egészségkárosodást (itt most kifejezetten a melanómára gondolunk) kockáztatni az egyesek szerint vonzóbb külsőért. Ellenőriztessük rendszeresen bőrgyógyásszal az anyajegyeinket, minden nap használjunk naptejet, és próbáljunk meg nem pont a legerősebb UV-sugárzás idején odakint tartózkodni!

Azt hitte, csak egy anyajegye van – valójában melanóma volt

Kiemelt kép: Getty Images