szuperérzékeny

10 ritka tulajdonság, ami a szuperérzékenyek sajátja

A népesség mindössze 20%-a rendelkezik ingerfeldolgozási érzékenységgel. Ilyenkor az érintett másoknál érzékenyebben reagál a külső behatásokra, idegrendszere részletesebben dolgozza fel a beérkező információkat. Meglepő, de úgy tűnik, ez a különleges képesség velünk született tulajdonság, ugyanis már a csecsemőknél is megfigyelték genetikai okait, melyek később jellegzetes tulajdonságokban mutatkoznak meg.

Érezted már, hogy nehezebben viseled a mások által normálisnak vélt életstílust? Hogy túltelítődsz, kimerülsz az ingerektől, miközben egy csapásra képes vagy ráérezni mások hangulatára? Akkor Dr. Elaine Aron kutató pszichológus és író ismérvei szerint szuperérzékeny személyiségtípus vagy, melyhez hozzájárul, hogy mélyebb szinten éled meg a külső benyomásokat, hajlamos vagy a fokozott empátiára és érzelmi reakcióra, a finom részletek intenzív megélésére.

Sőt, bizonyos vélekedés szerint a szuperérzékenység spirituálisabbá, kreatívabbá és intuitívabbá tesz, ám mindezek miatt magában hordozza az elszigeteltség érzését is. A nemzetközi rövidítésként csak HSP-ként (Highly Sensitive Person) emlegetett személyek gyakran kívülállónak tartják magukat és úgy érzik, mintha valami baj lenne velük, pedig valójában genetikai variációk állnak a hiperszenzitivitás hátterében.

A tudományos kutatások szerint már a csecsemők 15-20%-ában megfigyelhetők a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterekkel kapcsolatos genetikai variációk, melyek ráadásul örökölhető tulajdonsággá teszik ezt a képességet. És hogy miért alakul ki? Dr. Elaine Aron úgy véli, evolúciós oka van, ugyanis a cselekvő és az érzékenyen reflektáló személyiségtípus egyaránt fontos stratégiát képvisel egy közösség túlélése szempontjából.

Figyeld meg magadon

Egy egyszerű példán keresztül szemléltetjük, milyen is szuperérzékenységgel élni. Tegyük fel, hogy visszajelző email érkezik a felettesedtől, aki néhány finomítást szeretne eszközölni a munkádon, melynek elvégzése több napot is igénybe vett a részedről. Tisztában vagy vele, hogy a visszajelzés nem nagy dolog, de ettől függetlenül olvasás közben teljes kudarcként éled meg a változtatásokat. Noha számtalan tény bizonyítja, hogy hatékony, jó munkaerő vagy, logikus érveid mit sem számítanak, amikor szabadulni szeretnél az elégedetlenség érzésétől. 

Ami másoknak csupán egy legyintés, számodra fajsúlyos szituáció, mely negatív gondolatok egész sorát indítja el benned. Ha ismerősen hangzik ez a helyzet, akkor bizony te is a fokozottan érzékenyek táborát erősíted, de amennyiben biztosra mennél, elhoztuk a 10 legjellemzőbb tulajdonságot, melyből már garantáltan erre következtethetsz.

Mielőtt azonban végigzongoráznád magadban a felsoroltakat, fontos hangsúlyozni, hogy a szuperérzékenység nem gyengeség, sőt, ha felismerjük és elfogadjuk, a magunk előnyére fordíthatjuk a hétköznapokban és mély érzésű, lelkiismeretes, inspiráló személyiségekké válhatunk. 

szuperérzékeny

A szuperérzékenység előny is lehet (Fotó: Getty Images)

Ebből a 10 jelből tudhatod, hogy szuperérzékeny vagy

1. Gyakran hallod, hogy „ne vedd annyira magadra”

A szuperérzékeny emberek magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, ezért hajlamosak intenzívebben reagálni a pozitív és a negatív érzelmekre egyaránt. Amennyiben gyakran hallod másoktól, hogy ne vegyél mindig mindent annyira magadra, ne legyél olyan érzékeny, az annak a jele lehet, hogy te is ebbe a kategóriába tartozol. 

2. Rosszul érintenek a visszajelzések 

Mivel a finom részletek észlelése is az egyik szupererejük, a HSP személyiségű emberek erősebben reagálnak a kritikára, ezért előfordul, hogy mindent igyekeznek megtenni azért, hogy ezt elkerüljék. Például sokkal keményebben dolgoznak, mint mások, és gyakran hoznak áldozatot a saját kárukra, ám emiatt hamar negatív érzelmi spirálba kerülhetnek. Ismerős?

