Naomi Watts a 2019-es BAMBI Awardson

Csupán 36 éves volt a filmsztár, mikor először jelentkeztek nála a menopauza tünetei

Nagyon nehezen viselte, hogy ilyen fiatalon elkezdett klimaxolni.

A most 54 éves Naomi Watts a Hello! magazinnak beszélt arról, hogyan birkózott meg a perimenopauza tüneteivel – némileg hamarabb az átlagnál, 36 éves korában. A perimenopauza ugyanis általában 45 és 55 éves kor között kezdődik, azaz a(z átlagosan 4–8 évig tartó) változókorba már viszonylag fiatalon belépnek a nők. A perimenopauza első éveit, amikor a hormonszintcsökkenés még nem okoz jelentős változásokat, premenopauzaként is nevezik – írja a HáziPatika. Ebben az időszakban hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, álmatlanság és rendszertelen menstruáció kínozhatja a nőket.

„Hangulatváltozások, éjszakai izzadás és migrén… Úgy éreztem, mintha minden kicsúszott volna az irányításom alól. Őszintén hiszem, hogy

ha a menopauza nem lett volna ennyire tabutéma, amikor először jelentkeztek nálam a tünetek, könnyebb lett volna átvészelnem.

Nem volt nyílt beszélgetés és semmilyen erőforrás, ami segített volna a nőknek eligazodni a változásokban, amelyeken keresztülmentünk. Ezért vagyok most annyira elkötelezett a tudatosság növelését és az őszintébb beszélgetések ösztönzését illetően” – nyilatkozta a filmsztár.

Watts 2022 októberében New Yorkban, a New Pause Symposium nevű rendezvényen beszélt először arról, milyen nehézségekkel járt számára a perimenopauza. „36 évesen kezdődött nálam a perimenopauza. Ezt a szót akkor még csak nem is ismertem. Ráadásul a családalapítás küszöbén álltam. Teljes pánikba estem, nagyon magányosnak, kevesebbnek vagy valamiféle kudarcnak éreztem magam… Mit is kellett volna tennem? Nem volt kivel beszélnem, nem volt semmi információm erről, az orvosom annyit mondott: »Hát, te aztán nem leszel terhes… a vérképed azt jelzi, hogy közel vagy a menopauzához«. Teljesen kiborultam” – emlékezett vissza akkor.

Watts azt is elmondta, hogy az egész klimaxról mindössze annyit tudott, hogy az édesanyja 45 éves volt, mikor elkezdődött nála. „Átmentem a szorongáson, a szégyenérzeten, a zavarodottságon, a pánikon, majd sikerült természetes úton teherbe esnem, miután két évig próbálkoztunk. Különböző alternatívákkal hoztam rendbe a szervezetemet, mivel nem voltam alkalmas IVF-re (azaz mesterséges megtermékenyítésre – a szerk.) – osztotta meg a nagyvilággal. – A második gyerekem után masszív éjszakai izzadás és hőhullámok gyötörtek, borzalmas volt, és mikor

megpróbáltam erről beszélni a barátaimmal, csak ideges vihorászással és vállrándításokkal találkoztam.

Ezért aztán úgy voltam vele, hogy jobb, ha csendben maradok.”

A Mulholland Drive sztárja elismerte, hogy bár manapság már több információ áll a perimenopauzában és a menopauzában lévő nők rendelkezésére, mint 18 évvel ezelőtt, még mindig lenne hova fejlődnünk társadalmi szinten. „Ez egy olyan út, amit senkinek sem szabadna egyedül, közösség nélkül végigjárnia” – összegezte a szimpóziumon.

Kiemelt kép: Naomi Watts a díjával pózol a 2019-es Bambi Awards-on, Németországban – Fotó: Andreas Rentz/Getty Images