Sokszor egészen banális tünetek hívják fel a figyelmet egy-egy komolyabb betegségre, ezért érdemes mindig figyelni testünk jelzéseire, és hamar cselekedni is.
  • Mindenki szeretné elkerülni, hogy súlyos betegségére túl későn derüljön fény.
  • Egyes súlyos betegségek tünetei egészen ártalmatlannak tűnnek.
  • A súlyos betegségek korai felismerésében sokat segít, ha a banális jelekre is figyelmet fordítunk.

Az emberi test csupa rejtély. Előfordul, hogy egy-egy apróbb betegség tünetei egészen levernek bennünket a lábunkról (gondoljunk csak egy 1-2 napos hasmenéses vírus elsöprő erejére), máskor viszont súlyos betegségeink is mindenféle tünet nélkül dolgoznak bennünk. És olyan is sokszor előfordul, hogy egy-egy tünetet mi magunk hagyunk figyelmen kívül annak ellenére, hogy valamilyen komolyabb baj előrejelzői lehetnek.

Ebben a cikkben néhány ilyen, akár komolyabb betegséget is jelző tünetet sorolunk fel, de nem azért, hogy feleslegesen rád hozzuk a frászt. Inkább annak érdekében, hogy ha szükséges, minél hamarabb keresd fel orvosod, hogy megnyugtathasson, nincs komoly baj.

Akármilyen egészségügyi panaszod van, az első utad ne az online térbe, hanem háziorvosodhoz vezessen,

aki egy alapos kivizsgálással és kikérdezéssel tisztázhatja a helyzetet, vagy hamar a megfelelő szakemberhez irányíthat.

1. Súlyos betegséget jelző tünet: mellkasi fájdalom

Sokféle okból érezhetünk mellkasi fájdalmat, ezek egy része egészen meglepő: én például a covid idején meg voltam róla győződve, hogy komoly szívpanaszaim vannak, orvoshoz fordulva viszont az derült ki, hogy a szívemmel semmi gond, ellenben – valószínűleg a stressztől és a sok üléstől – refluxom alakult ki.

A hasonló kivételektől eltekintve azért a mellkasi fájdalom jellemzően keringésünk és szívünk, illetve tüdőnk egészségével van összefüggésben, a fájdalom enyhe (bár orvosi vizitért kiáltó) gyulladást, de akár komoly szívbetegséget is jelezhet. Mivel a mellkasi fájdalomnak számtalan oka lehet, a legjobb, ha figyelemmel kísérjük a fájdalom súlyosságát, valamint azt, hogy milyen hirtelen és mekkora erővel jelentkezik.

Ha az érzés erős, és hirtelen lép fel, azonnal fordulj orvoshoz, és tegyél így akkor is, ha enyhébb fájdalmad van, viszont az hosszabb ideje fennáll.

Mindkét esetben súlyos betegség lehet a háttérben. 

súlyos betegség tünet

Nem normális, ha mindig fáradt vagy, súlyos betegség is állhat a háttérben (Fotó: Getty Images)

2. Tünet: hasi fájdalom

A mellkasi fájdalomhoz hasonlóan a hasi panaszoknak is sokféle oka lehet, ami nem könnyíti meg az ember dolgát, ha arról szeretne dönteni, komoly vagy ártalmatlan jelenségről van szó. A gyomorfájás hátterében például állhat múló stressz, vagy enyhe gyomorrontás, de ez a tünet akár ennél sokkal súlyosabb dolog: gyomor-bélrendszeri krónikus betegség vagy akár rák jele is lehet.

Figyelj a hasi fájdalom hosszára és súlyosságára, és ennek megfelelően reagálj rá. Ha a hasi panasz hirtelen lép fel, és nagyon erős, akkor éppen úgy orvosi kivizsgálás szükséges, mintha az enyhébb kellemetlenség hosszabb ideig fennáll, vagy hasmenéssel, súlyvesztéssel társul.

3. Tünet: súlyvesztés vagy súlygyarapodás

A gyors, megmagyarázhatatlan súlyváltozás a legtöbb esetben jelentős egészségügyi problémára utal: többek között cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, súlyos anyagcsere-rendellenesség, felszívódási zavarok és szívelégtelenség jele lehet, sőt vezető tünet lehet egyes rákos megbetegedések esetén is. Fontos viszont tudni, hogy jelentős súlyvesztés következhet be akkor, ha hosszabb ideig ér bennünket stressz: míg egyesek ilyen helyzetben inkább felszednek, sok ember jelentős súlytól  megszabadul, ha agyonizgulja magát.

Az is megjegyzendő, hogy a súlyos betegségek a fogyás mellett jellemzően más tünetekkel is járnak, így például a súlyvesztés inkább figyelemfelhívó, mint diagnosztikus erejű. Ha nem változtattál életmódodon és diétádon, és mégis nagy súlyvesztést (hosszabb időn át legalább heti fél kiló) tapasztalsz, vizsgáltasd ki magad, mert lehet, hogy súlyos betegség van a háttérben.

Nemrég a kanadai születésű, új-zélandi Anna Paquin súlyos betegségéről írtunk.

