„Műanyag köntösbe” bújtatott festmények tartanak tükröt a fogyasztói társadalomnak

Fontos témára hívja fel a figyelmet az a különleges projekt, ami klasszikus festmények újraértelmezésével mutatja meg, mennyire az emberi élet részévé váltak a műanyagok. A képek láttán bennünk csupán egy kérdés merül fel: ezeket az alkotásokat is szívesen látná az otthona falán az, aki szerint a műanyagszennyezés nem probléma?

Ha hihetünk az előrejelzéseknek, 2020-ra a műanyagtermelés sosem látott mértéket ölt, és legnagyobb részük olyan hulladékot jelent majd a Föld számára, ami több száz év alatt vagy sohasem bomlik le. Habár egyre többen népszerűsítik a környezetbarát módszereket és élnek alternatív megoldásokkal, sőt, egyre több helyen tiltják be a műanyag eszközök forgalomba hozatalát, sajnos korántsem mondhatjuk, hogy a probléma megszűnni látszik.

A Quatre Caps Not Longer Life című projektje éppen ezért hívja fel a figyelmet a környezetkárosító anyag használatának visszásságára, méghozzá egy olyan sorozattal, amiben a régi nagy mesterek, Monet vagy éppen Caravaggio alkotásainak újraértelmezései láthatók. Céljuk, hogy az újragondolt csendéletekkel megmutassák, mennyire „becsomagolt életet élünk”, és milyen nagy gondot jelent az a sok egyszer használatos plasztik eszköz, amiket nap mint nap hazaviszünk, majd eldobunk. Több mint elgondolkodtató, amiket a festményeken látunk:

Luis Egidio Meléndez eredeti festményén híre sem volt a műanyagnak

Claude Monet fonott kosarában még friss gyümölcsök szerepeltek

Juan Sánchez Cotán a 17. században el sem tudta volna képzelni ezt a képet

Abraham Van Beyeren sem így álmodta meg csendéletét…

Caravaggio vajon mit szólna ehhez a reprodukcióhoz?

Összeállította: L. J.

(quatrecaps.com)