Influenza elleni oltás gyerekeknek: idén különösen fontos

Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt még fontosabb, hogy a gyerekek is megkapják az influenza elleni védőoltást, mondják a gyerekorvosok. De hány éves kortól lehet beadatni az oltást, melyik típusú vakcinát javasolják, és mikorra alakul ki a védettség?

Minden évben megosztja a szülőket az influenza elleni védőoltás kérdése október végén, november elején, amikor az újabb oltás aktuálissá válik. A különböző szülői Facebook-csoportokban ádáz vita zajlik a kérdésről, hogy kell-e oltás a gyereknek. Idén a téma a koronavírus-járvány miatt még többeket foglalkoztat, sokan szeretnék tudni, hogy kell-e influenza elleni védőoltás a gyerekeknek, ha igen, akkor mikor kell beadatni, milyen típusú védőoltást válasszunk, mennyi idős kortól olthatóak a gyerekek és mennyi idő alatt alakul ki a védettség.
Az influenza vírusfertőzés, amely felső légúti úton, rendkívül könnyen terjed. Egyrészt a levegőben, tüsszentéssel, köhögéssel, nevetéssel, vagy a levegőben szálló kis porszemekre rátapadva, másrészt tárgyakon keresztül, érintéssel is.

Nem nehéz elképzelni, hogy egy zsúfolt gyerekközösségben, bölcsődében, óvodában vagy iskolában milyen gyorsan tud fertőzni, ha egyszer valahogyan bejutott a vírus.

Az influenza tünetei széles skálán mozognak: láz, köhögés, tüsszögés, hasmenés, étvágytalanság, hányinger, hányás, fejfájás, végtagfájdalmak, izomfájdalom. (Természetesen nem mindenkinél jelentkezik az összes tünet.) Gyerekek esetében nem ritkák a különböző szövődmények, ilyen például a fülgyulladás, az arcüreggyulladás vagy súlyosabb esetben a tüdőgyulladás. 

Idén teljesen más helyzet van

„A szakma teljesen egyetért abban, hogy az influenza önmagában is veszélyes betegség. Éppen ezért minden évben elmondtuk, hogy javasoljuk a védőoltást. De a szülők egy része úgy vélte, hogy egy egészséges, erős immunrendszerű gyerekre nem olyan veszélyes ez a betegség, úgysem alakulnak ki náluk szövődmények. Pedig kialakulhatnak” – mondja Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzáteszi, hogy a krónikus betegek, a rizikócsoportba tartozók, mint például a cukorbetegek, a szív- vagy vesebetegséggel küzdők preferáltan kaptak influenza elleni védőoltást eddig is.

Velük együtt is becslései szerint csak a gyerekek körülbelül húsz százaléka volt beoltva influenza ellen az eddigi években, amivel Magyarország az európai átlag alatt volt. 

Póta György (Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete )

Idén Póta György szerint teljesen más helyzet van. „Szakmailag vitathatatlan tény, hogy ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust, vélhetően sokkal súlyosabb következményei lesznek, mintha csak az egyiket kapta volna el, ezek ugyanis erősítik egymás hatását” –  magyarázza. A gyerekorvos szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az influenza önmagában, koronavírus-járvány nélkül is megterheli az egészségügyi ellátórendszert – ha a védőoltás miatt ebben a szezonban kevesebb influenzás lesz, az óriási segítség az egészségügynek. Ráadásul az erős influenza és a koronavírus tünetei hasonlóak lehetnek, ha valaki be van oltva, abban az esetben az orvosok tudni fogják, hogy valószínűleg nem influenzás, így más irányba kutakodhatnak tovább.
Az oltás tehát javasolt, kérdés, hogy jelenleg mennyire elérhető. Gyerekeknek kétféle oltóanyag van forgalomban, az egyik 6 hónapos kortól adható, a másik kizárólag 3 éves kor felett alkalmazható. Póta György információi szerint az előbbiből jelenleg csak annyi van, hogy a krónikus betegséggel küzdő gyerekeket beolthassák, de az egyébként egészséges 3 év alattiakat még nem tudják beoltani. Egyelőre még nincs információja arról, hogy ez a helyzet mikor változik meg. Az érdeklődés mindenesetre a gyerekorvos tapasztalatai alapján sokkal nagyobb, mint a korábbi években.

Még időben vagyunk

A nagyobb érdeklődést megerősíti Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem. II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense is, aki több a koronavírussal kapcsolatos online felvilágosító eseményt szervez Facebook-oldalán. Szerinte az eddigi években messze nem igényelte annyi szülő az influenza elleni védőoltást, mint amit az orvosok szakmailag indokoltnak tartottak volna. Most élénkebb az érdeklődés, de egyelőre kérdés, hogy milyen arányban lesznek valóban beoltva a gyerekek. 

Constantin Tamás szerint beszédes adat, hogy az Egyesült Államokban a koronavírustól függetlenül évente 5-600 gyerek halt meg influenza miatt.

És bár az influenza elleni védőoltás hatékonysága csak 50-80 százalékos, az orvos szerint ez nem azt jelenti, hogy vagy kialakul a védettség, vagy nem. „Sokkal inkább úgy kell értelmezni, hogy az esetek kétharmadában meg tudjuk előzni a súlyos szövődményeket” – mondja. A beoltott gyerekek is mutathatnak ugyan enyhe influenzás tüneteket, de sokkal kisebb eséllyel kerülnek súlyos szövődményekkel kritikus állapotba. 
Ami a Magyarországon elérhető különböző oltástípusokat illeti, Constantin Tamás azt mondja, hogy nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb oltás. A különbség az, hogy az egyik úgynevezett split vakcina, vagyis a vírus kisebb alkotórészeit tartalmazza, míg a másik a teljes legyengített vírust. Ez utóbbi az, ami ingyenesen elérhető a 3 év felettieknek. „A split vakcina négy komponensű, vagyis négy influenzatörzs ellen véd, míg a másik csak három törzs ellen. Utóbbi azonban rövidebb idő, körülbelül két hét alatt alakít ki védettséget, és erősebb immunválaszt generál” – magyarázza. A split típusú oltásoknál a védettség elérése hosszabb idő, körülbelül 2-4 hét. „Az idei influenzaszezonban várható vírustörzsek ellen mind a két készítmény egyformán véd, vagyis nem a hatékonyságuk alapján kell a háziorvos válasszon. Sokkal fontosabb kérdés, hogy a 3 év alattiak és a krónikus betegségben szenvedő gyermekek csak a split vakcinát kaphatják”.
Constantin Tamás szerint a lényeg az, hogy valamilyen védőoltással legyenek beoltva a gyerekek. Amíg a 3 éven aluliak esetében az alkalmazható vakcina esetleg nem elérhető, addig annyit tehetünk, hogy a nagyobb testvért, a szülőket beoltatjuk, ez is komoly segítség az úgynevezett fészekimmunitás eléréséhez. 
A gyerekorvos emlékeztet, hogy az ajánlások szerint az az optimális, ha novemberig beoltatjuk a gyerekeket, de akkor sincs nagy baj, ha ez pár héttel később történik meg. „Nem vagyunk elkésve, senkinek nem kell megijednie, van idő a védettség megszerzésére” – teszi hozzá.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu/Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.