tészta

Melyik a legegészségesebb tészta? Dietetikusok szerint ez a nyerő

A hagyományos búzalisztes tészta kétségtelenül a legfinomabb, gyors energiát ad, ám tápanyagtartalma már korántsem ennyire jó. Mutatjuk, melyik tészta egészségesebb és laktatóbb alternatíva.
  • A hagyományos fehér tészta bár finom, tápanyagtartalma alacsony.
  • Vannak azonban olyan alternatívák, amelyek tele vannak rosttal, fehérjével és vitaminokkal, így táplálóbbak és laktatóbbak.
  • Dietetikusok véleményét összegyűjtve, egyöntetűen kiderült, mi a legjobb tésztahelyettesítő.

Sokan rajongunk a tésztáért: gyors, finom és szinte végtelen variációban elkészíthető. A hagyományos fehér tészta azonban főként finomított szénhidrátból készül, ami gyors energiát ad, de hamar újra megéhezünk tőle. Éppen ezért egyre többen keresik a táplálóbb, rostban és fehérjében gazdag alternatívákat. Jó hír, hogy vannak olyan tésztafélék, amelyek nemcsak egészségesebbek, de ízben és állagban is felveszik a versenyt a klasszikus változattal.

Táplálkozási szakértők szerint a csicseriborsóból, lencséből, fekete babból vagy zöldborsóból készült tészta sokkal több rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos változat.

Mit nézz a címkén?

A dietetikusok szerint érdemes olyan tésztát választani, amely adagonként legalább 5 gramm rostot és 5 gramm fehérjét tartalmaz, valamint hozzáadott tápanyagokat, például vasat. Az már csak hab a tortán, hogy ezek természetesen gluténmentesek is. A csicseriborsótészta hasonlít a legjobban a búzalisztes tésztához, míg a lencse- és babtészták kicsit földesebb ízűek. 

tészta

A hüvelyes alapú tészták főzési ideje általában rövidebb, mint a hagyományos tésztáké: átlagosan 6–8 perc alatt elkészülnek. (Fotó: Getty Images)

Miért egészségesek?

  • Ötször több rostot tartalmaznak, mint a fehér lisztből készült tészták. A rost segíti az emésztést, táplálja a bélflórát, csökkenti a gyulladást, kiegyensúlyozza a vércukrot és mérsékli a koleszterinszintet. Emellett teltségérzetet ad, így támogatja a testsúlykontrollt is.
  • Adagonként 12–20 gramm növényi fehérjét tartalmaznak, ami duplája a hagyományos tésztáénak. A fehérje elengedhetetlen az izmok, szövetek és sejtek működéséhez, valamint az immunrendszer és a hormonháztartás támogatásához.
  • A hüvelyesből készült tészták vasat, magnéziumot, káliumot és folátot is tartalmaznak, amelyek fontosak az energiaszint, az izomműködés, és a vérnyomás szempontjából.
  • Antioxidánsokban gazdagok, így segítenek a gyulladások csökkentésében, valamint a krónikus betegségek – például szív- és érrendszeri problémák vagy Alzheimer-kór – megelőzésében.

Ez is érdekelhet: Szuperegészséges és ha jól esszük, nem fúj fel – Dietetikus mesél a hüvelyesekről

Hogyan érdemes fogyasztani?

A hüvelyes alapú tészta szinte bármelyik kedvenc tésztareceptben helyettesítheti a hagyományos változatot. Adj a tésztához színes zöldségeket és egy kevés olívaolajat. A zöldségek extra antioxidánsokat és C-vitamint biztosítanak (amely segíti a vas felszívódását), az olívaolaj pedig segíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását.

Nem kell teljesen lemondanod a hagyományos fehér tésztáról, az is helyet kaphat egy kiegyensúlyozott étrendben. De ha több rostot, fehérjét és mikrotápanyagot szeretnél bevinni, a hüvelyes alapú tészta remek alternatíva. Egészségesebb, laktatóbb, és változatos ízvilága miatt új élményt adhat a megszokott tésztaételeknek.

Kapcsolódó: Így spórolj, ha gluténmentes étrenden kell élned

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó