A gluténérzékeny emberek speciális étrendet követnek, ami azt jelenti, hogy a legtöbb, gabonából készült ételt ki kell zárniuk az étrendjükből. Azaz hiába akciós a búzaliszt vagy egészséges a teljes kiőrlésű kenyér, azok mind a polcon maradnak, ahogyan a hó végi, olcsó tésztaételekkel sem húzhatják ki a következő fizetésig.
Spórolni viszont nekik is ugyanúgy kell, hiszen eleve drágább, mentes termékeket kell vásárolniuk, mint az átlagembernek, így az ételre szánt keret is hamarabb elfogy. No de nézzük, mi segíthet mégis spórolni valamennyit?
Gluténérzékenyként tanulj meg sütni
A táplálkozásunk alapját a gabonák jelentik, azon belül is a kenyér és a zsemle. Ezt esszük reggelire, vacsorára, ezt csomagoljuk a gyereknek tízóraira, vagy magunknak a munkahelyünkre, ha nincs időnk meleg ételért kiugrani. A gluténmentes pékáruk viszont elképesztően drágák: akciósan is 3500-4000 forintos kilónkénti áron adják őket, de
a minőségi gyártók ennek a dupláját is elkérik pár szelet kenyérért.
A zsemlék, bucik, pizzatészták, tortillalapok még drágábbak. Péksütemények csak néhány helyen kaphatók, hasonló árkategóriában. Ráadásul minél olcsóbb egy termék, annál biztosabban találunk benne egészségtelen összetevőket, adalékanyagokat, ráadásul gyakran az ízük is hagy kívánnivalót maga után.
Ezért ha spórolni szeretnénk, tanuljunk meg kenyeret sütni!
Nagyon egyszerű receptek is találhatók már hozzá, sőt már gluténmentes kovászt is érlelgethetünk a konyhánkban. A megfelelő liszt kiválasztása kulcsfontosságú, az alsó árkategóriában lisztkeverékeket találunk, amelyeknél igen hosszú az összetevők listája. Egészségesebb pékárut süthetünk, ha köleslisztet, zablisztet, rizslisztet, hajdinalisztet használunk.

A gluténmentes étrend alapja, hogy a kenyeret inkább otthon sütjük, így sokat spórolhatunk (Fotó: Getty Images)
Édes ropogtatnivalók spórolós módra
A gluténérzékenység egyben azt is jelenti, hogy nem vásárolhatunk csak úgy péksüteményt magunknak a metró aluljárójában, nem kaphatunk fel egy kekszet a munkahelyi közösből, azaz elméletben csak jót teszünk az alakunknak és az egészségünknek. De ez csak ideig–óráig tartható, hiszen mindannyian szeretünk nassolni, és hiányozni kezdenek a sütemények, a kekszek.
A boltok polcain egyre több alternatívát találunk, már gluténmentes müzlit is kaphatunk, csakhogy ezek drágák, ráadásul ugyanúgy lisztkeverékekből készülnek, az ízükről nem is beszélve. Akkor járunk jól, ha ezeket is inkább megtanuljunk magunknak elkészíteni.
Kapcsolódó: Három gluténmentes süti recept
Palacsintát, kelt tésztát, sima keverős süteményeket is el tudunk készíteni a saját lisztjeinkkel, csak előbb ki kell tapasztalnunk, melyik liszt mihez alkalmas. A mandulaliszt, a gesztenyeliszt és a kókuszliszt isteni aromát ad a süteményeknek, rizslisztből is lehet palacsintát, sőt piskótát is sütni, a kölesliszt pedig univerzálisan jól működik édes és sós fogásokhoz egyaránt.
Több zöldséget az étrendünkbe!
A gluténmentes táplálkozás a felnőtt emberek számára akár egy erős lökés is lehet az egészségesebb étrend felé. Mivel nem majszolhatunk se, bolti péksüteményeket, sem drága mentes verziókat, rászokhatunk arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt együnk gabona helyett. Persze ez utóbbit nem szabad teljesen elhagyni az étrendünkből, de egészséges mértékűre csökkenthetjük a fogyasztását.
Nincs több pogácsa, kakaós csiga, pizza, lasagna (vagy csak alkalmanként), a tévé előtt nem falunk be egy egész csomag kekszet úgy, hogy oda se nézünk.
Ha megfogadjuk, hogy a mentes ételeinket szinte mind magunknak készítjük el, és nem boltban vásároljuk, kétszer is meggondoljuk, mennyit eszünk belőlük. Amikor nassolnánk vagy szendvics után áhítozunk, bevethetjük a salátákat, a gyümölcsöket, amelyeket szezonálisan vásárolva viszonylag jó áron megszerezhetünk. Egy ilyen, gluténmentes étend akár a tavaszi fogyókúrának is szép keretet adhat.
Kapcsolódó: Ezek az ételek gluténmentesnek tűnnek, pedig nagyon nem azok
Kiemelt kép: Getty Images