4. Tünet: fáradtság vagy gyengeség

A fáradtság vagy a kimerültség megint csak sokféle élethelyzet eredménye lehet, és egészen természeten, hogy olyan időszakban, ami nagyon megterhel fizikailag-lelkileg, és/vagy nem teszi lehetővé, hogy eleget pihenj, holtfáradt vagy. Az ilyen jellegű kimerültségre a megfelelő mennyiségű pihenés a gyógyír, és ha az ember végre kialussza magát, és 1-2 napig nem hajt úgy, hamar helyrejöhet.

Ha viszont hosszú ideje annyira fáradt vagy, hogy semmilyen pihenés nem segít, az akár olyan súlyos betegségek jele is lehet, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy az alvási apnoe. Kérj orvosodtól kivizsgálást: valószínűleg egy teljes vérképpel kezdi majd.

5. Tünet: légszomj

Az persze rendben van, hogy ha intenzív fizikai tevékenységet végzel, és közben szaporább lesz a szívverésed, na meg gyorsabban is szeded a levegőt. Viszont a felszínes, gyors légzés akár súlyos betegségre: szív- vagy tüdőbetegségre is utalhat.

Ha a légszomj hirtelen jelentkezik, az többek közt asztma, alacsony vérnyomás vagy tüdőembólia egyik fenyegető jele lehet, a hosszan tartó vagy krónikus légszomj COPD-re (krónikus obstruktív tüdőbetegség), tüdőödémára vagy más komoly tüdőbetegségre utalhat.

kanyaró, kiütés

Figyeljünk oda bőrünkre, súlyos betegséget is jelezhet! (Fotó: Getty Images)

6. Tünet: nyelési nehézség

A nyelési nehézséget általában valamilyen felső légúti megbetegedés okozza. Mivel egy egyszerű torokgyulladás is elég heves fájdalmakat eredményezhet (akár olyat is, ami miatt egyáltalán nem tudsz nyelni), fontos, hogy higgadt maradj, ha ilyesmit tapasztalsz. Mivel azonban

a nyelési nehézség akár rákbetegség, vagy pajzsmirigy-rendellenesség jele is lehet,

ha hosszabb ideig fennál ez a tünet, és nem köthető például torokgyulladáshoz, keresd fel orvosodat.

7. Tünet: duzzadt boka és lábfej

Sok esetben a boka- vagy a láb bedagadását valamilyen sérülés okozza. Ha azonban a duzzanat nem tulajdonítható közvetlenül sérülésnek, akkor lehet, hogy valami súlyosabb betegség jele. A lábdagadás például valamilyen fertőzést jelezhet, vagy a rossz keringés egyik jelzője lehet.

Szintén lehet szívelégtelenség, veseelégtelenség vagy májelégtelenség felfedője is. Hívd fel orvosodat, ha már eleve fennáll valamelyik ilyen rendellenesség, és a duzzanat rosszabbodik. Ez ugyanis komplikációk, vagy súlyos betegség kialakulásának jele lehet.

8.Tünet: bőrelváltozások

A bőr nagyon sokszor már jó előre jelzi, ha a szervezetben valami nem stimmel: elszíneződik, kiütések, foltok jelennek meg rajta, esetleg erősen viszketni kezd. Ha a bőrödön valamilyen szokatlan tünetet tapasztalsz, figyeld egy-két napig, és ha nem múlik, mindenképpen konzultálj orvosoddal, mert a különféle bőrtünetek mögött a banális okok mellett allergia vagy akár autoimmun betegségek is állhatnak, és az is előfordulhat, hogy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik nálad a probléma.

9. Tünet: hangulatváltozás

Teljesen normális, ha az ember kedélyállapota változó: eltérhet a nap folyamán, vagy hosszabb időintervallumokat tekintve is. A drasztikus és hirtelen hangulatváltozások azonban akár komolyabb mentális betegség jelzői is lehetnek. Bármilyen elhúzódó mentális instabilitást észre kell venni és nagyon komolyan kell venni: figyeld a viselkedésedet, és ha szükséges kérj segítséget. 

10. Tünet: kognitív zavarok

A különféle mentális betegségben szenvedő emberek gyakran nehezen tudnak koncentrálni, feledékenyek lehetnek, vagy irracionális gondolkodás jeleit mutatják. Ha ilyesmit tapasztalunk magunkon, az lehet egyszerű szellemi kimerültség, fáradtság jele, de azé is, hogy valamilyen súlyos betegségünk; kezeletlen mentális problémánk van, aminek a megoldásához segítséget kell kérnünk. 

Irány az orvos!

Bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk magunkon, a legfontosabb annak tudatosítása, hogy az esetek többségében jelentéktelen, múló problémáról van szó. Viszont az is fontos, hogy ha a tüneteink néhány napnál tovább fennállnak (vagy akut fellépő tüneteink nagyon súlyosak vagy ijesztőek), ne hezitáljunk szakértő segítséget keresni, mert az egészség nem játék és a súlyos betegségek gyógyulási esélye annál nagyobb, minél korábban felfedezték őket. 

Képzeld, egy milliókat érintő súlyos betegséget hamarosan egy egyszerű vérteszt is kimutathat majd. 

Kiemelt kép: Getty Images