anyajegy melanóma

Azt hitte, csak egy anyajegye van – valójában melanóma volt

Megkaparta, mire a folt vérezni kezdett...

Hiába beszélünk egyre többet a napozás és szoláriumozás veszélyeiről, hiába ömlik ránk mindenhonnan, hogy komolyan kell venni az UV-ártalmat, hivatalos adatok szerint az újonnan diagnosztizált melanómás esetek száma még mindig évi háromezerre tehető Magyarországon. A melanóma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocita) kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV-sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is.

A világon mindenhol nagy gondot okoz, hogy az emberek nem vizsgáltatják meg rendszeresen anyajegyeiket. Például a Texasban élő 42 éves Ilia J. Smith is váratlanul tudta meg, hogy melanómája van. Még 2020-ban, egy szép napon, teljes természetességgel megvakart egy anyajegynek hitt foltot a bőrén, mire az hirtelen vérezni kezdett. A nőnek ekkor eszébe jutott, hogy több mint tíz évvel azelőtt, még 2009-ben barátnője, Tracee Blackburn, egy bőrgyógyászatra szakosodott orvosasszisztens arra biztatta, hogy vizsgáltassa ki a szóban forgó foltot. Bár Smith akkoriban elhessegette a gondolatot, hogy bármi baja lehet a bőrének, miután a folt vérezni kezdett, gyorsan elküldött egy képet Blackburnnek, aki közölte vele, hogy azonnal menjen orvoshoz,

a viszkető vagy vérző anyajegy ugyanis melanómára utalhat.

Smith-nél nem sokkal később kettes stádiumú melanómát diagnosztizáltak. Szerencséjére a rák még nem terjedt át a nyirokcsomóira, így csupán az anyajegy sebészeti eltávolítása volt indokolt. Smith bőréből mindezzel együtt jelentős mennyiségű szövetet kivágtak, és a következő két évben háromhavonta, manapság pedig hathavonta bőrrákszűrésre kell járnia.

Az Amerikában élő, nigériai és ír felmenőkkel rendelkező Smith az Insidernek elmondta, hogy fiatalabb korában bizony ő is szeretett napozni. „Sok családtagom sötétebb bőrű (mint én), és én is olyan akartam lenni, mint ők. Afroamerikaiként ráadásul nem gyakran gondol az ember a bőrrákra.

Egész végig jobban védhettem volna a bőrömet, és talán nem jártam volna így, hogy most már egyáltalán nem is mehetek a napra”

– mondta. Smith-nek a diagnózis után drasztikusan meg kellett változtatnia az életmódját: le kellett mondania a szoláriumról, és teljesen el kell kerülnie a napot – ez utóbbi pedig Dallasban élve igencsak nehéz feladatnak bizonyul. Az eset azonban végérvényesen megtanította a nőt arra, hogy bármilyen etnikumhoz is tartozzon, évente legalább egyszer ellenőriztetnie kell a szeplőit és anyajegyeit egy szakvizsgával rendelkező bőrgyógyásszal.

A Semmelweis Egyetem Melanóma-kisokosa

Az egyetem kiadványa szerint jelentősen csökkenthető a melanóma kialakulásának rizikója a fiatalon megkezdett fényvédelemmel és a szoláriumhasználat kerülésével. A kisokosban, amelyben arról is olvashatsz, hogy hogyan tudod felismerni a melanómát, milyen jelekre kell figyelni anyajegyek esetén összeszedték a „napozás” aranyszabályait:

 • Semmiképpen se szoláriumozz!
 • 11-15 óra között kerüld a közvetlen napsugárzást!
 • Ha napon tartózkodsz, viselj a lábad és karodat takaró könnyű öltözéket, széles karimájú kalapot és az UV-sugárzást elnyelő napszemüveget!
 • Tartózkodj árnyékban!
 • Fontos a fényvédő krémek használata a ruhával nem fedett testrészeken!
 • Széles spektrumú készítmény használata ajánlott, amely véd az UVA- és UVB-sugárzások ellen is.
 • Kültéri – sport, munka vagy szabadidős – tevékenység esetén mindenképp legalább 30-as fényvédő faktorú (SPF) krémet használj.
 • Érdemes vízálló krémet használni.
 • A teljes test bekenéséhez 6-9 teáskanálnyi krém szükséges (1 teáskanálnyi az arc és nyakra, 2 a törzsre, 1-1 a karokra és 2-2 a lábakra).
 • A fényvédő krémet 15-30 perccel a napra menés előtt kell felkenni, és kétóránként meg kell ismételni a felvitelét.
 • Vízbe menetel után a vízálló készítményeket is ismételten fel kell kenni.
 • Különösen kell figyelni a gyermekek bőrének fényvédelmére.

Fényvédők, amelyekkel biztosra mehetsz!

Manapság fontos, hogy már a napi arcápolási rutinnak is része legyen a fényvédők használata, hiszen az UVA-sugárzás felelős nemcsak a rákos elváltozásokért, de a bőröregedés jeleinek 80%-áért is. Legyen bármilyen típusú a bőröd, érje napfény csak azt vagy az egész tested, természetesen mindenre van megfelelő termék.

1.Vihy, Capital Soleil UV-Clear SPF50+, Könnyű fluid nagyon magas védelemmel zsíros, problémás bőrre, 10 999 Ft (patikák)  3. CERAVE Hidratáló arckrém SPF30, 6690 Ft (patikák) 4. Yves Rocher, Anti Age Global Ragyogó hatású emulzió SPF30, 19 990 Ft 5. Nø Cosmetics, Sunny Today 30 SPF, Hidratáló arckrém zöldtea-kivonattal, echinaceával és organikus UV-szűrőkkel, 6490 Ft (naturalskin.hu) 6. Nuxe, Sun napolaj arcra és testre SPF50, kb. 12 000 Ft (patikák)

Kiemelt kép: Illusztráció – Albina Gavrilovic/Getty Images