A fül sokkal érzékenyebb érzékszerv, mint azt sokan gondolják. Elég egy makacs nátha, egy kis úszás vagy egy apró sérülés és máris olyan állapot alakulhat ki, aminek nyomán még a hallásunk is tartósan romolhat.
  • Többféle halláskárosulás létezik: az idegi és a vezetéses halláscsökkenés, de lehet egyszerre mindkettő is.
  • Az egyik típus kialakulhat betegségek következtében.
  • Felnőtteknél a koszos fül is ludas lehet.

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi. Van veleszületett halláscsökkenés és korral járó halláskárosulás is, de most azokkal az okokkal foglalkozunk, ami még fiatalon is kiválthat halláscsökkenést,

1. Tartsuk tisztán!

Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet. Évente 1-2 alkalommal érdemes a fülészetre elmenni fülmosásra, ha olyan a hallójáratunk formája, hogy nehéz tisztítani.

2. Óvatosan a medencével!

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfül-gyulladás, ami elsősorban a hallójárat felázása, illetve mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik a betegséget úszófülnek is. Ha hajlamos vagy a medencézés utáni fülgyulladásra, akkor könnyen megelőzheted speciális, kifejezetten vízbe való füldugóval. Ha ez a füldugók nem passzolnak a fülméretedhez, akkor szerezz be formázható, gyurmázható dugót – ezek olcsóbbak, viszont higiéniai okokból gyakrabban is kell cserélni, mint a lemosható fajtákat.

 https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/16/5-dolog-hallaskarosodas/ ‎

Az úszás, strandolás utáni fülgyulladás megelőzhető füldugóval (Fotó: Getty Images)

3. Gyulladásból fakadó

A vírusok, vagy baktériumok által okozott heveny középfül-gyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás.

Amint tapasztalod, hogy bedugult vagy feszít a füled, fordulj orvoshoz, mert vannak már olyan cseppek, amelyek gyors javulást hoznak és megakadályozzák a nagyobb bajt.

4. Maradandó sérülés

Szintén halláscsökkenést okozhat, ha a középfülben elhelyezkedő hallócsontocskák sérülnek, elpusztulnak, mozgathatóságuk csökken. Sokan nem tudják, hogy a halláscsökkenés hátterében állhat a hallóidegen kialakuló daganat, bár ez általában ritkán fordul elő. 

5. Hanghatások 

Amennyiben tartósan nagy zajnak (ha gyárban, üzemben, építőiparban, szervizben dolgozunk stb.) tesszük ki a fülünket, hangos koncerteken veszünk részt, akár zenészként, akár hallgatóságként, számítanunk kell rá, hogy évek alatt is rohamosan romolhat a hallásunk. Nem szabad fej- vagy fülhallgatóban sem tartósan sokáig hangosan zenét hallgatni. Léteznek már hangerő figyelő és szabályozó applikációk okoseszközökre, amelyek figyelmeztetnek, ha tartósan túl hangosan hallgatjuk az eszközt. Az újabb Apple okostelefonokba pedig már eleve beleépítették ezt a funkciót.

Ha rendszeresen rosszul tisztítod a füledet, akkor azzal is árthatsz. A helyes fülpucolásról korábban már hosszabban irtunk, kattints a cikkért!

 

Kiemelt kép: Getty Images