halle-berry-menopauza

Herpesznek gondolta a perimenopauza tüneteit Halle Berry orvosa

Tévedni emberi dolog.

Az Oscar-díjas Halle Berry nemrég az A Day of Unreasonable Conversation névre keresztelt csúcstalálkozón vett részt, ahol szokatlan (és megrázó) egészségügyi tapasztalatairól mesélt a jelenlévőknek. A most 57 éves Halle Berry és az amerikai first lady, Jill Biden a női egészségről és a menopauzáról beszélgettek, amikor szóba került a színész életének egyik zavarba ejtő pillanata.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint

Halle Berry előbb arról mesélt, szeretné elérni, hogy a nők életében a menopauza ne amolyan komor elmúlástörténet legyen, hanem inkább egy dicsőséges időszak.

Ehhez kapcsolódóan árulta el, hogyan jött rá annak idején, hogy a perimenopauzában van. A történethez hozzátartozik, hogy anno Berry maga is azt gondolta, megúszhatja valahogy a jellemző tüneteket. „Biztonságban vagyok, egészséges vagyok, sikerült lejönnöm az inzulinról, és 20 éves korom óta ügyesen kezelem a cukorbetegségemet” – mantrázta akkoriban önmagának. Idővel azonban nála is megjelentek azok a tipikus jelek, melyek oly sok nő számára ismerősek.

Azt hitték beteg, pedig csak öregszik Halle Berry 

Halle Berry előbb elárulta, akkor vette észre az első tüneteket, mikor 54 éves korában megismerkedett álmai férfijával, a zenész Van Hunttal. Berry szégyentelenül ecsetelte, milyen nagyon fellendült ekkor a szexuális élete; a férfival szinte állandóan egymáson lógtak. „Nem tudtam, hogy el fogja mesélni ezt a történetet! Én nem a sajátomról beszéltem!” – szabadkozott erre a 72 éves Jill Biden szemérmesen.

halle-berry-menopauza

Halle Berry 2022-ben (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic via Getty Images)

Halle Berryt azonban ez sem zökkentette ki: azt is őszintén elmondta, hogy gyakran tapasztalt extrém fájdalmat szex után.

A színész emiatt orvosi tanácsot is kért, a szakember viszont olyasmit mondott neki, amit azóta sem tud elfelejteni. Nevezetesen, hogy neki van a legdurvább herpesze, amit valaha látott.

Halle Berryt sokkolta a kijelentés, de azért gyorsan leteszteltette magát és partnerét is. Mindkettejük eredménye negatív lett, használható segítséget azonban nem kaptak.

Herpesznek nézte az orvos a menopauzás tünetet

Később derült ki, hogy Halle Berry tüneteit nem valamiféle borzalmas és veszélyes betegség, hanem a szimpla öregedés okozza; egészen pontosan, hogy belépett a perimenopauza időszakába.

„Utólag jöttem rá, hogy ez (a hüvelyszárazság) a perimenopauza egyik tünete. Az orvosom sem volt tisztában ezzel, így nem is készített fel rá

– emlékezett vissza a megdöbbentő esetre. – Ekkor esett le, hogy arra kell felhasználnom az ismertségemet, hogy változást hozzak a többi nő életébe.”

Nők vs. egészségügy

Magyarországon körülbelül egymillió nőt érint a menopauza, mégis elhanyagolt témának számít. Sok nő (és, ahogy láthatjuk, néhány orvos is) a sötétben tapogatózik a menopauzát illetően; nem tudják, milyen tünetekkel járhat – és ezek hogyan enyhíthetők.

Némi aggodalomra adhat okot, hogy még a világ egyik legsikeresebb és legismertebb nője, Halle Berry (aki nyilvánvalóan a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz jut hozzá) is félrediagnosztizálható egy szimpla perimenopauzás tünet esetén. Hogy az orvosi gázlángozásról már ne is beszéljünk…

És a színész, úgy tűnik, be is tartja ígéretét! Az utóbbi években gyakran beszél hasonló nyíltsággal és őszinteséggel a változókorral kapcsolatos tapasztalatairól, ezzel pedig minden bizonnyal nők ezreinek segít elfogadni ezt az állapotot. Minden, hasonló hajóban evező nőnek azt üzeni: nincsenek egyedül, és teljesen természetes, ami velük történik!

„Mindent megkérdőjelezek, amit a menopauzáról tudni véltem – magyarázza Halle Berry. – Olyan dolgokat, mint például, hogy az életemnek ezennel vége. Hogy eldobhatóvá váltam. Hogy a társadalomban már nincs hely számomra, hogy vissza kellene vonulnom.” A színésznő mára már úgy látja, épp hogy most tört elő belőle a legjobb énje, és teljesebb életet él, mint valaha! Gratulálunk hozzá – és köszönjük az őszinteségét!

Nem csak Halle Berry, Naomi Watts is megküzdött a menopauza korai tüneteivel.

Kiemelt kép: Halle Berry 2023-ban, Cannes-ban – Fotó: Lionel Hahn/Getty Images for Heroes of Media