Sokféle forrásból pótolhatjuk ezt a fontos anyagot!
  • A kollagén az utóbbi néhány évben az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő lett.
  • A kollagénnek számtalan kedvező hatása ismert, amennyiben elegendő mennyiségben fogyasztjuk. De mennyi az annyi?
  • Port, folyadékot, kapszulát szedjünk, vagy főzzünk egy jó csontlevest?

Erősebb és egészségesebb haj, kevesebb ránc, egészségesebb ízületek: számtalan ok miatt szedünk kollagént. A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők piaca itthon és világszerte folyamatosan növekszik, főleg azóta, hogy egyre több ismert ember reklámoz is kollagéntartalmú készítményeket, és amióta egyre többen tapasztalják, hogy hosszú távú alkalmazás mellett valóban egy sor bőr-és ízületi problémán segíthet ez a szer. De mi is az a kollagén, milyen formákban szedhető és hogyan válasszuk ki a nekünk leginkább megfelelőt?

Mi az a kollagén?

A kollagén egy, az inakban, porcokban, csontokban és a bőr szöveteiben megtalálható fehérje, amit a szervezet maga is termel. Ez a termelődés azonban az öregedési folyamatokkal párhuzamosan jelentősen lelassul, ez a folyamat pedig évről évre alacsonyabb kollagénszintet eredményez. Ez a csökkenés ízületi panaszokhoz, ráncok kialakulásához, vagy azok mélyüléséhez és a bőr megereszkedéséhez vezet, és megnehezíti a szervezet számára a folyadék sejtekben való megtartását is.

Kollagénszintünket étkezésünk átalakításával is emelhetjük, de ma már több olyan kényelmi termék is a rendelkezésünkre áll, amivel jövet-menet gondoskodhatunk a kollagén pótlásáról.

A bolti forgalomban kapható kollagéneknek jellemzően 3 típusuk van a kollagén forrása szerint:

marha-, csirke-, illetve tengeri készítmények ismertek, amelyek a legkülönfélébb kiszerelésekben érhetők el. Ezek mellett elérhetőek laboratóriumi körülmények között előállított, és így vegán kollagénkészítmények is. Függetlenül attól, hogy milyen forrásból származik a kollagén, többféle formában megvásárolhatjuk.

Lássuk, melyek ezek!

Kollagénporok

A kollagénporok a legnépszerűbb kollagéntartalmú étrend-kiegészítőknek számítanak, leginkább azért, mert a kollagént könnyen emészthető formában tartalmazzák, és könnyű használni őket. A kollagénporokat többnyire vízzel vagy gyümölcslével keverve fogyasztják, miközben jelenleg is élénk vita folyik arról, hogy a különféle forró italok, a kávé vagy a tea csökkentik-e a felszívódás hatékonyságát, vagy épp ellenkezőleg, jobb hasznosulást eredményeznek.

Kollagénpor hozzáadásával a legegyszerűbb italokat is funkcionálissá tehetjük, de lehetőségünk van arra is, hogy a port például joghurtba vagy valamilyen egyéb ételhez keverjük. Fontos viszont észben tartani, hogy a kollagén hozzáadása befolyásolhatja az ételek végső ízét, ízesített porunkat ezért inkább tegyük natúr joghurtba, mint valamilyen ízesített verzióba, amivel együtt már könnyen túlságosan édes lehet.

A kollagén segít megőrizni az arcbőr fiatalságát ( Fotó: Getty Images)

Kollagénkapszulák

Sokan vannak, akik (elsősorban kényelmi szempontok alapján) szívesebben fogyasztanak kollagénkapszulát, mint porokat. A kapszulák bevételéhez ugyanis nem kell kutyulni, elég néhány korty víz, és nem kell őket a fogyasztómnak kiadagolni sem, miközben az ízük miatt sem kell aggódni: pillanatok alatt lecsúsznak. A kollagénkapszulákkal kapcsolatos nehézség lehet viszont, hogy ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű kollagént vigyük be velük (kiszereléstől függően) akár napi hat kapszula is szükséges lehet,

ez pedig sokak számára kényelmetlen, illetve viszonylag költségesebb beviteli mód.

