kórházi szobában két orvos körbeáll egy beteget, az üvegajtón koronavírus-fertőzés veszélyére figyelmeztető matrica

Egyre többen fertőződnek meg a Covid újabb variánsával, az Erisszel

Az új variánst Eriszről, a viszály és káosz gonosz istennőjéről nevezték el. A görög mitológia szerint Erisz Nüx istennő apa nélkül született leánya volt, aki folyton áskálódott, és kedvenc hobbijai közé tartozott, hogy viszályt keltsen emberek és istenek között.

Bár világszinten ismét rekordalacsonyan van a jelentett új koronavírus-fertőzések száma, a nyári hónapokban mégis több esettel találkoztak a szakemberek. Emiatt még az is meglehet, hogy az őszi iskolakezdés idején újabb kiugrással számolhatunk – írja a Salon. A Covid-19 járvány kezdete óta számos különböző variánsnak megjegyezhettük és ugyanazzal a lendülettel el is felejthettük már a nevét, az Erisz (az angolszász világban Eris) azonban esélyes rá, hogy egy kicsit hosszabb időre az emlékezetünkbe vésse magát.

Júliusban bővítették ezzel az újabb variánssal a számon tartandó Covid-változatok listáját: ekkor azonosították az EG.5-öt, az omikron törzs leszármazottját, amely először 2021 novemberében jelent meg, 2023. augusztus 4-én, pénteken pedig a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nyilvánosságara hozta, hogy becslései szerint ez a variáns áll a legtöbb mostanában bejelentett eset hátterében. Először Indonéziában azonosították az EG.5-öt, azóta azonban világszerte terjed, Ausztráliában állítólag már április óta jelen van, nemrég pedig Írországban is feljegyezték az első hozzá köthető fertőzéses esetet.

Hogy lehet még mindig téma a koronavírus?

A Covid-fertőzések száma az elmúlt három nyár során mindig megugrott az év többi részéhez képest, és úgy tűnik, 2023 sem kivétel ez alól. A nyári kiugrást részben az okozza, hogy a legtöbben ilyenkor utaznak, de a hőhullámok sem segítik a vírus terjedésének megfékezését. Mindehhez azt is hozzávehetjük, hogy Joseph Biden amerikai elnök idén áprilisban bejelentette a világjárvány végét, ennek hatására pedig minden bizonnyal emberek milliói dobták a kukába arcmaszkjaikat és kézfertőtlenítő géles tubusaikat, és hagytak fel teljesen a korábban kialakult egészségvédelmi szokásaikkal.

Szakemberek szerint azonban még egy összetevője lehet a képletnek.

„Az újabb esetek megugrását valószínűleg az okozza, hogy csökken a természetes immunitásunk – fogalmazott Dr. Rajendram Rajnarayanan, az Arkansas állambeli Jonesboróban található New York-i Technológiai Intézet munkatársa a Salon-nak adott telefonos interjúban. – A természetes immunitást az a korábbi változat adja, amelyet mindenki elkapott.” Szakértők az EG.5 egyes formái, köztük az EG.5.1, amelyet a tudósok Erisnek neveznek, az omikron-variánsokra jellemző tünetekkel, azaz fejfájással, torokfájással és köhögéssel jelentkeznek. „Manapság nagyon nehéz megállapítani egy adott variáns veszélyességét vagy jellemző tüneteit, mivel egyszerre több variáns is kering, valamint nagyon kevés vizsgálatot is végeznek” – tette hozzá Dr. T. Ryan Gregory, a kanadai Guelphi Egyetem evolúciós és genombiológusa.

Hogyan vethetnénk végre véget a járványnak?

Mint mindig, most is a már jól ismert, megszokott egészségvédelmi protokollok betartásával tehetjük a legtöbbet, azaz azzal, hogy amikor csak tehetjük, maszkot hordunk, rendszeresen kezet mosunk, szellőztetünk, és igyekszünk minél kevesebbet zsúfolt helyeken tartózkodni.

„A hullám még csak most kezdődik, és valószínűleg karácsonykor fog tetőzni.

Jó lenne, ha addigra mindannyian felvennénk a szükséges oltásokat” – tanácsolja Rajnarayanan. Az ABC News szerint akik ezekkel már rendelkeznek, azokat most sem fenyegeti komolyabb veszély.

Kiemelt kép: Getty Images