hallaskarosodas-jelei

Hogy mit mondasz? – A halláskárosodás 4 korai jele, amelyet érdemes komolyan venni

Mint oly sokszor, a halláskárosodás és a fülbetegségek esetében is a korai felismerés és a hatékony kezelés a további romlás megelőzésének kulcsa. Vannak jelek, amelyeket nem érdemes félvállról venni.
  • Előrejelzések szerint 2050-re közel 2,5 milliárd embernek lesz valamilyen fokú halláskárosodása, és legalább 700 millió embernek lesz szüksége hallásrehabilitációra (például hallókészülék használatára).
  • Nagyjából 1 milliárd fiatal felnőttet fenyeget a maradandó, de egyébként elkerülhető halláskárosodás veszélye.
  • Már egész korán lehetnek jelei annak, hogy veszélyben van a hallásunk.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet, azaz World Health Organization) adatai szerint jelenleg a világ népességének több mint 5%-a – azaz 430 millió ember – igényel(ne) rehabilitációt a halláskárosodás kezelésére, köztük 34 millió gyerek. Becslések szerint 2050-re már több mint 700 millió ember, vagyis minden 10 emberből 1 rokkantsági halláskárosodásban fog szenvedni. A rokkantsági halláskárosodás a jobb hallású fülön 35 decibelnél (dB) nagyobb halláscsökkenést jelent.

A rokkantságot okozó halláskárosodásban szenvedő emberek közel 80%-a alacsony és közepes jövedelmű országokban él (Magyarország nem tartozik a magas jövedelmű országok közé, a régióban egyelőre Csehország, Szlovénia és Észtország tartozik ebbe a kategóriába). A hallásromlás gyakorisága ugyan az életkor előrehaladtával nő –

a 60 évnél idősebbek körében több mint 25%-ot érint a rokkantságot okozó halláskárosodás –, de a fiatalok is egyre inkább érintettek.

Fiatalokat is érint a halláskárosodás

Statisztikákból egyértelműen kirajzolódik, hogy az audiológiai rendelőkbe egyre többen érkeznek a fiatalabb korosztály tagjai közül. Erre a következtetésre jutott egy, a British Medical Journal Global Health című folyóiratban megjelent tanulmány is. A Dél-Kaliforniai Egyetemen pedig azt saccolták, hogy világszerte 0,67 milliárd és 1,35 milliárd közé tehető azoknak a tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek a száma, akiket veszélyeztethet a halláskárosodás.

túl hangos zenehallgatás hallaáskárosodás jelei

A 12–34 éves korosztály 24 százaléka rendszeresen olyan hangerővel hallgat zenét, amely már hallásukat veszélyezteti (Fotó: Getty Images)

A fő probléma a hangos zenehallgatás:

a 12–34 éves korosztály 24 százaléka rendszeresen olyan hangerővel hallgat zenét, amely már a hallásukat veszélyezteti.

Ez ugyanis a hallórendszer fizikai károsodását okozza. (Nem véletlenül lehet beállítani az okostelefonokon a biztonságos decibeltartományt, illetve a hangos zajok szűrését – ezt viszont sokan rögtön ki is kapcsolják.) Természetesen arra is ügyelni kell, hogy hogyan tisztítjuk a fülünket, ugyanis a helytelenül végzett fültisztítás is okozhat halláskárosodást.

4 jel, ami halláskárosodásra utalhat

Lehet, hogy még nem zavar nagyon, és nem is mindig veszed észre, de ha elő-előfordulnak a következő helyzetek, érdemes bejelentkezned hallásvizsgálatra. Fontos, hogy minél előbb kiderüljön, ha esetleg halláskárosodás áll fenn nálad.

1. Nehezen tudsz lépést tartani a beszélgetésekkel

Egyértelműnek tűnik, pedig sokan nem hallásuk károsodására gondolnak először ilyen esetben. Ha beszélgetések során állandóan visszakérdezünk, nem tudunk lépést tartani a baráti beszélgetésekkel, meetingekkel, egészen biztos, hogy eljött az ideje annak, hogy ellenőriztessük hallásunkat. Illetve akkor is, ha háttérzaj mellett gyakran kell elismételtetnünk, mit mondott a másik.

2. A tévé hangerejét feljebb kell tekerned

Az a fránya tévé, mintha mostanában mindig túl halk volna? Ha ezt tapasztalod (vagy azt, hogy családtagjaid állandóan lehalkítják utánad a készüléket), bizony gond lehet.

hallaskarosodas-jelei

Halláskárosodás jele lehet, ha egyre hangosabbra és hangosabbra kell állítanod a tévét (Fotó: Getty Images)

Természetesen igaz ez a rádióra, a telefonra és a számítógépre is.

3. Cseng a füled

A fülzúgás legtöbbször egy olyan zaj, amelyet csak az hall, aki rendelkezik vele. (Ritkán, de előfordulhat objektív fülzúgás is, ez az, amit mások is észlelnek). Az biztos, hogy a tinnitus önmagában nem betegség, hanem valamilyen egészségügyi probléma tünete. És ugyan nem mindig a halláskárosodás jele, bizony előfordulhat, hogy az váltja ki. Már csak ezért is érdemes szakemberhez fordulni el nem múló fülcsengés esetén. 

4. Nehezebben hallod a külvilág hangjait

Mintha idén halkabban csicseregnének a madarak? A kukásautó sem olyan éktelen ricsajjal jár, mint korábban? A csengő is tompább, és a mosógép is mintha puhábban dolgozna? Sajnáljuk, de ilyen esetekben bizony „a te készülékedben lehet a hiba”. Ha azt tapasztalod, hogy a külvilágból érkező zajok halkulnak, irány a hallásvizsgálat!

A halláskárosodás negatív következményei

Lehet, hogy most még nem zavar annyira, de ha a halláskárosodás kezeletlen marad, az az egészséges öregedést igen megnehezíti majd később, elvégre mások szavainak teljes és tiszta hallása segíthet az agy aktívan tartásában. Kutatások azt mutatják, hogy a halláskárosodásban szenvedő idősebb felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, illetve hogy a hallókészülékek használata lassíthatja a kognitív hanyatlást.

Ezen kívül a halláskárosodás (már fiatalabb korban is) egyéni szinten hatással lehet az élet számos aspektusára. Ha nehezebben megy a kommunikáció, nehezebben sajátítunk el új ismereteket, ez pedig társadalmi elszigeteltséghez vezethet, így erősíti a magányt. Társadalmi és gazdasági következményei is vannak: a hallássérültek között nagyobb a munkanélküliség aránya is, a foglalkoztatottak között pedig nagyobb százalékban vannak az alacsonyabb foglalkoztatási szinteken.

Íme további 5 dolog, amely halláskárosodáshoz vezethet.

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu