Emberi természetünk része, hogy bizonyos szintig mindannyian érzékenyek vagyunk, a hiperszenzitív emberek azonban egy másik klubba tartoznak. Mutatunk hat mondatot, amelyet jobb, ha nem mondunk nekik – és azt is eláruljuk, miért.

Ha boldog, kölcsönösségen és szeretetteljes alapokon nyugvó kapcsolatokat szeretnénk, annak megfelelően kell kommunikálnunk. Ez azonban még akkor sem feltétlenül egyszerű, ha hozzánk hasonló emberekkel vesszük körbe magunkat. Hisz nem egyformák a barátaink, a társunk, a családtagjaink vagy a kollégák, ismerősök.

És ahogy egyedi az érdeklődésünk, az ízlésünk, úgy bizony egyéni az érzékenységünk is.

Vannak, akik könnyedebben reagálnak a különböző helyzetekre, mások viszont a látszólag semmiségnek tűnő dolgokra is számunkra túlzó, erőteljes válaszokat adnak.

Ők a szuperérzékenyek vagy más néven hiperszenzitívek, akik sajátos szűrőn keresztül szemlélik a világot.

A szuperérzékeny ember gyakori tapasztalata, hogy a környezete számára szélsőségesnek tűnik a reakciója, emiatt sokszor megkapja, hogy túl érzelmes, mindent aprólékosan elemez, rosszul kezeli a kritikát és a stresszt.

Érdekel, hogy mennyire vagy szuperérzékeny? Teszteld magad!

A szuperérzékeny ember egy kérdőjeltől is kiborulhat

Áldás vagy átok, de a hiperszenzitív ember idegrendszere részletesebben dolgozza fel a beérkező információkat, emiatt reagál érzékenyebben a külső behatásokra. Ez azt jelenti, hogy számára egy átlagos nap teljesen kimeríti az energiaszintjét, beleértve a többiek érzelmeit, az utca és a munkahely zajait, a fény- és a szagviszonyokról már nem is beszélve. Egy szuperérzékeny partnere ezért nem is csodálkozik, ha kedvese reakciói fokozódnak egy emelt hangszín vagy rossz helyre tett kérdőjel láttán.

Vele tehát különösképp figyelnünk kell a kommunikációra, elég egy rossz mondat, és máris beletiportunk a másik személyiségébe.

szuperérzékeny személyiség

A szuperérzékeny személyiség a legkisebb dologtól is befeszülhet (Fotó: Getty Images)

Íme, hat mondat, amit ne mondj egy szuperérzékeny embernek!

1. Túl érzékeny vagy

Nem túl meglepő módon ezt a mondatot hallják legtöbbször a szuperérzékenységgel megáldott emberek. Nyilván tudják, kár az orruk alá dörgölni minden alkalommal. Egy idő után joggal érezhetik úgy, hogy szégyellni kellene magukat, mert másképp reagálnak a külvilágra. Holott a szuperérzékeny személyiség a többiekhez képest sokkal együttérzőbb tud lenni, mélyebb gondolkodásra képes, és még kreatívabb is.

2. Túlreagálod

A másik leggyakoribb kifejezés, amit a hiperszenzitív embernek mondanak. Igazi vörös posztó számára, mert egész egyszerűen úgy van huzalozva, hogy nem tud másképp reagálni. Akár negatív, akár pozitív érzelmekről van szó, az intenzitásuk annyira mély, hogy nem tudja leplezni a többiek előtt. Ami nekünk szélsőséges vélemény, az számára teljesen normális.

Ahelyett, hogy aránytalan reakciókkal vádolnánk, próbáljuk megérteni a szuperzékeny perspektíváját. Legyünk empatikusabbak, és biztosítsuk arról, hogy joga vagy úgy érezni, ahogy. Ezzel nem csupán őt támogatjuk, de a kapcsolatunkat is megerősítjük.

3. Ez semmiség

Nekünk fel se tűnik, számára viszont egy világ omlott össze, ezért gyakrabban is sírja el magát adott helyzetben. Mivel a szuperérzékeny személyiség többszörös intenzitással él meg mindent, ha lekicsinyítjük a tapasztalatait, jogosan fogja úgy érezni, hogy nem értjük őt, és nem ismerjük el az érzéseit. Ahelyett, hogy lebecsülnénk a reakcióit, hallgassuk meg, sokat fog neki jelenteni.

szuperérzékeny személyiség

Legyünk empatikusabbak a szuperérzékeny emberekkel (Fotó: Getty Images)

4. Mindent túlkomplikálsz!

Mivel a hiperszenzitív embert a legapróbb részlet is kibillentheti harmonikus állapotából, könnyen lehet, hogy a vendégségben ő még mindig a párnáját igazgatja, amikor mi már túl vagyunk a desszerten is. Az egyedi, részletes információfeldolgozása miatt számára tovább tarthat egy válasz vagy feladat. Kritizálás helyett inkább kérdezzük meg, hogyan csökkenthetjük a kényelmetlen érzéseket.

5. Szedd össze magad!

Nem, nem segít ez a mondat. Arra utal, hogy gyengének tartjuk az illetőt, és össze kéne kapnia magát. Holott a szuperérzékeny személyiségnek épp az az erőssége, hogy tisztában van a saját érzelmeivel. Márpedig aki ismeri a belső világát, előbb tud reagálni az igényeire, előbb talál választ a kérdéseire.

6. Neked semmit nem lehet mondani!

A kritikával is érdemes csínján bánni, ha szuperzékeny emberrel van dolgunk, hiszen az érzelmeit nem tudja kikapcsolni. Ha felhánytorgatjuk neki, hogy mindent a szívére vesz, azzal pontosan személyiségének az alapvető részét utasítjuk vissza. Próbáljuk megérteni, hogy a reakciói nem hibák, hanem az ingerfeldolgozási képességének a lenyomatai.

Habár néha nehéz lehet egy szuperérzékeny emberrel az élet, ne felejtsük, ha nekünk lesz valami problémánk, nála jobban senki nem fogja azt átérezni és megérteni.

Szuperérzékeny művészek, akik átlépték a normalitás határát.

Kiemelt kép: Getty Images