Sok kicsi sokra megy – sajnos akkor is, ha mikroműanyagról van szó.

A világ sok helyén nem úri hóbortból vagy puszta kényelemből isznak palackozott (ásvány)vizet az emberek, hanem mert a számukra elérhető csapvíz fogyasztása nem biztonságos – a flakonokban tárolt vízről azonban szintén újra és újra kiderül, hogy jelentős egészségi kockázatokat rejthet. A tudósok évek óta kongatják a vészharangokat a mikroműanyag szinte megállíthatatlan terjedése miatt.

Mikroműanyagot, azaz öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket találtak már a Mount Everest csúcsán, a legmélyebb óceáni árkok fenekén, az antarktiszi hóban, de még anyatejben is. Mindez pedig nemcsak a környezetvédőket zavarja, hanem valódi veszélyt jelent az emberiség és az egész élővilág számára.

Mégis telis-tele vannak műanyaggal a mindennapjaink, és szervezetünkbe is gyakran mi magunk, önkényesen visszük be ezeket az idegen anyagokat. A legtöbb élelmiszerüzletben szinte kizárólag plasztikba csomagolva vásárolhatunk meg bármit, beleértve az ásványvizet is – jóllehet Magyarország szinte bármely pontján találhatunk fogyasztható csapvizet (egyelőre).

Veszélyesebb lehet a palackozott víz, mint eddig gondoltuk

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy egy liter palackozott víz több tízezer (már mikroszkóppal is azonosítható) műanyagrészecskét tartalmazhat, a Columbia Egyetem és a Rutgers Egyetem tudósai azonban most arra jutottak, hogy még ennél is rosszabb lehet a helyzet.

Friss tanulmányukban a kutatók leírják, hogy egy újonnan kifejlesztett technológia segítségével még kisebb műanyagdarabokat is képesek voltak felfedezni különböző márkájú palackozott vizekben. Ráadásul a részecskék mennyisége minden elképzelésüket felülmúlta – nem is kevéssel. Azt írják,

a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék száma akár a korábbi becslések tízszerese, egyes esetekben több mint százszorosa is lehet.

A Columbia biofizikusa, az ezt a kutatást is jegyző Wei Min által feltalált új technológia segítségével a tanulmány szerzői átlagosan 240 000 műanyagdarabkát mutattak ki literenként a palackozott vízben. A részecskék mintegy 90 százaléka 1 mikrométernél is kisebb volt – ezek a darabok már a nanoműanyagok kategóriájába tartoznak.

mikroműanyag, mit okoz a mikroműanyag

Mikroműanyag. (Fotó: Getty Images)

Mindez azért nagyon jelentős felfedezés, mert a tudósok szerint az ennyire apró szemcsék képesek a beleken és a tüdőn keresztül a véráramba is bejutni. Onnan a szívizomban és más szervekben megtapadhatnak, a vér-agy gáton át az agyba juthatnak, sőt a méhlepényen áthaladva a magzati csecsemők szervezetébe is bekerülhetnek.

A kutatók szerint a parányi részecskék a palack összenyomásakor, illetve a kupak többszöri fel- vagy lecsavarásakor csiszolódhatnak a vízbe, de a tanulmány társszerzője, Beizhan Yan ehhez azt is hozzátette, hogy a műanyag egy része akár a palackozandó víz tisztítására alkalmazott szűrőrendszerből is származhat.

Nem tudjuk, mit tesz a testünkkel a mikroműanyag

Egyelőre kevés kutatás szól csak arról, hogy ezek az legapróbb műanyagrészecskék pontosan milyen hatással is lehetnek a szervezetünkre (korábban itt írtunk róla, hogy az agyunkba feljutva akár gyulladást is okozhatnak). Az azonban, hogy a műanyaggyártás során használt vegyi anyagok károsak az emberi egészségre és az emlősök szaporodására, régóta tudott.

Még ha (tegyük fel) maga a nanoműanyag közvetlenül nem is káros testünk működésére, akkor is benne van a pakliban, hogy a műanyaggyártás során használt veszélyes vegyi anyagok hordozója lehet. Ezekről pedig korábban kiderült már, hogy nagy dózisban igen veszélyesek: növelik a rák kockázatát és hatással vannak olyan kulcsfontosságú szervek, mint a vesék, a máj, a szív, a reprodukciós szervek és az idegrendszer szerveinek működésére.

Ráadásul mára szinte kikerülhetetlenné váltak, hiszen

a táplálékláncban is felhalmozódtak.

„A nanoműanyagok hatalmas világa további tanulmányozásra vár – szögezte le az új eredmények kapcsán Min. – (Ehhez fontos megérteni, hogy ebben az esetben) nem a méret számít, hanem a mennyiség. Minél kisebbek ugyanis ezek a részecskék, annál könnyebben juthatnak be szervezetünkbe.”

Korábban itt gyűjtöttük össze, mi minden indokolja még, hogy inkább ne igyunk egyszer használatos műanyag palackból vagy pohárból (ha nem muszáj).

Kiemelt kép: Pexels