Tévhit, hogy a csontritkulás csak az időseket érinti. Igaz, hogy korosodás is ront a csontok állapotán – főleg a nőknél jellemző a változókor hormonváltozásai miatt –, de öröklődhet is a hajlam. Nézzük, milyen korai jelei vannak a csontritkulásnak, és mit tehetünk ellene!
  • Csak Magyarországon az 50 évesnél idősebbek körében 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenved csontritkulásban (oszteoporózisban).
  • Évente 30 ezer csigolyatörést és kb. 50 ezer más, de csontritkulásból fakadó törést regisztrálnak az idősek körében.
  • Kétféle csontritkulás létezik, az egyik maga a betegség, amikor a korral csökken a csontok mésztartalma, a másik típus pedig öröklött hajlam miatt alakul ki.

A csont sűrűségét ma már szerencsére lehet speciális orvosi eszközökkel mérni, ennek ellenére még mindig nagyon sokan nem foglalkoznak olyan intő jelekkel, amivel megelőzhető lenne a csontritkulás gyors romlása és az ebből adódó csonttörések száma. Létezik gyógyszeres kezelés a korai és súlyos csontritkulásra, de sokkal jobban járunk, ha megelőzzük a bajt.

Az erős csontokhoz sok kalciumra, rendszeres, nagy mennyiségű D-vitaminra és sok mozgásra van szükség.

Az idősebbeknek naponta 1000 milligramm, míg a fiatalabbaknak 800-1000 milligramm kalciumra van szükségük.

csontritkulás

Nehezen fogsz, szorítasz, csavarsz, markolsz? Ez is egy jel lehet, hogy gyengék a csontjaid (Fotó: Getty Images)

Az étrend-kiegészítők mellett figyeljünk arra is, hogy minden nap fogyasszunk kalciumban gazdag élelmiszereket: sajtot, túrót, joghurtot, szóját, babot, borsót, mákot.

A kalcium helyes szedéséről egy külön cikkben foglalkoztunk, amelyben eláruljuk, mikor és milyen kalciumot érdemes szednünk, hogy elkerüljük a csontritkulást.

Változókor, változó csontok

A menopauzát követő hormonpótlás szintén csökkenti a csontvesztés, a csontritkulás és a csonttörések rizikóját. A gyógyszeres kezeléskor figyelni kell az esetleges ellenjavallatokra, a kockázatokat pedig fel kell mérni, ebben nyilvánvalóan a háziorvos, endokrinológus vagy ortopéd orvos tud segíteni.

A változókor miatt egyébként számtalan nyomelemből és vitaminból emelt adagot érdemes szedni. Emelni kell a napi D-vitamin, magnézium, kalcium, C-vitamin és az omega-zsírsavak dózisát is a szervezet megfelelő működése érdekében. Amennyiben bizonytalan vagy a dózisokat illetően, vagy valamilyen felszívódási zavarod van, mindenképp egyeztess orvossal a vitmaniszedésről.

4 meglepő jel, ami csontritkulásra utal

1. Repedezett körmök

Több tanulmány is alátámasztotta, hogy azoknak, akiknek a körmeiben alacsony a kollagén szintje, általában a csontjaival is ugyanez a helyzet. Ráadásul a függőleges irányban barázdált körmök alacsony kalciumszintre is utalhatnak, ez az ásványi anyag márpedig a csontok fontos építőeleme.

2. Ínyösszehúzódás

Ha az állkapocs csontállománya meggyengül, az íny elválhat a fogaktól, és visszahúzódhat – emiatt akár egy-két fogat is elveszíthetünk. Ez szintén a csontozattal kapcsolatos problémák előjele, ugyanis felmérések igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő nők körében háromszor gyakoribb a fogvesztés. A menopauza okozta fogvesztésről részletesen is írtunk már.

3. Gyenge szorítás

Nehézkesen tudjuk ökölbe szorítani a kezünket, nem tudunk rátámaszkodni felálláskor, problémát okoz az ajtógomb elfordítása vagy egy palack kinyitása? Ezek mind-mind arra utaló jelek, hogy a csontjainkban van a hiba. Kutatások szerint azoknak,

akiknek csökken a csontsűrűségük, az izomzatuk és az egyensúlyérzékük is romlik.

4. Szapora szívverés

A szívverésünk árulkodik az edzettségi állapotunkról, azt pedig már tudjuk, hogy a rendszeres edzés elengedhetetlen az egészséges csontozat fenntartásához. A legtöbb ember szívverése nyugalmi állapotban 60 és 100 közötti értéket mutat, ám a tanulmányok szerint 80 feletti érték esetében már nagyobb eséllyel számíthatunk csípő-, medence- és gerinctörésre.

A D-vitamin mellé mindenképpen szedni kell K2-vitamint is, hogy megelőzzük a csontritkulást és a szívünk is egészséges maradjon.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj