Bajra utalhat, ha túl hosszú vagy túl rövid ideig tart a vizeletürítés. De mennyi ideig tart az ideális? Utánajártunk, mit mondanak a szakemberek.
  • Mindennapi testi működéseinket érdemes rendszeresen megfigyelni.
  • Vizeletünk színe mellett a pisilés időtartama is árulkodó.
  • Kutatók most másodpercre pontosan meghatározták a kívánatos időtartamot.

A rendszeres önmegfigyelés és önvizsgálat egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb eleme. Arról, hogy miért érdemes székletürítés után visszapillantani a kagylóba, nemrég már írtunk, és sok szó esett arról is, mi mindenről árulkodik a vizeletünk színe. És ha már vizelet: nemcsak annak színét érdemes nézni, de pisilési szokásaink megfigyelése is sokat elmondhat egészségünkről. Hallottál már a 21 másodperces szabályról? 

Pisilés időtartama

Ezt a szabályt a Georgia Institute of Technology gépészmérnök-hallgatóinak egy csoportja által végzett tanulmány ihlette. A tanulmány során a kutatócsoport videókat elemzett különböző testméretű állatok vizeletürítéséről, és megállapította, hogy a három kilogrammnál nagyobb állatok egységesen körülbelül 21 másodperc alatt ürítik ki a hólyagjukat, míg az annál kisebb állatoknak, nagyságrendileg kevesebb kell. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy

a pisilés időtartama nemcsak a hólyagra nehezedő nyomással vagy annak űrtartalmával függ össze, hanem a gravitációval is.

A kutatók érdeklődését az keltette fel, az egyes állatok nagyon eltérő méretű hólyagjai (0,5 kg-os és a 100 kg-os hólyagok) közel azonos idő alatt ürülnek ki, azaz az ürülési sebességben nemcsak annak van szerepe, hogy milyen mennyiségű folyadék ürül ki. A nagyobb állatoknak hosszabb a húgycsöve, és így nagyobb gravitációs erő hajtja az áramlást.

vizelet_színe

Központi kérdés a pisilés –mikor kell, mikor tudunk vagy nem tudunk elmenni. Na de mennyi idő alatt ürül ki a hólyag ideális esetben? (Illusztráció: Getty Images)

Ezek a hosszú húgycsövek növelik a nagyobb állatok áramlási sebességét, lehetővé téve számukra azt a bravúrt, hogy közel azonos időtartam alatt ürítsék ki a jelentős méretű hólyagjukat.

Te is alkalmazod, vagy a gyerekeidet tréneled a biztonsági pisilésre? Urológussal beszéltük át, hogy ez miért rossz ötlet.

Ennyi ideig egészséges pisilni

A tanulmány ott kapcsolódik az emberhez, hogy bennünket is orientálhat azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig is normális vizeletet ürítenünk.

Körülbelül 21 másodperc a megfelelő időtartam,

ha ennél sokkal tovább vagy sokkal gyorsabban pisilünk, az azt jelezheti, hogy vagy túl gyakran könnyítünk magunkon, vagy túl sokáig tartjuk vissza a vizeletünket. Sem a pisilés visszatartása sem a túl gyakori pisilés nem tesz jót a hólyagjának.

Ha túl gyakran pisilsz, az úgynevezett túlműködő hólyag szindrómához vezethet, míg ha túl sokáig tartod magadban a vizeletet, az húgyúti fertőzés kialakulásához vezethet. A vesebetegség kockázata is megnő, ha ritkán jársz vécére, emellett a hólyagszakadás és a hólyag megnagyobbodása is előfordulhat.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók

Nők Lapja Példakép Díj