3. Úgy érzed, folyton a fejedben élsz

A kreativitás, a fantázia különösen fejlett azok esetében, akik sok időt töltenek a saját belső világukban, ráadásul magas empátiájuk révén így mások érzéseit és gondolatait is képesek tisztábban átlátni. Ez a fajta gondolkodás arra sarkallja a szuperérzékeny embereket, hogy kreatív megoldásokat találjanak a problémákra, ugyanakkor szorongáshoz is vezethet, ha képzelőerejük ellenük fordul. 

4. A döntéshozás komoly stresszt jelent

A választás önmagában stresszes feladat, pláne akkor, ha HSP-ként éljük az életünket, mert ezesetben folyamatos küzdelemként tekintünk az ilyen szituációkra. Elbizonytalanít, mi történik akkor, ha a rossz lehetőséget választjuk, ami aztán másokra is kihat, melyről úgy érezzük, szintén a mi felelősségünk. Enyhítheti szorongásunkat, ha tudjuk, mely napszakban van a legtöbb energiánk és ide csoportosítjuk a hasonló döntéseket, hogy minél gyorsabban tudjunk cselekedni. 

szuperérzékeny

A szuperérzékeny emberek nagy hangsúlyt fektetnek a részletekre (Fotó: Getty Images)

5. Nagy hangsúlyt fektetsz a részletekre

A részletek érzékeléséhez kapcsolódik a rendkívüli éleslátás is. Ha szuperérzékeny vagy, ez biztosan megmutatkozik a mindennapok során, hiszen a legapróbb változásokat is észreveszed, ami bizonyos mértékig még pozitív, ám a túlzott aprólékosság, a maximalizmus könnyen önmagad ellenségévé tehet. Olykor az is elegendő, ha egy feladat időben elkészül, nem kell, hogy mindenáron tökéletes legyen.

6. Kedvesség sugárzik belőled

A melegszívű, udvarias, tisztességes emberek között találjuk a legtöbb szuperérzékeny személyiséget is, akik mindig megtartják adott szavukat, és a közösségben mindenkivel jó viszonyt ápolnak. Miközben ezek a tulajdonságok nem csupán a munkahelyen, hanem a való életben is megmutatkoznak, bosszanthatja őket az ezek ellenére tapasztalt durvaság és igazságtalanság, ami tovább fokozza elszigeteltségre való hajlamukat. 

7. Igazi problémamegoldó vagy

A szenzitív emberek általában véve jó problémamegoldók, ugyanis elkötelezettek a feladatok tökéletesítésében, keményen dolgoznak, és empátiájuknak hála remek csapatjátékosok. Képesek idő előtt érzékelni a konfliktusokat, enyhíteni a kialakulóban lévő feszültségeken, mielőtt azok komolyabb problémává nőnének, így másokat is segítenek a helyes irányba terelni. 

8. Nehezen engeded el az apróságokat

Ha már idáig eljutottál, és többségében igazak voltak rád a felsoroltak, akkor minden bizonnyal ebben a pontban is önmagadra ismersz. Valószínűleg ismered az érzést, milyen, amikor valami olyasmire leszel figyelmes, olyasmi okoz számodra bosszúságot, ami felett mások elsiklottak, mivel rendkívüli alapossággal elemzed a körülötted zajló eseményeket. 

9. Gyakrabban sírsz, mint mások

A fokozott érzékenység nem jelenti azt, hogy a nap bármely percében eluralkodhat rajtad a sírógörcs, ám valóban gyakrabban kaphatod magad pityergésen, hiszen könnyebben leterhelnek a beérkező ingerek. Egy kiadós sírás azonban átmoshatja a hangulatodat és az elmédet, így később produktívabban, kiegyensúlyozottabban vehetsz új lendületet. 

10. Inkább egyedül sportolsz

A szuperérzékenyek inkább az egyéni tevékenységeket részesítik előnyben, így például az úszást, a futást vagy a kerékpározást. Munkakörnyezetüket is igyekeznek úgy kialakítani, hogyha szükséges, kontrollálni tudják a külső ingereket, ezért szívesebben dolgoznak otthonról. Akkor sem érzik magányosnak magukat, ha egyedül kell lenniük, sőt, produktívabbak és elégedettebbek munkájukkal, ha adottak ezek a feltételek.

Ha kíváncsi vagy, mennyire igazak rád például a mérgező személyiségtípus jellemzői, akkor kattints cikkünkre. 

Kiemelt kép: Getty Images