Brigitte Nielsen, (Photo by Paul Archuleta/Getty Images)

Hatvanéves anyuka: Brigitte Nielsen a késői szülőségről beszélt

A nyolcvanas évek egyik legismertebb akciósztárja arról mesélt, milyen volt 55 évesen anyává válnia.

Az utóbbi években egyre többször hallunk olyan ismert vagy kevésbé ismert nőkről, akik jóval negyven, akár ötven után vállaltak gyereket. Az internet népének természetesen megvan a véleménye ezekről a hírekről. Sokan vannak, akik egyenesen ünneplik őket, hiszen úgy vélik, ezek a nők inspirációt és reményt adnak azoknak, akik régóta hiába küzdenek gyermekáldásért.

Mások úgy gondolják, kifejezetten felelőtlen döntés „nagymamakorban” szülővé válni, mert semmi nem garantálja, hogy az érintett nő látja majd felnőni is gyerekét.

55 éves kismama

A nyolcvanas évek egyik legtöbbet foglalkoztatott B-filmes sztárja, a dán származású Brigitte Nielsen 13 évig próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, míg végül 54 évesen esett sikerült teherbe esnie. Ma, hatvanévesen azt mondja, hogy idősebb anyának lenni a legjobb dolog a világon. A People magazinnak adott interjújában részletesen mesélt ezzel kapcsolatos érzéseiről, a beszélgetésből a magazin online kiadása szemezett. Nielsen többek között arról beszélt, hogy

terhessége alatt számtalanszor megkapta, hogy túl öreg a gyerekvállaláshoz, és sokak szerint egészen abszurd, hogy hatvanévesen óvodáskorú kislánya van.

„A fél világ le akart beszélni, amikor 55 évesen teherbe estem, beleértve a négy idősebb fiamat is (a színésznő fiai 28-39 évesek – a szerk.) – mondja Nielsen, aki 55 évesen adott életet kislányának, Fridának. De úgy gondolom, nem létezik olyan, hogy túl öreg” – folytatja.

Nielsen szerint nagyon erős a kettős mérce, amivel az idősebb korukban szülővé váló férfiakat és nőket megítéli a társadalom. Míg egy ötvenes, hatvanas férfival kapcsolatban esze ágában sincs senkinek azzal előhozakodni, hogy túl későn születik gyereke, a nők már negyvenes éveikben megkapják ezt, mintha a gyerek felnevelése egyedül a nő felelőssége lenne. A színésznő a beszélgetésben Robert De Niro példáját hozta fel, akinek 79 évesen született meg hetedik gyermeke, és azt is elmondta, hogy véleménye szerint éppen a kora az, ami kifejezetten jó szülővé teszi.

Anyaként, nagymamaszerepben

„Tudod, sokszor mondják, hogy a nagymamák egészen másképpen szeretik az unokákat. Úgy érzem, hogy valahogy így vagyok én is. Most már van türelmem, teljesen máshogy szeretek, és az a plusz, amit adhatok, abból fakad, hogy idősebb vagyok, és minden figyelmemet a gyerekemnek tudom szentelni. Amikor fiatalabb anyuka voltam, gyakran zsonglőrködtem az idővel, hogy egyedülálló anyaként hogyan is álljak helyt munka és család közt. Most a Frida az első” – fejtette ki, majd arról is beszélt, hogy meglepő módon most sokkal kevésbé fárad el, mint korábban, amikor húszas-harmincas éveiben volt kisgyerekes szülő.  

Nielsen, aki jelenleg a spanyolországi Marbellán él olasz származású férjével, a 45 éves Mattia Dessivel (akkor jöttek össze, amikor Nielsen 42, a férfi pedig 27 éves volt, és azonnal tudták, hogy szeretnének közös gyereket), azt mondja, nem is lehetne boldogabb azzal, ahogy az élete alakult. Már nem iszik, nem dohányzik, hogy minél tovább egészséges maradjon, és sokkal több ideje van az anyaságra, amit a korábbiaknál jobban is élvez.

„Hosszú időm volt felkészülni Fridára” – mondta arra utalva, hogy férjével több, mint egy évtizedig, megszámlálhatatlan IVF-eljárással küzdöttek azért, hogy lehessen közös babájuk. „Az orvos figyelmeztetett, hogy legyek reális az esélyeimmel kapcsolatban. Azt mondta, hogy körülbelül két és fél százalék sanszom van a teherbeesésre, ami folyamatosan csökken, így amikor végre megtörtént a dolog, hihetetlen boldogságot éreztem. Aztán persze ott volt a félelem is, hogy minden rendben legyen a babával, mert 54 évesen természetesen magas kockázatúnak számított a terhességem” – emlékezett vissza.

Utólag kiderült, hogy nem kellett aggódnia, mert állítása szerint ez az utolsó volt élete legkönnyebb terhességes és szülése is. „Lehet, hogy a rutin miatt, de egy biztos. Fridával még egy évig szívesen terhes lettem volna” – mondta.

Mások élete

Szinte nincs olyan nap, ami ne késztetne bennünket arra, hogy felülvizsgáljuk korábbi meggyőződéseinket és hiedelmeinket. Nincs is ezzel baj. Azáltal, hogy egyre többféle nézőpontot és élethelyzetet ismerünk meg, szélesebb látókörre teszünk szert, amit saját életünkkel kapcsolatban is tudunk kamatoztatni. A gyerekvállalás ideális időpontjáról alkotott elképzeléseinket egyre többször igazítják ki azok a hírek, amelyek idősebb korukban anyákká váló nőkről szólnak, miközben anyáink és nagyszüleink idejében a ma egészen természetes harmincas kismama is kuriózum volt. Ha saját életünkről van szó, teljesen természetes, hogy mérlegre tesszük a pro és kontra érveket, amikor gyerekvállalásról van szó, hogy körültekintően hozzuk döntést, de még így sem csak rajtunk, hanem élethelyzetünkön, partnerünkön és testünk hajlandóságán is fog múlni a dolog. Ha pedig másvalaki szülőségéről van szó, azzal teszünk a legjobbat, ha nem minősítünk, hanem megtartjuk magunknak következtetéseinket, és szurkolunk a családi boldogsághoz. Nielsenéknél most (hatvan év ide vagy oda) úgy tűnik, egészen idilli az állapot. 

Érdekel minden, ami a gyermekvállalás ideális időpontjával kapcsolatos? Ebben a korábbi cikkünkben egy kutatásról írtunk, ami szerint matuzsálemi kort élhetnek meg a harminc felett szülő nők. 

Kiemelt kép: A hatvanéves Brigitte Nielsen idén tavasszal Kaliforniában, Paul Archuleta/Getty Images