ikrek, iker babák, Getty Images

Több mint csoda: hetvenévesen ikreknek adott életet egy afrikai nő

Egy 70 éves ugandai nő lombikkezelést követően adott életet ikreinek, a kórház beszámolója szerint mind a hárman jól vannak.

Elképesztő hírről számolt be Facebook-oldalán egy afrikai termékenységi klinika. Bejegyzésük tanúsága szerint az intézményben e hét szerdán egy hetvenéves nő ikerpárnak adott életet. Safina Namukwaya császármetszéssel hozott világra egy fiút és egy lányt a főváros, Kampala egyik termékenységi központjában. Namukwaya asszony a helyi médiának azt mondta, hogy igazi csoda történt vele, a kórház közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy az, ami történt, több mint orvosi siker, mert az emberi lélek erejéről és ellenállóképességéről is szól.

Namukwaya asszony a valaha volt legidősebb nő, aki ikreknek adott életet, de szüléskori életkora egyébként is egészen rendkívüli. Az egy kisfiút és egy kislányt világra hozó nő a helyi sajtónak terhessége nehezítettségéről is beszélt. Annak, hogy nagyon nehezen élte meg várandósságát, csak részben volt oka kora vagy egészségi állapota (elmondása szerint terhessége alatt végig nagyon rosszul volt és a kórházi kezelések költségei felemésztették csaknem az össze megtakarítását).

Nehezebben birkózott meg azzal, hogy partnere, amikor megtudta, hogy ikrekkel várandós, elhagyta őt.

„A férfiak nem szeretik, ha a feleségük közli velük, egyszerre két gyereket fog szülni. Amióta ide kerültem, a férjem még csak meg sem látogatott” – mondta el a nő, utalva arra, hogy egyes kultúrákban idegenkednek az ikrektől, mert szokatlanságuk miatt félelmetesnek tartják őket. Namukwaya asszonynak egyébként három éven belül ez a második szülése. 2020-ban, azaz 67 évesen már életet adott egy kislánynak. A most született ikerpár tagjai a 34. terhességi héten jöttek világra, és mintegy másfél kilós súllyal születtek. 

Rám ki vigyáz?

A nő a helyi sajtó képviselőinek elmondta, hogy elsősorban azért akart gyermeket vállalni, mert környezetében sokszor kigúnyolták gyermektelensége miatt. „Egyszer egy fiatal fiú például azt mondta nekem, biztosan az anyám átkozott el, hogy soha ne lehessen gyerekem”– emlékezett vissza. 

öreg kismama afrika

A boldog hetvenéves kismama, Safina Namukwaya. A babákról eddig nem közölt a klinika képeket (Fotó: Facebook / Women’s Hospital International and Fertility Centre)

A nő arról is mesélt, hogy nem hatvanas éveiben kezdte el foglalkoztatni a gyermekvállalás kérdése. Több mint harminc éve, negyvenes évei elején már sikerült teherbe esnie, de elvetélt, és nem sokkal később az akkori partnere is meghalt. „Mindig is szerettem a gyereket, és sokat figyeltem mások családját. Láttam azt is, milyen magányos tud lenni öreg korára az ember. Azon gondolkodtam, hogy ki fog gondoskodni rólam, amikor megöregszem”– mesélte a nő. 
Az eddigi híradásokból nem derült ki,  hogy donorpetesejtet vagy korábban lefagyasztott saját petesejtet használtak-e a nő megtermékenyítése során.

A teherbeesés új útjai

Az utóbbi néhány évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül a mesterséges megtermékenyítés. Az első lombikbébi, Louise Joy Brown 45 évvel ezelőtt, 1978 júliusában látta meg a napvilágot, az elmúlt években pedig egyre több nőnek sikerül valamilyen orvosi segítséggel teherbe esnie. A tudomány fejlődésével párhuzamosan egyre gyakoribb az is, hogy a menopauzához közel járó, vagy akár azon már át is esett nők esnek teherbe hormonális beavatkozás, petesejt fagyasztás vagy épp petesejt-donor segítségével. A beavatkozások fejlődésének hála hosszú ideje meddőséggel küzdő párok és nők milliói élhették már át a szülővé válást. 

A szülés szempontjából ideális anyai életkorral kapcsolatos elképzeléseinket az utóbbi időben elég sok kihívás éri. Míg szüleink korban természetes volt, hogy húszas éveik elején szüljenek a nők, én 25 éves terhesként már a némiképp szokatlanul fiatalok közé tartoztam. Ma pedig nem kapjuk fel a fejünket, ha arról hallunk, hogy valakinek mondjuk 45 éves korában született babája. Egyre több az olyan híresség is, akik személyes küzdelmüket felvállalva mesélnek róla, mennyire vágytak a gyerekáldásra. A kései szülést ellenzők legtöbbször azért érvelnek a késői gyerekáldás ellen, mert idősebb korban nagyobb a különféle fejlődési rendellenességek kockázata, és mert nagyobb valószínűséggel kevesebb együtt töltött idő jut anya/apa és gyermeke számára. Azt, hogy negyvenes, ötvenes nők (sokszor egyébként a húszéveseket megszégyenítő formában) válnak anyává, már megszoktuk. Az, hogy a hatvan körüli gyerekáldás is szélesebb körben elterjed-e majd, a közeljövőben szintén ki fog derülni. 

Érdekelnek a későn gyereket vállaó nők történetei? Brigitte Nielsen nemrég elmesélte a sajátját!

Kiemelt kép: Getty Images