Mindenki reménykedik abban, hogy előbb-utóbb sikerül előállítani a koronavírus elleni leghatékonyabb szert, és ebben a versenyben a magyar kutatók is élen járnak. Zöld utat is kapott egy készítmény, amely szakemberek szerint valódi védelmet jelent, de ezt a WHO tagadja. Az illetékesek viszont ennek a tagadásnak az alapjait kérdőjelezik meg. A vírus elleni küzdelem annyin szálon fut, hogy már szinte lehetetlen átlátni.

Mi történt?

A Szegedi Tudományegyetem közleménye alapján beszámoltunk arról a sokunk érdeklődésére számot tartó hírről, hogy zöld utat kapott a leghatékonyabb magyar koronavírus elleni készítmény. A cikkünk megjelenését követő 24 órában sok minden történt. Egy másik írás ugyanis egy kutatásra hivatkozva tagadta, hogy a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer valóban hatékony lenne, de azóta már a cáfolat cáfolata is megérkezett.

Miért fontos?

Feszült figyelem kíséri a koronavírus elleni küzdelmet, a laboratóriumokban folyó kísérletek, kutatások különösképpen az érdeklődés fókuszában állnak.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Megírjuk, mit tartalmaz az a kutatás, amelyre hivatkozva cáfolták a remdesivir nevű hatóanyag hatékonyságát.

Teret adtunk annak a hírnek, amelyet a Szegedi Tudományegyetem tett közzé: e szerint széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. Beszámoltunk arról is, hogy a gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben alkalmazzák. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozást a remdesivir hatóanyagú koronavírus elleni szer, ami egybevág a gyártó cég közlésével is.

Cáfolat

Cikkünk megjelenésével egyidőben jelent meg egy Financial Timesban egy hír, amelyet a Portfolio nevű portál vett át elsőként. A cikk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egyik kutatásra hivatkozva azt állítja, valójában nincs jelentős hatása a betegek túlélési esélyeire a remdesivir nevű hatóanyagnak. A Portfolio idézi a Financial Timest: „a remdesivir és három másik potenciális gyógyszerösszetevő (hydroxychloroquine, lopinavir és interferon) hatékonyságát vizsgálták 11 266, kórházban fekvő betegen, és azt állapították meg, hogy egyik hatóanyag sem hatott jelentősen a halálozásukra, és egyik sem csökkentette a lélegeztetés szükségességét vagy a kórházi tartózkodás idejét a kezelés során”. A tekintélyes brit gazdasági napilap mindezt egy, a birtokába jutott kutatásra hivatkozva írja, hozzátéve, hogy a teszt a kórházon belüli halálozási eredményeket vizsgálta, és külső szakértői értékelésnek még nem vetették alá. Annyi már ebből is bizonyos, hogy egy idő előtt nyilvánosságra került kutatásról van szó.

A cáfolat cáfolata

A Financial Times cikkének megjelenését követően igen hamar megérkezett a válasz: a remdesivirt előállító
cég, az amerikai Gilead megkérdőjelezte a WHO kutatásának eredményeit. Az MTI által is közölt hír szerint a Gilead a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy álláspontja szerint a WHO-kutatás adatai ellentmondásosak, elhamarkodottak, ugyanakkor korábbi kutatások pedig már igazolták a szer előnyös hatásait.
A Gilead szerint nem világos, hogy lehet-e perdöntő következtetést levonni a WHO-kutatásból, mivel „különbségek” voltak abban, ahogy az egyes helyszíneken a teszteket végezték, valamint azon páciensek között, akik a szert kapták.

Versenyben

Miközben a világ a feje tetején áll a COVID-19 járvány miatt, ágazatokat nulláz le, emberek egzisztenciáját teszi tönkre a normális élet korlátozása, a gyógyszerkutató vállalatok megfeszített tempóban próbálják megtalálni a vírus elleni vakcinát, illetve a betegség gyógymódját. Az idő harapófogójában vergődve bár, de a verseny hatalmas, a már megbetegedett emberek gyógyszeres kezelésének lehetőségeit is számtalan kutatás próbálja feltárni.
A – Magyarországon a Richter Gedeon Zrt. által gyártott – remdesivirt tartalmazó készítményt első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd, ahhoz ugyanis, hogy széles körben bevethető legyen Magyarországon, még klinikai fázisokon kell keresztülmennie.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.