Dr. Roza Orsolyával a barátcserje tulajdonságait vettük szemügyre.

Korábban csak a vidéki nagymamáknál találkozunk „gyógyító” füvekkel, a gyógynövények hosszú ideig feledésbe merültek, de ma már a patikák, drogériák polcain is ott sorakoznak. Dr. Roza Orsolyával a barátcserje tulajdonságait vettük most szemügyre.

A barátcserje alakja, virága, illata

A barátcserje Földközi-tenger körüli mediterrán térségben és Közép-Ázsiában őshonos, de ma már több kontinensen elterjedt. Olyan helyen szeret élni, ahol sok napfény éri, a szárazságot viszont csak közepesen tűri. Nemcsak hasznos, de szép is: annyira, hogy díszcserjeként is népszerű. 2-3 méter magasra megnő, ágai terebélyesek, lombosak. Lilás virágai 10-15 centiméteres füzérekbe rendeződnek, július és szeptember között nyílnak. Illata kifejezetten aromás, ezzel a szúnyogokat is távol tartja.

Barátcserje hatása

Barátcserje hatása sokoldalú lehet (Fotó: Wikipedia)

A barátcserje hatása: ha gond van a menzesszel

Többféle nőgyógyászati panaszt is enyhíthet: a barátcserje nem tartalmaz hormont, viszont az agyalapi mirigyre hatva gátolja a prolaktintermelést, amivel elősegítheti a hormonháztartás egyensúlyba kerülését. A magas prolaktinszint ami egyes nőknél tünet nélkül van jelen – megzavarja más hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron normál termelését. Ez megváltoztathatja vagy leállíthatja az ovulációt, rendszertelen vagy kimaradt menstruációhoz is vezethet. Már Hippokratész is alkalmazta: a növény levelének alkoholos kivonatát menstruációs panaszok enyhítésére javasolta.

Amit ma tudunk, hogy a barátcserje fogyasztása: csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) panaszait, segíthet rendszeressé, szabályossá tenni a menstruációt – így kiszámíthatóbbá válnak a termékeny napok, enyhítheti a fájdalmakat a havi vérzés napjai alatt, hozzájárulhat a hormonháztartás problémáiból fakadó meddőség kezeléséhez, mérsékelheti a menopauza kellemetlen tüneteit.

Fogyasztási útmutató

A szárított magvakból tablettát, kapszulát és tinktúrát is készítenek, de teát nem érdemes főzni belőlük. Attól függően, hogy porított termést, tinktúrát vagy száraz kivonatot alkalmazunk, a napi dózis széles határok között mozoghat (2–800 mg). A barátcserje kétféle szárított alkoholos kivonata rendelkezik klinikailag alátámasztott hatással a PMS tüneteinek enyhítésében, ezek napi adagja 4–20 mg. Gyógyszertárban növényi gyógyszerként beszerezhető az egyik, ilyen kivonatot tartalmazó készítmény. Ahhoz, hogy a PMS-en segítsen, érdemes három cikluson át szedni, menstruációs problémák és változókori tünetek esetén is minimum három hónapos kúra javasolt. Hormonhatása miatt hazánkban a barátcserje nem használható fel étrend-kiegészítők előállítására.

A barátcserje hatása a férfiakra

Hogyan hat a barátcserje a férfiakra? Csökkentheti a libidójukat. A barátcserje állítólag azért kapta ezt a nevet, mert a kolostorban élő szerzetesek ezt fogyasztották, hogy az önmegtartóztatást könnyebben el tudják viselni. A növényt a szerzetesek borsának is nevezték, mivel csípős íze miatt bors helyett is használták – így nem csak a nemi vágy leküzdésében hasznosították.

Amikor tilos

Túl magas progeszteronszint esetén, várandósság és szoptatás alatt, valamint emlő- és pajzsmirigydaganatok esetén nem ajánlott a szedése. Érdemes tudni, hogy dopaminagonista illetve -antagonista gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Rendszeres gyógyszerszedés esetén – a fogamzásgátló is számít – fontos egyeztetni a kezelőorvossal.

Összeszedtük azokat a kérdéseket, amiket mindig is szerettél volna feltenni a nőgyógyászodnak, de sohasem mertél. Kattints, és olvasd e válaszokat!

Szöveg: Nádasi Eszter, kiemelt kép: Unsplash, a cikk a Nők Lapja Egészség 2022. márciusi számában jelent meg.