Kollagénfolyadék

A folyékony kollagéneknek több típusa létezik: elérhető vízzel hígítandó koncentráció vagy kész ital is, amit közvetlenül lehet fogyasztani. Azok számára, aki nem szeretnek tablettákat szedni, vagy nyelési nehézségük van, ezek a formulák jó megoldást jelentenek. A folyékony kollagén gyakran tartalmaz különféle egyéb összetevőket, például vitaminokat, ásványi anyagokat, gyümölcs- és gyógynövénykivonatokat, mesterséges édesítőszereket és tartósítószereket, és jellemzően kifejezetten karakteres ízű.

Mielőtt beruháznál egy nagy üveg folyadékba, alaposan nézd át az összetevőket és ha lehetőséged van kóstolni, vagy legalább beleszagolni, tedd meg, nehogy feleslegesen adj ki sok pénzt.

Kollagéntartalmú élelmiszerek

Kollagént természetesen étrendünkből is bevihetünk. Bár egyes húsok és a tojás is tartalmaz kollagént, a csontleves az egyik legkiválóbb kollagénforrás, ráadásul lényegesen olcsóbb is, mint a különféle kapszulák, likvidek és porok szedése. Emellett a táplálkozással való kollagénbevitel előnye, hogy a kollagénben gazdag ételek olyan tápanyagokat is tartalmaznak, mint a B-vitaminok, a kalcium és az A-vitamin, ezért több területen is támogatják az egészséget.

Jó tudni azt is, hogy a C-vitaminban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök, a paprika és a brokkoli segítenek a szervezetednek több kollagént termelni. Az ételekkel bevitt kollagén gazdaságos, ugyanakkor annak elkészítésére időt kell szánni, és

nem tudjuk olyan pontosan meghatározni a kollagén egy-egy adagban lévő mennyiségét.

Milyen kollagént szedjek?

A bőség zavarában nem könnyű kiválasztani, hogy melyik kollagénforma lehet a nekünk leginkább megfelelő. Szakértők szerint viszont nem érdemes túlgondolni a dolgot. Válasszuk azt a kollagént, amit a legkedvezőbben tudunk beilleszteni a napirendünkbe. Ha minden reggel 5-kor indulsz az edzőterembe, a legegyszerűbb lehet, ha még otthon, vagy a teremben bekapsz pár kapszulát, ha nagy bögre kávával nyitsz reggel, érdemes lehet kipróbálnod a por alakú kávé krémesítőt, ha pedig otthonról dolgozol és van módod levest rotyogtatni, válaszd ezt a módszert.

Az időzítésben is járd bátran a saját utadat: szakértők szerint mindegy, hogy reggel vagy este veszed be a kollagént, esetleg a nap folyamán elosztod a kapszuláidat. A lényeg a rendszerességen és a türelmen van: beletelhet néhány hónapba, mire észleled majd a hatást.

kollagén por

Van, akinek a por a legmegfelelőbb forma (Fotó: Getty Images)

Mennyi az annyi

Fontos kérdés még, hogy milyen mennyiségben kell bevinni a kollagént. A piacon elérhető kollagének egy jelentős része igen csekély mennyiséget tartalmaz ahhoz képest, amennyi a már érzékelhető hatáshoz kellene. Életkorunk előrehaladtával emelnünk kell a kollagénfogyasztást, hogy ellensúlyozzuk annak fogyását.

Hidrolizált kollagénből 18 és 30 éves kor között mintegy 5 gramm, 31 és 50 éves kor közt 10 gramm, 50 éves kor felett pedig 15 gramm az általánosan javasolt mennyiség.

Fontos viszont, hogy mielőtt kollagén, vagy bármilyen más étrend-kiegészítő szedésébe kezdesz, egyeztess orvosoddal, és az ő javaslatai alapján és jóváhagyásával kezdj bele a kúraszerű alkalmazásba.

Ebből a korábbi cikkünkből egy sor egyéb érdekességet olvashatsz a kollagénről.

Kiemelt kép: Getty Images