sclerosis multiplex

Egyszerű teszt is elég lehet a rejtélyes betegség azonosításához

Minél korábban diagnosztizálják, annál hamarabb kezelni lehet, így pedig jobb lesz a betegek életminősége.
  • A világszerte 2,8 millió embert érintő sclerosis multiplexet (SM) eddig csak az összetett tünetek megjelenése után tudták diagnosztizálni az orvosok.
  • Úgy tűnik, egy vérmintából már évekkel a tünetek megjelenése előtt kiderülhet, hogy beteg szervezetében jelen van-e kór.
  • A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, ami kiterjedt, súlyos, idegrendszeri tünetekkel jár. Fontos lenne a korai diagnózis és kezelés.

Az SM egy olyan autoimmun betegség, amely az idegsejteket borító mielinhüvelyt károsítja, ezáltal megzavarja a test agy felé tartó és az onnan érkező jeleit. A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, de önmagában nem halálos. Súlyos esetben viszont veszélyes szövődményei is lehetnek, hiszen tünetei elsősorban mozgással, látással, beszéddel és nyeléssel kapcsolatos problémákat okozhatnak.

Egy tavaly publikált kutatás azt mutatta ki, hogy a sclerosis multiplex és egy vírusfertőzés között szoros összefüggés lehet. A Harvardhoz orvosai áttörést értek el, mikor kutatásuk során arra jutottak, hogy a SM-et valószínűleg az Epstein-Barr-vírus (EBV) fertőzése okozza. Az új, 2024-es kutatás is alátámasztotta ezt az eredményt, és felismertek egy fontos mintázatot a sejteken.

A sclerosis multiplexnek igen szerteágazóak a tünetei, a lefolyása is különböző: lehet gyors vagy lassú-hullámzó.

Christina Applegate például arról számolt be, hogy az első tünetek megjelenésekor nem gondolta, hogy SM-e van. Ügyetlen lett a keze, a mozgása tenisz közben, zsibbadtak az ujjai és sokat szédült forgatások alatt. De az SM gyakori, általános tünete a fáradékonyság, remegés, izomgörcsök, a koordináció hiánya, látási és beszédproblémák.

Híresek és betegek, de közünk van ahhoz, hogy a sztárok, milyen kórral küzdenek?

sclerosis-multiplex-azonositasa

A sclerosis multiplexet nehéz diagnosztizálni, de az új teszttel le lehet rövidíteni a diagnózis felállítását (Fotó: Getty Images)

Sclerosis multiplex: Vér a test ellen

Eddig hosszadalmas vizsgálatokra volt szükség, hogy azonosítsák a betegséget. A rengeteg képalkotó diagnosztikai vizsgálatot csak akkor lehetett elvégezni, amikor már több konkrét, idegrendszeri betegségre utaló tünete volt a betegnek.

A Kaliforniai Egyetem kutatói felfedeztek a vérben egy olyan antitestet, ami már egy korai, eltúlzott immunválasznak tűnik, jóval a fizikai tünetek megjelenése előtt.

A kutatócsoport tanulmányában az áll, hogy az SM-betegek szervezete 10-ből kb. egy esetben már évekkel a tünetek megjelenése előtt elkezd jellegzetes antitesteket termelni a saját fehérjéi ellen. Úgy tűnik, hogy ezek az autoantitestek mind az emberi sejtekhez, mind a közönséges kórokozókhoz kötődnek. Ez magyarázatot adhat az immunrendszer agy és gerincvelő elleni támadásaira, amelyek az SM jellegzetességei.

„Az elmúlt néhány évtizedben az orvosok a SM korai és agresszív kezelésére törekedtek, hatásosabb terápiákat kerestek. A korai diagnózis lehetővé teszi a korábbi kezelést, és ez reménysugár a betegeknek egy jobb életre” – mondta a kutatást vezető neurológus, Michael Wilson, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Wilson 2014-ben egyesítette erőit Joe DeRisi professzorral, és feltaláltak egy olyan vérelemző módszert, ami segít felismerni az autoimmun betegségeket.

A módszer több mint 10 000 emberi fehérje elleni autoantitestet mutat ki, ami elegendő szinte bármely autoimmun betegség felismeréséhez.

A kutatók az újdonságot először 2019-ben használták: felfedeztek egy ritka autoimmun betegséget, amely a jelek szerint a hererákból ered. Nem sokkal később elkezdték elemezni SM-betegek vérét is.

Az amerikai hadsereg katonáinak vérmintáit használták, 250 diagnosztizált SM-beteg vérét nézték meg, majd kikérték az alanyok 5 évvel korábbi (vagy régebbi) vérmintáit is. Az SM-betegek 10%-nál már évekkel a diagnózis felállítása előtt feltűnően sok autoantitestet mutattak ki.

A mintegy tucatnyi autoantitest mindegyike egy olyan kémiai mintázathoz tapadt, amely hasonlított a gyakori vírusokban található mintázatra, például a fent említett EBV-re. Valamint kimutattak olyan anyagokat is a vérből, amelyek az idegsejtek károsulására utalnak, vagyis biztosan mondható, hogy megtalálták a sclerosis multiplex előrejelző faktorait.

Egy láthatatlan idegrendszeri betegség, amelyek fájdalommal, és emiatt rossz mentális állapottal járhat. Ilyen a neuropátiás fájdalom!

Kiemelt kép: Getty Images