Egy új tanulmány szerint ezek a hiperszenzitivitás előnyei és hátrányai.

A hiperérzékenység (HSP) – még ha úgy is hangzik – nem egyenlő a lelki eredetű betegségekkel és személyiségzavarokkal. Pusztán csak egy veleszületett, ám annál félreértettebb tulajdonság. A társadalom 15-20%-át érinti – ahhoz túl sok, hogy rendellenességként könyveljük el, viszont ahhoz túl kevés, hogy a környezet könnyebben megérthesse a rendkívüli érzékenységgel bíró emberek viselkedését bizonyos helyzetekben. Az emberek többsége gyakran problémásként könyveli el őket, akik mindent túlreagálnak. A szuperszenzitív emberek élete számos kihívással járhat: új helyzetekhez, körülményekhez viszonylag nehezebben tudnak alkalmazkodni, érzelmi reakcióik pedig (látszólag) nem megfelelőek bizonyos társadalmi helyzetekben.

„A HSP-s emberek óvatosan felmérik a terepet, mielőtt új helyzetbe lépnének, emiatt viszont gyakran félénknek gondolják őket. Fontos tudni azonban, hogy

a félénkség tanult, és nem pedig veleszületett tulajdonság. Valójában az érintettek 30%-a extrovertált személyiségtípus, bár az emberek többsége gyakran rosszul értelmezi a reakcióikat”

– mondja Elaine N. Aron, amerikai klinikai szakpszichológus és számos önsegítő könyv szerzője, aki maga is hiperszenzitív. 

A HSP egyszerre áldás és teher

Egy új kutatás – amelyet a Journal Of Personality Assessment című folyóiratban tettek közzé – 10.300, 18 és 87 év közötti résztvevőt vizsgált. A jelentkezők tesztfeladatai alapján a kutatók 43 olyan közös tulajdonságot figyeltek meg, amelyek a hiperszenzitivitás alapjellemzői, ezekből hat kulcsfontosságú, négy pedig kifejezetten pozitív személyiségvonás.   

  1. Az első az érzelmi és fiziológiai reaktivitás, más néven a külső ingerek által kiváltott felzaklatottságra való hajlam.
  2. A második a bizonyos szagokra, hangokra és fényekre irányuló érzékenységet jelöli.
  3. A harmadik a szociális-affektív érzékenység, magyarán a magas és/vagy túlzott empátiás készség.
  4. A szenzoros érzékenység arra utal, hogy az érintett személy tudatában van a testében végbemenő változásoknak, és a legapróbb jelekből is észreveszi, ha valami nem úgy működik a szervezetében, ahogyan kellene.
  5. Az érzékszervi kényelem annyit tesz, hogy nemcsak a negatív érzéseket, de az örömöt és boldogságot is magasabb hőfokon élik át az érintettek.
  6. Az utolsó tulajdonság pedig az esztétikai érzékenység, ami erős vonzalmat és mélyebb szintű érzelmi kapcsolódást jelöl a művészetek, zene és a természet iránt. 

Fotó: Getty Images

Az utolsó négy jellemzőt széles körben fontosnak és nagyon előnyös tulajdonságoknak tartják. Aki hiperszenzitív, szorosabban képes kapcsolódni nemcsak önmagához, de a környezetében élő emberekhez is. Magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezik az átlagnál, ugyanakkor gyakran szembesül az első két tulajdonsággal kapcsolatos problémákkal is. A biológusok szerint a HSP egyfajta túlélési stratégia bizonyos típusát tükrözi. A külvilág történéseire és az emberek rezgéseire, hangulatingadozásaira a megszokottnál érzékenyebben reagálnak az érintettek. Ennek főként az az oka, hogy az agy jóval mélyebben reflektál a környezetből érkező ingerekre és információkra. Kicsit olyan, mintha egy mindentlátó szemüvegen keresztül tekintenének a világra, ami – valljuk be – elsőre izgalmasnak tűnik, ám hosszútávon közel sem pihentető érzés a környezetünk értetlenségével szembesülni, kiváltképp akkor, ha mások hangulatingadozásait is magunkra vesszük.

Fontos kiemelni, hogy aki érzékeny, az egyáltalán nem gyenge, még ha a társadalom ezt is sulykolja belénk

– épp ellenkezőleg. Érdemes tehát megtanulni, hogyan is érdemes együtt élni ezzel különleges tulajdonsággal, és erősíteni magunkban mindazt a jót, ami a szuperérzékenységgel együtt jár. Ha úgy tetszik, akár szuperképességként is elkönyvelhetjük… 

A szuperérzékenységről nemrég hosszabban is írtunk a nőklapja.hu-n.

Kiemelt kép: Getty Images  Forrás: metro.co.uk, hsperson.com