Ezért jó, ha inkább nem iszunk egyszer használatos műanyag palackból vagy pohárból

Mindenki tudja, hogy a víz a legegészségesebb dolog, amit ihatunk, de nem biztos, hogy az a legjobb, ha műanyag palackból fogyasztjuk. Ez az anyag ugyanis nemcsak a környezetünket, de sajnos a szervezetünket is szennyezi. Bár a műanyagmentes júliusnak vége, augusztusban és az év többi napján is érdemes elgondolkodni azon, hogy a PET-palackok helyett más alternatívát válasszunk.

Vegyi anyagokat juttatnak a szervezetünkbe

A palackokat már a készítésük során hővel formálják meg, és ekkor sok káros anyag szabadul fel. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a forró autóban vagy éppen a strandon a tűző napon felejtjük a palackot, és később abból iszunk. Minél tovább áll benne a folyadék, annál több ártalmas anyag oldódik ki belőle az ivóvizünkbe.

Hatással van a fogamzóképességünkre

Szörnyű erről beszélni, de a műanyag tényleg olyan hatással van a szervezetünkre, ami a fogamzóképességünket is befolyásolhatja. Így a családtervezés idején fontos, hogy a párok mindkét tagja odafigyeljen a vízfogyasztási szokásaira – az előző pontban felsoroltak miatt mindenképpen.

A plasztikból lebomló káros anyagok növelik a betegségek kialakulásának kockázatát

A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a műanyagok káros anyag tartalma hatással vannak az egészségünkre is. Előidézhetnek szívbetegségeket, vérnyomás problémákat, sőt befolyásolják a szervezetünkben az ösztrogén szintet és hormonjainkat is. Ez utóbbiak magas szintje növelheti a vérplazma fehérje termelését, és véralvadáshoz is vezethet.

Hemzsegnek a baktériumoktól

Az egyszer használatos poharak és műanyag palackok nem alkalmasak a hosszú távú használatra. Egyrészt elraktározzák a baktériumokat, másrészt könnyen elkezdenek lebomlani – hiszen nem arra tervezték őket, hogy huzamosabb ideig használjuk őket. Inkább ne töltsük őket újra, és ha lehet válasszunk alternatív megoldásokat!

Szennyezik a környezetünket

Az elmúlt években szerte a világon elkezdték felhívni a figyelmünket a műanyag romboló és káros hatásaira. A le nem bomló anyag megmérgezi a vizeinket, az állat- és növényvilágot, és kis túlzással már-már ellepi a Földet hulladék formájában. A törekvéseknek köszönhetően egyre többen választják a hulladékmentes életmódot és az újrahasznosított eszközöket. Szerezzünk be egy fémből készült kulacsot, és ebből igyunk napközben a munkahelyünkön, a vendéglátóhelyeken pedig részesítsük előnyben az üvegpoharakat!

Csapvizet inni gazdaságosabb

Tudjuk, hogy nem mindenhol megfelelő és jó minőségű a csapvíz, ha viszont ez adott, akkor mindenképpen részesítsük előnyben ezt a lehetőséget a palackozott ásványvizekkel szemben! Számoljuk ki, hogy havi szinten mennyi pénzt költünk a műanyagba csomagolt vízre – ez talán segíthet meggyőzni minket.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(redonline.co.uk)