malac társai körében

Sertésinfluenza fenyegetheti Európát, már emberre is átterjedt

Feljegyezték a H1N2-es sertésinfluenza-fertőzés első emberi esetét.

Sokakban még most is élénken él a 2009-es H1N1-, azaz közismert nevén sertésinfluenza-világjárvány emléke, a még mindig áldozatait szedő koronavírusról nem is beszélve. Nem csoda hát, hogy nagy riadalom kerekedett tegnap (2023. 11. 27-én), mikor egy rutinvizsgálat alkalmával H1N2-fertőzést állapított meg egy angliai háziorvos, miután betege enyhe megfázásos tünetekre panaszkodott. Az Észak-Yorkshire-ben elő fertőzött állítólag nem dolgozott sertések közelében.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) azóta azt közölte, hogy jelenleg a beteg hozzátartozóit tesztelik a vírus további terjedésének megakadályozása végett. A kormányzati szerv tudományos és kutatási főigazgatója, Isabel Oliver az ITV Newsnak elmondta, további vizsgálatokat végeznek az ügyben, azt azonban nem tudják megbecsülni, mennyire fertőzőképes a törzs, vagy hogy lehetnek-e további fertőzöttek. Ennek értelmében

azzal kapcsolatban sem tehetnek kijelentéseket, hogy az influenzatörzs világjárványt okozhat-e. Mindenesetre az esetről értesítették az Egészségügyi Világszervezetet, azaz a WHO-t.

Az eddigi vizsgálatok alapján annyit tudni, hogy a törzs nagyon hasonló a jelenleg az Egyesült Királyságban sertésekben keringő influenzavírusokhoz – mondta Meera Chand, az UKHSA igazgatója. „Tudjuk, hogy egyes állatbetegségek az embert is megfertőzhetik, ezért is olyan fontosak a magas szintű állategészségügyi, állatjóléti és biológiai biztonsági előírások. A sertéstartóknak azonnal jelenteniük kell a helyi állatorvosnak, ha sertésinfluenza gyanúját észlelik állományukban” – hangsúlyozta Christine Middlemiss brit főállatorvos.

sertésinfluenza betegség

Ha megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, inkább maradjunk otthon! (Fotó: Getty Images)

Az angliai betegről nem közöltek további információt azon kívül, hogy

a fertőzésből azóta teljesen felépült.

Azok számára pedig, akik arra gyanakodnak, hogy esetleg őket is fertőzés érhette, az UKHSA ugyanazt javasolja, mint minden légúti megbetegedés esetén: amíg tüneteik fennállnak, kerüljék a kapcsolatot embertársaikkal – különösképp, ha idősek vagy már meglévő egészségügyi problémáik vannak.

Mi is az a sertésinfluenza?

Sertésinfluenzát általában három influenzaaltípus, a H1N1, a H1N2 és a H3N2 okozhat. Ezek alkalmanként megfertőzhetik az embert – főként sertésekkel vagy fertőzött környezettel való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján. Azokat az eseteket, amikor emberek és sertések csoportjaiban egyszerre növekednek bizonyos fertőzéses esetszámok, a sajtó általában válogatás nélkül sertésinfluenza-járványnak nevezi. Később azonban, mikor alábbhagy, esetleg szezonálissá válik egy ilyen járvány, elmarad a sertés- előtag a megnevezéséből, és egyszerűen influenzaként emlegetjük tovább – annak ellenére, hogy

továbbra is ugyanarról a sertésekben előforduló influenzafajtáról van szó.

A mostani eset a H1N2 altípushoz tartozik – 2005 óta világszerte mintegy 50 ilyen, emberekhez köthető esetet jegyeztek fel, az ezeket okozó vírusok közül azonban egyik sem állt genetikai kapcsolatban a 2023. 11. 27-én jelentett törzzsel.

Tudtad, hogy akár a vércsoportod is hajlamosíthat bizonyos betegségekre? Kattints az erről szóló cikkünkre!

Kiemelt kép: Edwin Remsberg/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images