Annyi védőoltást kapnak a gyerekeink kiskorukban, hogy szabályosan fellélegzünk, amikor nem kell már havonta a gyerekorvoshoz járni. Arról már kevesen tudnak, hogy még kamaszkorban is érdemes bizonyos vakcinákat beadatni.

Az alap immunizálás általános iskolában általában véget ér. A HPV elleni oltást a 12 éven felüliek kaphatják, fiúknak, lányoknak is érdemes beadatni. A kullancsencephalitis ellen védő vakcinát is néhány évente ismételni kell. Ezen túl úgy gondoljuk, hogy maximum az influenza ellen szükséges oltani a gyereket, és végre kész vagyunk. Nos, nem igazán.

Pont a kollégiumba készülő kamaszoknak van szükségük egy újabb oltássorozatra. A meningococcus nevű baktérium a legkisebbekre és a legnagyobbakra jelenti a legnagyobb veszélyt, gennyes agyhártyagyulladást okoz. Szerencsére ritka, cserébe gyakran életveszélyes kórról beszélünk, amelynek tüneteit nem könnyű beazonosítani. A láz, fejfájás, gyomorpanaszok beleillenek egy sor betegség, köztük az oly gyakori influenza kórképébe is,

így előfordulhat, hogy már csak akkor gyanakszanak az orvosok meningococcus fertőzésre (röviden meningitisre), amikor már késő.

A meningococcusnak több csoportja létezik, a leggyakrabban az A, B, C, W és Y verziók okoznak betegséget. Ezek közül az A típus leginkább Afrikában fertőz, hazánkban a B és a C a leggyakoribb. A B és C típus ellen csecsemőkorban adnak ugyan oltást (bár nem kötelező, csak ajánlott), de az immunrendszer több mint tíz év után memóriafrissítésre szorul.

Milyen betegségről beszélünk?

A WHO szerint a meningitisben szenvedő betegeknél tízből egy alkalommal halállal végződik a betegség, ötből egy páciens pedig maradandó károsodásokat szenved. A fertőzés Magyarországon évente 40-50 esetben fordul elő, ami szerencsére alacsony szám, de ettől függetlenül az oltásnak van létjogosultsága – pont a súlyos szövődmények és a rendkívül gyors lefolyás miatt.

Előfordul hogy az első tünetek és a halál között csupán 24 óra telik el.

Ráadásul maga a baktérium jelen van az egészséges fiatalokban is, csak nem okoz tüneteket. A súlyos betegség akkor kezdődik, amikor a kórokozó bejut a véráramba, és vérmérgezést, gennyes agyhártyagyulladást okoz.

kamasz oltas meningitisz

Az oltás életet menthet (Fotó: Getty Images)

Súlyos esetek Angliában és Magyarországon

A W típusú meningococcus több fiatal halálát okozta az Egyesült Királyságban, csecsemők és kamaszok körében. 2018-ban egy 16 éves guernsey-i fiú, Joe Gray vesztette életét a betegségben. A Meningitis Research Foundation szervezet azt írta az eset kapcsán, hogy az Egyesült Királyságban a tinédzserek nagyobb valószínűséggel hordozzák a meningococcus baktériumot az orrukban és a torkukban, mint bármely más korcsoport.

Tudtukon kívül továbbadhatják másoknak, így az egyetlen védekezés a betegség ellen a vakcina. Talán az oltás azt is meg tudja akadályozni, hogy a gyerekek hordozzák a kórokozót.
2016 telén hazánkban vesztettünk el egy kamasz fiút meningitisben. Néhány órával azután hunyt el, hogy azonosították a betegségét. A Veres Pálné Gimnáziumba járó oszálytársait gyorsan vakcinálták, hogy megelőzzék a további tragédiákat, azokat pedig, akik közel álltak a fiúhoz, antibiotikumokkal kezelték. Az eset nagy nyilvánosságot kapott, ami még inkább felhívta a figyelmet az egyetlen megelőzési módszerre.

Melyik oltást, mennyiért?

A betegség elleni védőoltásokat csecsemőkorban kell elkezdeni.

A C típusú meningococcus elleni oltás államilag támogatott, de a hazánkban gyakori B verzió elleni nem, így azt sokan meg sem tudják fizetni.

Az oltásokat 5 évente érdemes ismételni egészen 25 éves korig. Azok a gyerekek, akik középiskolába, főleg kollégiumba, táborokba, esetleg külföldre készülnek, a B és a C ellen is kaphatnak védőoltást. Ezek nem kötelezőek, azaz nekünk kell receptet kérni a gyerekorvostól. Az olcsóbb védőoltásból egyre van csak szükség, ez tizenötezer forintba kerül, és a MenACWY verziók ellen véd. A B változat ellen két oltásra van szükség, ára darabonként harmincezer forint. Jókora érvágást jelent a családoknak, de ha hónapokig gyűjtünk rá, vagy a rokonok segítségét kérjük, megoldható a megvásárlása.

Kiemelt kép: Getty Images