„A hotel előcsarnokát érdemes úgy elképzelni, mint egy kórházi várót” – mondta Jason Tetro mikrobiológus a HuffPostnak adott interjújában. „Tele van emberekkel, akik várakoznak, pihennek, beszélgetnek – vagyis tökéletes hely a kórokozók terjedésére.” Egy friss kutatás legutóbb azt vizsgálta, mely felületek a legkoszosabbak a hotel közösségi tereiben: a recepción, a liftben, a bárban, a fitneszteremben és a mosdóban.
Ez a legszennyezettebb pont
Kezdjük a második helyezettel: ez a recepciós pult, azt az étkezők asztalai követik, majd a bárpult és a büfé felületei következtek. Nem véletlen: evés közben gyakran érünk a szánkhoz, így a baktériumok könnyen az ételbe kerülhetnek. A bejárati ajtók kilincsei szintén veszélyesek. A kutatók egy ártalmatlan vírust helyeztek el rajtuk, amely rövid idő alatt a felületek felén kimutatható volt.
Na de hogy melyik pipálja le még ezeket is?
A vizsgálat szerint a legtöbb érintés a liftgombon történt – minden harmadik kéz oda nyúlt először. „A lift központi terület, amely összeköti a hotel különböző részeit, így nem meglepő, hogy igazi szuperterjesztő” – magyarázta Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem közegészségügyi kutatója.
Bár a mosdóajtó kilincsét kevesebben fogják meg, higiéniai szempontból mégis kockázatos, mivel sokan nem mosnak elég alaposan kezet. Még a szálloda kárpitozott foteleiben is lapulhatnak kórokozók, hiszen a tisztítás nehézkes, és gyakran ki is marad a mindennapi takarításból.
Milyen kórokozókkal találkozhatunk?

Vagy kerüljük el, hogy közvetlenül hozzáérjünk, vagy pedig azonnal fertőtlenítsük le a kezünket, miután megnyomtuk a liftgombot (Fotó: Getty Images)
A leggyakoribb kórokozók a légúti vírusok, vagyis az influenza, a nátha, az RSV, sőt, a koronavírus is. Az étkezési felületeken és a mosdókban bélrendszeri kórokozók leselkedhetnek, például salmonella, campylobacter vagy norovírus. Emellett a bőrünkön élő baktériumok, például a staphylococcus is jelen lehet – bőrgyulladást okozhat, de ha a véráramba kerül, akár komolyabb fertőzést is.
Ahhoz azonban, hogy valójában megbetegedjünk, el kell érni az úgynevezett „fertőző küszöböt”,
ami vírusonként változik: norovírusnál akár egyetlen részecske is elég, influenzánál kb. ezer, náthánál ötven, a súlyos hasmenéses járványt okozó E. colinál viszont százezer.
Kapcsolódó: Sokan elszalasztják a lehetőséget – ezt az egy kérdést tedd fel a szállodai bejelentkezéskor.
A hotel takarítási protokollja is sokat nyom a latban. Ha a nagyforgalmú felületeket rendszeresen fertőtlenítik, ezzel a fertőzés kockázata akár 97%-kal csökkenthető. És természetesen a mi immunrendszerünk állapota is döntő. A rendszeres mozgás, a megfelelő alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a stressz kezelése mind hozzájárul, hogy kevésbé legyünk fogékonyak a betegségekre.
Így védekezhetünk a leghatékonyabban
- Ha már hozzáértünk a kritikus tárgyakhoz, semmiképp se érintsük meg az arcunkat, amíg nem mostuk vagy fertőtlenítettük le a kezünket.
- Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, legalább 62-70%-os alkoholtartalommal – dörzsöljük be vele a kezünket legalább 20 másodpercig.
- Az alapos kézmosás szappannal is hatékony: legalább 15 másodpercig mossuk a kezünket, külön ügyelve az ujjbegyekre és az ujjak közére.
- Ápoljuk a bőrünket: a kézkrém nemcsak a szárazság ellen jó – a sértetlen bőr a kórokozók ellen is védőpajzsként működik.
Lehet, hogy már százan megnyomták előttünk a liftgombot, de ha fél percet rászánunk a kézmosásra vagy a fertőtlenítésre, megszakíthatjuk a fertőzés útját. Így a nyaralásunk pontosan olyan lesz, mint amilyennek elterveztük: gondtalan és egészséges.
Kapcsolódó: Ha szállodában reggelizel, ezt az ételt inkább ne válaszd!
Kiemelt kép: Getty Images